Șeful unei bănci de top din Japonia, poziție rară la marșul Pride din Tokyo, împotriva unei decizii a lui Trump: „Japonia trebuie să meargă mai departe”

Șeful uneia dintre cele mai mari bănci de investiții din Japonia a profitat de parada Pride din Tokyo pentru a lua o poziție publică rară cu privire la continuarea programelor de diversitate și incluziune în companii, în contextul în care președintele american Donald Trump încearcă să abolească astfel de politici, relatează duminică The Japan Times.
Puțini directori de companii japoneze au adoptat o poziție clară față eforturile Statelor Unite de a suprima politicile de diversitate, echitate și incluziune (DEI) care au devenit comune în corporațiile globale, deși multe firme par să își fi menținut în liniște inițiativele, notează Japan Times.
„Chiar dacă Statele Unite au adoptat o politică anti-DEI, Japonia trebuie să meargă mai departe și să recupereze timpul pierdut, în loc să urmeze exemplul SUA”, a declarat Akihiko Ogino, președinte și director executiv al Daiwa Securities Group, înainte de începerea paradei Tokyo Pride, duminică, în capitala niponă.
El a luat de altfel cuvântul la prima sa vizită la ediția din Tokyo a evenimentului global pe care organizatorii îl descriu ca având drept scop „susținerea drepturilor și demnității persoanelor LGBTQ+”.
Măsurile luate de companiile japoneze
Confruntate cu îmbătrânirea și scăderea rapidă a populației, unele companii japoneze au căutat să crească numărul de lucrători disponibili devenind mai favorabile incluziunii diferitelor minorități sexuale și de gen, precum și a femeilor.
Printre sponsorii evenimentului Tokyo Pride se numără, de asemenea, companii financiare importante, precum Nomura Holdings, Goldman Sachs Group și Deutsche Bank.
Companii din întreaga lume care fac afaceri în Statele Unite s-au confruntat cu o dilemă în ceea ce privește abordarea bruscă a acestei chestiuni de către administrația Trump.
Trump a promis să elimine politicile privind diversitatea în toate domeniile, afirmând că acestea sunt ilegale și au consecințe dezastruoase. Drept urmare, banca americană de investiţii Citigroup a renunțat la obiectivele sale ambițioase în materie de DEI, iar alte societăți financiare americane au făcut ajustări.
CEO-ul Daiwa Securities Group, Akihiko Ogino, a spus că nu se opune neapărat mișcării anti-DEI din Statele Unite, dar că el crede că este „important să recunoaștem că există oameni cu puncte de vedere diferite și care lucrează totodată împreună într-o organizație”. „Cred că ar trebui să admitem această diversitate, să recunoaștem diferențele dintre noi și ceilalți și să lucrăm împreună respectându-ne reciproc”, a spus el.
Daiwa a obținut mai puțin de 7% din profitul său obișnuit în ultimul an fiscal prin intermediul afacerilor din America.
Producătorii auto japonezi Nissan Motor și Toyota Motor au renunțat la unele inițiative în SUA anul trecut, în urma presiunilor exercitate de activiști conservatori precum Robby Starbuck.
Iar grupul financiar Sumitomo Mitsui a șters referințele la programele DEI de pe site-urile sale americane, dar și-a lăsat site-urile internaționale neatinse, descriind schimbările din SUA ca parte a unei restructurări digitale globale „după multe luni de planificare”.
Un sondaj realizat de ziarul nipon Mainichi și publicat în martie arăta că 83% dintre companiile japoneze sunt de acord că inițiativele DEI sunt necesare pentru a asigura o resursă de talente, amintește The Japan Times.