Cresterea pretului petrolului ingrijoreaza Uniunea Europeana
Pragul psihologic de 100 de dolari pe barili a fost atins. Cresterea continua a pretului petrolului risca sa afecteze economia europeana, daca se mentine la acest nivel record, a avertizat joi Comisia Europeana.
„Incepind din vara anului trecut, pretul petrolului a inregistrat o crestere puternica. Daca aceste cotatii ridicate se vor mentine, vor avea obligatoriu un impact asupra economiei”, a declarat joi Amelia Torres, purtatoarea de cuvint a comisarului european pentru Afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, citata de agentia AFP.
Amelia Torres a mai precizat ca cele mai recente previzuni economice ale Bruxellesului, publicate la data de 9 noiembrie 2007, aveau la baza un pret mediu al petrolului, calculat in principal pe baza estimarilor de pe piata.
In calculele sale, Comisia Europeana a plecat de la ipoteza ca barilul de titei Brent va avea un pret mediu de 70,60 dolari in 2007, urmat de un pret de 78,80 dolari in 2008 si 76 de dolari in 2009, precum si pe o rata medie de schimb euro-dolar de 1,36 dolari pentru un euro in 2007 si de 1,42 dolari pentru un euro in 2008 si 2009. Pe baza acestor ipoteze, Comisia a anuntat ca prognozeaza pentru zona euro o crestere economica de 2,6 procente in 2007, urmata de o crestere de 2,2 procente in 2008 si 2,1 procente in 2009.
Ulterior, Comisarului european pentru Afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a pregatit terenul pentru o revizuire in scadere a acestor prognoze, din cauza preturilor ridicate ale petrolului si a aprecierii puternice a monedei euro in raport cu dolarul american.
„Daca am fi inclus in previziunile noastre informatiile de care dispunem in prezent referitoare la pretul petrolului, incetinirea economiei americane, situatia pietelor financiare sau evolutiile cursului de schimb, previziunile noaste de crestere ar fi fost mai mici”, a avertizat Almunia la inceputul lunii decembrie 2007.
Pretul petrolului a atins miercuri nivelul de 100 de dolari pe baril, pe fondul cererii ridicate venite din partea fondurilor de investitii si a escaladarii violentelor in Nigeria si Algeria.
Cotatia petrolului este cu 71 de dolari mai mare decit cea inregistrata in perioada similara a anului trecut, sustinuta fiind totodata de reducerea stocurilor de titei, cresterea cererii in China si in alte state in curs de dezvoltare, deprecierea dolarului si tensiunile geopolitice.
Managerii de fonduri anticipeaza ca tendinta ascendenta a cotatiilor si volatilitatea de la bursele de marfuri se vor mentine in 2008.
Cu toate ca pretul petrolului a atins 100 de dolari pe baril, administratia de la Casa Alba a anuntat ca nu va recurge la rezervele de petrol pentru situatii de urgenta, pentru a determina scaderea cotatiilor.
Reprezentantul Indoneziei in cadrul Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declarat joi ca pretul titeiului ar putea atinge curind nivelul de 100-110 dolari pe baril, iar OPEC ar putea decide, la o reuniune programata pentru luna februarie, sa majoreze productia.