Cresterea TVA si inflatia
Nu pot decat sa spun – in sfarsit. Din punctul meu de vedere Guvernul s-a zbatut un an incercand sa amane inevitabilul. Intr-o lume ideala, TVA ar fi crescut in 2007 si pana in 2009 s-ar fi recunoscut toate pierderile, pentru ca din 2010 macar sa oprim scaderea, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
Cresterea TVA nu este nici pe departe dezastrul anuntat de corul de bocitoare din presa/TV. Suntem amenintati cu cresteri monstruoase de inflatie, cu exodul in masa al afacerilor si alte grozavii.
Da, va exista o cocoasa a inflatiei in iulie-august si atat, iar preturile vor creste cu mai putin de 5 puncte procentuale, daca guvernul/BNR nu vor face greseli majore de finantare a deficitului. Veniturile in scadere si puterea redusa de cumparare vor tine preturile sub control; vanzatorii sunt liberi sa creasca preturile cu 20% pe timp de criza, la fel cum sunt liberi sa dea faliment.
Am mari dubii ca investitorii vor fugi in masa din cauza cresterii TVA – nu s-a intamplat in Ungaria, nu s-a intamplat in Letonia, nu se va intampla nici in Romania. Da, va fi greu, dar nici pe departe dezastrul anuntat. Romania a cazut prea de sus, de la +7% in 2008, insa sunt mai multi care au pus umarul la aceasta performanta, accelerand spre prapastie in 2007 – 2008. Ceea ce este jenant este ca tocmai reprezentanti ai BNR creeaza asteptari inflationiste de 10%-12%, fara sa explice de unde au scos cifrele respective.
In Ungaria, o crestere de 5 puncte procentuale a TVA a dus la o crestere de 2 pp a inflatiei; pacat ca Banca Nationala a Ungariei nu a avut niste raspandaci de serviciu, care de dragul a 15 minute de faima sa arunce cu predictiile catastrofale in populatie.
Exista si o alta parte buna a acestei masuri – limiteaza optiunile statului. Scaderile de salarii au fost tot timpul insotite de ideea ca „oricand putem creste taxele daca ceva nu merge bine”. Acum au crescut taxele; daca nici in aceste conditii nu se tine deficitul sub control si nu se restructureaza fortat sectorul public, singura solutie ramane incetarea de plati. Nu cred ca Romania va beneficia de prea multa intelegere si de pachete de salvare suplimentare din partea UE.
Comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.