Sari direct la conținut

Coreea de Sud anunță o măsură „insuportabilă” pentru regimul Kim Jong Un după ce Nordul a trimis zeci de baloane cu gunoi și bălegar peste graniță

HotNews.ro
Difuzoare instalate de Coreea de Sud la granița cu Nordul, Foto: KIM JAE-HWAN / AFP / Profimedia
Difuzoare instalate de Coreea de Sud la granița cu Nordul, Foto: KIM JAE-HWAN / AFP / Profimedia

Coreea de Sud va începe duminică transmisiuni prin difuzoare la granița cu Coreea de Nord care vor fi „insuportabile” pentru regimul Kim Jong Un, a anunțat Consiliul său de Securitate Națională, după ce Phenianul a reînceput să trimită baloane cu gunoaie peste graniță, transmite Reuters.

Consiliul s-a reunit duminică dimineața, după ce zeci de baloane de care atârnau saci cu gunoaieau fost găsite în Seul și în zonele din apropierea graniței în cursul zilei și în timpul nopții.

Armata sud-coreeană a spus că Nordul a lansat aproximativ 330 de baloane cu gunoaie atașate începând de sâmbătă, iar aproximativ 80 dintre acestea au căzut în Coreea de Sud.

„Măsurile pe care le vom lua ar putea fi insuportabile pentru regimul nord-coreean, dar ele vor trimite un mesaj de speranță și de lumină pentru soldații Nordului și poporul său”, a transmis Consiliul.

Coreea de Sud a avertizat că va lua măsuri „insuportabile” împotriva Nordului pentru trimiterea baloanelor de gunoi, care ar putea include difuzarea de emisiuni de propagandă cu difuzoare uriașe instalate la graniță, îndreptate spre Nord.

Phenianul a început să trimită baloane cu gunoaie și bălegar peste graniță în luna mai și a afirmat că a ripostat astfel la pliantele anti-Nord lansate de activiștii sud-coreeni ca parte a unei campanii de propagandă.

La 2 iunie, a anunțat că va înceta temporar lansarea de baloane, deoarece cele 15 tone de gunoi trimise au fost probabil suficiente pentru a transmite mesajul despre cât de „neplăcut” este. Cu toate acestea, a promis că va relua acțiunea în cazul în care pliante vor fi lansate din nou dinspre Sud, trimițând o cantitate de o sută de ori mai mare.

Un grup de activiști sud-coreeni a sfidat avertismentul și, de atunci, au trimis mai multe baloane către Nord cu pliante care îl criticau pe liderul Kim Jong Un, împreună cu stick-uri USB conținând videoclipuri K-pop și seriale, precum și dolari americani în bancnote.

Coreea de Nord a avut unele dintre cele mai furioase reacții față de campania de distribuire de pliante și transmisiunile realizate cu mari difuzoare, în trecut trăgând cu arme în baloane și difuzoare.

Coreea de Sud a oprit emisiunile transmise de difuzoare în baza unui acord semnat de liderii celor două Corei în 2018, prin care se anunța o nouă eră de pace și armonie și se promitea reducerea tensiunilor militare pentru a elimina șansele izbucnirii unui nou război.

Dar tensiunile au crescut de atunci, deoarece Coreea de Nord a avansat în dezvoltarea rachetelor balistice și a afirmat că vede Coreea de Sud ca fiind „inamicul său numărul unu”, dezvăluind o serie de arme despre care a spus că vizează Sudul.

Emisiunile din Coreea de Sud sunt transmise cu instalații cu multe difuzoare și includ știri din toată lumea și informații despre societatea democratică și capitalistă, cu un amestec de muzică populară K-pop. Se crede că acestea se aud cale de peste 20 de kilometri în interiorul Coreei de Nord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro