Sari direct la conținut

Costul ofensivei rusești din Harkov: Moscova a pierdut într-o lună tot atâția soldați câți a recrutat – NYT

HotNews.ro
Tanc rusesc în regiunea Harkov , Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Tanc rusesc în regiunea Harkov , Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Pierderile armatei ruse în Ucraina în luna mai au crescut dramatic din cauza ofensivei din regiunea Harkov, ajungând la o medie de peste 1.000 de morți și răniți pe zi, relatează New York Times, citând citând servicii de informații americane și NATO. Conform New York Times, armata rusă recrutează 25-30.000 de oameni pe lună, ceea ce este aproximativ egal cu numărul pe care îl pierde, scrie Ukrainska Pravda.

Potrivit surselor NYT, astfel de atacuri cu „carne de tun” au permis Rusiei să atingă unul dintre obiectivele lui Vladimir Putin, care a fost acela de a crea o zonă tampon de-a lungul graniței pentru a face imposibilă lovirea ucrainenilor în interior.

Pe de altă parte, recruții pe care Rusia îi trimite pe front pentru a umple golurile lăsate de cei care au murit sau au fost răniți sunt antrenați inadecvat, limitând capacitatea Moscovei de a aduna mai multe batalioane pregătite pentru luptă, sporind simultan pierderile.

Rusia și-a retras o parte din unitățile din Harkov

Armata ucraineană a anunțat sâmbătă că forțele ruse își retrag o parte din unitățile care desfășoară ofensiva din zona orașului Vovceansk, din regiunea Harkov, pentru refacere, din cauza pierderii capacității de luptă.

Potrivit The New York Times, estimările americane ale pierderilor în luptă se bazează pe imagini din satelit, interceptări, comunicări pe rețelele sociale și reportări oficiale din Rusia și Ucraina.

Potrivit estimărilor NATO, în aprilie, pierderile totale suferite de forțele ruse de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei au fost de peste 350.000.

UK Defense Intelligence estimează că numărul total al pierderilor rusești de la începutul invaziei la scară largă a ajuns probabil la 500.000.

Rusia a lansat o nouă ofensivă pe 10 mai în regiunea ucraineană nordică Harkov, iar orașul Vovceansk a devenit scena unora dintre cele mai grele lupte. Forțele Moscovei au avansat până la 10 kilometri în regiune, dar au fost oprite de prima linie defensivă a ucrainenilor.

Armata rusă s-a „împotmolit” în orașul disputat Vovceansk, dar își reface constant forțele cu unități din alte direcții, spunea comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, pe 12 iunie.

INTERVIURILE HotNews.ro