Sari direct la conținut

Cresterea somajului si salariile scazute pun in pericol supravietuirea administratorilor de pensii private

HotNews.ro

Pe piata pensiilor private din Romania, problema sigurantei se schimba de la un trimestru la altul, din cauza crizei economice, a declarat Mihai Coca-Cozma, director general AIG. „Cresterile salariale nu mai sunt cele estimate acum doi ani cand am intrat in afacere”, a spus Cozma. Administratorii sunt foarte sceptici si in privinta recuperarii investitiilor. „Daca in urma cu un an vorbeam de un orizont de recuperare a investitiilor de 10 ani, acum vorbim de 15 ani”, a spus la randul sau, Mihai Bobocea, presedintele Asociatiei pentru Administrarea Pensiilor private. In plus, Romania este una dintre tarile cu cele mai mici contributii, media fiind de doar 100 de euro/an de persoana.

O alta problema este cea a costurilor generate de conturile goale. Desi exista inscrise in registrul pensiilor private, peste 4,5 milioane de persoane, doar 4 milioane sunt participante efectv. „Chiar daca nu avem venituri de pe urma conturilor goale, avem costuri cu administrarea lor”, a precizat Cozma. Acesta propune ca administrarul sa suporte costurile doar pentru participanti.

Administratorii de pe piata pensiilor private considera ca schimbarea frecventa a legislatiei genereaza, de asemenea, costuri ridicate. Cheltuieli mari se produc si din cauza corespondentei pe care administratorii trebuie sa o realizeze in vederea transparentei.

Alte costuri sunt cele legate de cele cinci garantii pe care trebuie sa le prezinte administratorii: garantia de capital la transfer, garantia de transfer la maturitate, garantia relativa, fondul de garantare si garantia legata de faptul ca fondul nu poate da faliment.

„Toate aceste costuri legate de garantii trebuie sa le suporte administratorii. Poate ar trebui sa regandim aceste garantii, in actualul context”, a spus Cozma. Potrivit acestuia, ar trebui sa ramana doar trei garantii din cele cinci, fiind absolut necesara eliminarea garantiei de capital, asa cum se intampla si in Polonia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro