Sari direct la conținut

Corina Crețu o contrazice pe Rovana Plumb: Studiul de fezabilitate a costat 1,8 milioane de euro, nu 120 de milioane de euro

HotNews.ro
Corina Cretu si Rovana Plumb, Foto: Comisia Europeana
Corina Cretu si Rovana Plumb, Foto: Comisia Europeana

Comisarul European pentru Politică regională, social-democrata Corina Crețu, o contrazice pe colega ei de partid, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, în legătură cu costurile studiilor de fezabilitate pentru proiectele celor 3 spitale regionale, care ar urma să fie construite la Cluj-Napoca, Iași și Craiova, din fonduri europene.

Rovana Plumb declarase anterior că documentația tehnică pentru spitalele regionale costă 120 de milioane de euro, astfel încât va fi nevoie de re-etapizarea investițiilor, în condițiile în care Comisia Europeană oferă 150 de milioane de euro pentru cele 3 obiective.

„Spitalele acestea trei regionale se vor finaliza din fonduri europene etapizat. Prima etapă de finanţare va fi pentru documentaţia tehnică, care însumează conform datelor furnizate de Banca Europeană de Investiţii 120 de milioane de euro, iar în etapa a doua, până la concurenţa sumei medii de 450 de milioane de euro, se va merge pe construcţie şi dotare, 450 de milioane de euro medie per spital. Atât a ieşit din studiile pe care Banca Europeană de Investiţii le-a prezentat Ministerului Sănătăţii. Deci, vom merge etapizat. Nu excludem faptul că se pot face finanţări şi în parteneriat public privat”, a spus Rovana Plumb.

Comisarul UE Corina Crețu o contrazice însă pe Rovana Plumb, într-o postare pe Facebook, arătând că studiile de fezabilitate costă doar 1,8 milioane de euro.

Ce spune Corina Crețu:

  • „Conform informațiilor primite de la Banca Europeană de Investiții (BEI) care finanțează studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de Euro.
  • Reamintesc faptul că în timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene finanțarea construcției a trei spitale regionale în cadrul Programului Operațional Regional. În acest sens, România a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro : 150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale.
  • În cadrul întrevederii avute cu doamna Prim Ministru, Viorica Dăncilă, luni, 29 Octombrie, la București, am convenit ca Guvernul României să transmită Comisiei, în perioada următoare, propunerea României în ceea ce privește modalitatea prin care se dorește continuarea finanțării acestor 3 spitale, astfel încât să ne asigurăm că banii alocați în acest scop din fonduri europene nu vor fi pierduți.
  • Așa cum am reiterat și în cadrul întâlnirii noastre, în cazul în care România dorește să aloce o sumă mai mare din fonduri europene pentru aceste spitale, autoritățile române trebuie să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgență.
  • În cazul în care autoritățile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest caz, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale.
  • Totodată, în cadrul întâlnirii noastre de la București s-a propus și ideea etapizării, adică realizarea acestor spitale în două etape: documentația în actuala perioadă de programare, iar construcția efectivă în perioada 2021-2027, idee prezentată de Dna Ministru Rovana Plumb în cadrul conferinței de presă comună susținută în data de 30 octombrie.
  • În acest context, așteptăm din partea Guvernului României, o solicitare în scris, pentru care dintre aceste variante optează, scopul nostru comun fiind acela de a nu pierde finanțarea europeană.
  • În ceea ce mă privește, rămân același sprijin necondiționat pentru România și români.
  • Sunt deschisă să discut orice modificare a POR și orice varianta posibilă, în limitele regulamentului actual, care poate să conducă la accelerarea construcției celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro