Sari direct la conținut

COVID-19: Pandemia s-a încheiat sau nu? Universitatea Harvard îl contrazice pe președintele Joe Biden

HotNews.ro
Pandemia de COVID-19, Foto: Wavebreak / Profimedia Images
Pandemia de COVID-19, Foto: Wavebreak / Profimedia Images

Tuturor ni se pare că a trecut o grămadă de timp de când a început pandemia. Iar acum, când viața pare a fi în general ca înaintea apariției ei, ne punem întrebarea: oare chiar s-a terminat?

La mijlocul lui septembrie, directorul Organizației Mondiale a Sănătății a făcut cea mai optimistă declarație cu privire la boala care a luat peste șase milioane de vieți: nu s-a încheiat, dar sfârșitul pandemiei se apropie.

Iar președintele SUA a fost și mai tranșant: „pandemia s-a terminat”, a declarat Joe Biden câteva zile mai târziu. Dar când americanii se bucurau auzindu-și președintele, noul coronavirus continua să ucidă zilnic 4-500 dintre ei.

La sfârșitul lui octombrie încă se înregistrează în fiecare zi mii de noi cazuri în SUA. OMS avertizează că un nou val al pandemiei poate apărea în Europa.

Ce este, de fapt, o pandemie?

O definiție unanim acceptată de toate țările, organizațiile de sănătate și lideri nu există. Cuvântul în sine provine din limba greacă: pan (adică tot) și demos (oameni), deci o pandemie poate afecta practic pe toată lumea. Alte definiții vorbesc despre zone geografice (țări, continente), țări și regiuni întregi sau toată planeta.

Defințiile nu sunt precise. Ce înseamnă „mai multe continente” sau „o întreagă regiune”? Și cât de răspândită trebuie să fie boala ca să fie considerată pandemie? Și chiar dacă s-ar ajunge la o singură definiție, nicio persoană, minister sau organizație de sănătate nu are autoritatea să declare că o pandemie a început sau a luat sfârșit.

Organizația Mondială a Sănătății, agenție a ONU, a declarat Covid-19 o urgență internațională în ianuarie 2020 și a început să vorbească despre pandemie trei luni mai târziu. Toată lumea s-a luat după ea.

Când se trece la stadiul endemic?

Unii spun că o pandemie a luat sfârșit când toată lumea se comportă ca atare: nu mai există precauții, restricții și comportament ca în perioada anterioară.

Dacă așa ar sta lucrurile, cei sătui de restricții și precauții sau cei sceptici cu privire la utilitatea lor pot ignora recomandările și da impresia că pandemia s-a terminat pe când încă se înregistrează multe noi cazuri și decese în toată lumea. Adică stadiul în care încă ne aflăm.

Multe pandemii devin în cele din urmă endemice, însemnând că infecția este încă prezentă, dar predictibilă, iar numărul cazurilor și deceselor nu mai înregistrează vârfuri. A învăța să trăiești cu un virus este esențial, aveți în vedere măcar gripa sau răcelile obișnuite.

Probabil că trecerea de la pandemic la endemic va fi consemnată doar după ce va avea loc.

Până atunci, ce să facem?

Poate că nici nu contează o dată anume a sfârșitului pandemiei. Dar contează numărul de noi infecții urmate de suferințe și decese, dar și măsurile de limitare a lor. Nimeni nu poate spune dacă lunile de iarnă din emisfera nordică vor aduce o scădere a cazurilor, o continuare a situației existente sau un nou val în condițiile în care mai mulți oameni se adună relaxați în interior.

De aceea au sens în continuare precauțiile de bun simț, cum sunt:

  • Vaccinare la zi cu dozele disponibile;
  • Cât mai multe activități în aer liber și evitarea aglomerărilor la interior, în special în zone cu cazuri multe sau în creștere;
  • Purtarea măștilor în situații de risc sporit, cum sunt adunările în interior și transportul public. Faptul că măștile nu mai sunt obligatorii nu înseamnă că e o idee bună să renunțăm la ele cu totul;
  • În caz de test pozitiv la Covid-19 sau de simptome, izolare și contactare a medicului;

În loc de concluzie

Este posibil ca experții să ajungă odată la o definție standard a pandemiei și a cum să se declare începutul sau sfârșitul uneia. Dar acum, politicile privind acuala pandemie (inclusiv asistența financiară) și eforturile de a spori acceptarea vaccinării sunt complicate de sugestiile celor care spun că a trecut pandemia, când de fapt nu e așa.

Există încă multă nesiguranță în ce privește pandemia Covid-19. Din nefericire, un singur lucru pare evident: nu o putem încă declara ca încheiată.

Surse: Harvard Health, The New York Times, Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro