Cosmeticele antiimbatranire – adevar sau mit?
Cand se apropie de varsta de mijloc, multi barbati si femei incep sa caute la nesfarsit produse care sa ii ajute sa scape de efectele imbatranirii. In incercarea de a castiga cat mai multi bani, multe companii de cosmetice isi fac reclama la lotiunile si cremele pe care le produc si sustin ca acestea ajuta la mentinerea tanara a tenului.
Cum este influenta pielea de varsta?
In cazul pielii, varsta isi spune cuvantul din cauza a doua procese de imbatranire: intrinsec si extrinsec. Imbatranirea intrinseca este denumita ca „procesul natural de imbatranire”. Pielea este alcatuita din trei straturi. Epiderma este stratul pe care il vedem. Sub acesta se afla derma, iar dedesub este hipoderma. In profunzimea straturilor pielii se afla colagenul si elastina, care mentin elasticitatea pielii. De-a lungul timpului, producerea de colagen incetineste si elastina isi pierde „elasticitatea”. Semnele externe de imbatranire sunt incretirea pielii, transparenta rezultata din subtierea straturilor pielii si reducerea grasimilor din straturi.
Imbatranirea extrinseca este o imbatranire prematura a pielii, care se datoreaza factorilor ce accelereaza procesul natural de imbatranire, precum expunerea la razele solare si fumatul. Expunerea la soare este factorul principal al imbatranirii premature. Razele UV distrug colagenul, diminueaza capacitatea pielii de a-l produce si duc la pierderea elasticitatii pielii. In plus, duc la aparitia pistruilor, petelor, spargerea vaselor de sange si incretirea pielii. Fumatul este un alt factor extrinsec. Schimbarile biochimice care au loc la nivelul pielii din cauza fumatului duc la accelerarea procesului de imbatranire si deseori fumatorii inraiti au o culoare galbuie a pielii.
Cum putem sa stopam imbatranirea pielii?
Majoritatea „tratamentelor” antiimbatranire contin antioxidanti, precum vitaminele E si A. Procesul de mentinere a sanatatii pielii poate fi sprijinit in doua feluri: printr-un consum mare de fructe si legume, care sunt bogate in aceste vitamine si minerale sau prin aplicarea acestor antioxidanti direct pe piele. Ei pot avea cam acelasi efect, prin urmare cosmeticele care contin multi antioxidanti sunt utile. Totusi, trebuie sa avem grija, pentru ca folosirea in exces a cosmeticelor care contin o mare cantitate de vitamine, precum A, D, E si K, poate fi toxica pentru piele.
Printre alte metode antiimbatranire sunt incluse: folosirea tratamentelor cu hormoni sau adoptarea unui regim alimentar scazut in calorii. Exista anumite afirmatii potrivit carora anumite plante si enzime pot stopa imbatranirea, insa acestea nu au fost demonstrate clinic.
Concluzii
Pielea se subtiaza de-a lungul timpului, in special in jurul ochilor. Elastina si colagenul, aflate in straturile pielii pastreaza pielea elastica, insa odata cu trecerea anilor, cantitatea si calitatea acestora se diminueaza, ducand la ridarea si incretirea pielii. Expunerea la razele UV accelereaza acest proces si cum in prezent exista doar cateva produse ce ajuta la intinderea pielii, ideea ca produsele cosmetice pot impiedica procesul de imbatranire este nefondata. Cel mai bun mod prin care putem preveni aparitia ridurilor este sa limitam expunerea la soare si la razele ultraviolete. In ciuda tuturor incercarilor, existenta cosmeticelor antiimbatranire este un mit.
Sursa: theorganicmakeupcompany.com