Sari direct la conținut

Crin Antonescu a spulberat presa scrisa din Romania

Media lui Comanescu

Dincolo de batalia dintre Tariceanu si Antonescu, PNL a marcat vineri un punct de imagine printr-un show mediatic clar, transparent: doi tipi diferiti intr-o batalie pe fata, cu vaga dar utila asemanare cu preliminarele la prezidentiale din America, batalie buna de preluat in live-uri de televiziuni. Nu vreau sa intru-n detalii, ci doar sa va explic cum si de ce am ajuns pe net, aseara, noaptea, tarziu, in cautarea interpretarilor si analizelor care sa ma ajute sa inteleg ce se intampla in PNL si ce va fi la prezidentialele de anul asta. Ceea ce am gasit pe site-urile cotidienelor mi-a confirmat impresia ca presa cotidiana quality din Romania este intr-o pierdere de viteza tot mai accentuata. Ca e sambata si rezultatul votului a venit tarziu nu constituie scuze. Loc macar de un articol de opinie in fiecare ziar si preocupare pentru un titlu mai inteligent si desprins de stirea seaca ar fi trebuit sa existe. Singura justificare valida pentru ceea ce (nu) am gasit e a ziarelor care nu apar sambata. Vestile proaste vin mai ales din ziarele serioase cu tirajele cele mai mari:

Cei patru beatlesi ai quality-ului si-au luat week-end inainte de votul din PNL

Adevarul: Vine pe o abordare cat se poate de blunt si care nu mai e stire, fiindca nu e un fapt nou-revelat: “Victorie clara pentru Antonescu in PNL”, stim toti asta de ieri, de la TV. Am gasit un intertitlu seducator, “Basescu, factorul de unitate a PNL”, in ideea ca loviturile presedintelui au coagulat lumea in jurul lui Antonescu. Cred ca s-ar fi putut construi o intreaga abordare pe asta, chiar inainte ca scorul sa fie aflat. Cu privire la patron, “Adevarul” sufla si-n iaurt, numele lui Patriciu nu apare decat in vorbele lui Crin Antonescu.

De remarcat candoarea cu care in patratelul respectiv “Adevarul” ne furnizeaza un titlu si un subtitlu care se repeta. Grigore, ce naiba, tu nu faceai de-astea, ai fost ieri in redactie?

Evenimentul zilei: Un titlu simpatic pe net, “Nebunul Crin l-a facut praf pe Calin”, anulat de un spirit de gluma ratat pe print: “Antonescu i-a luat partidul lui Tariceanu”. Nu trebuie sa fii Mafalda ca sa stii ca de fapt Tariceanu i-a dat partidul lui Antonescu, e drept, cam fara voie. Mai dati cu ochiul si la ce face batranul Sensei pe net, baieti de la print!, au fost vremuri cand el vindea ziare de hartie. Multe…

Sub toata treaba, o relatare cuminte, yesterday’s news tipic, lucruri spuse pe Realitatea, HotNews.ro si chiar EVZ.ro prin raport la “azi-ul” de pe print (sambata, 21) Editoriale pe tema asta: zero taiat in paispe. Nu trageti in Comanescu, care a scris despre Basarabia, fiindca el are un spatiu pentru comentarii de media si in plus a lucrat pentru oameni din PNL. Deci nu are nici mandatul, nici credibilitatea de a se pronunta in speta despre care vorbim. E si motivul pentru care aici va spun mai curand ce cred despre ce-au facut ziarele decat ce cred despre Antonescu, Tariceanu si PNL.

Jurnalul national: Cristoiu scrie despre un tip care a umflat cu gura anvelopa unui camion, dar tipul nu e Tariceanu si camionul nu e al lui Antonescu, ci al unuia Ghita Dadalau sau asa ceva. N-am gasit fisierul cu pagina I, dar pe net e un news cuminte si inutil cu detronarea fostului premier. Editorialistii cu ale lor, sa nu-i deranjam, sunt la munte. Sau la TV, ca Tudor Octavian, care si-a predat textul cu problema stringenta a socializarii americane si s-a dus la Realitatea sa zica de PNL. Cristoiu habar n-am pe ce post o mai fi si despre ce-o vorbi. “Jurnalul” are scuza de a fi incercat sa construiasca singur o agenda cu totul diferita de hard news, sa vedem cati cititori o mai accepta si pana cand.

Romania libera: editie de week-end, zero titluri, zero articole, nu stiu cand s-a tiparit, dar “Romania libera” are treaba, frate, lasati-ne naibii cu PNL-ul. De ce sa mai dea ceva, ca oricum lumea nu citeste/cumpara ziare sambata? Chiar asa, cine si de ce sa cumpere chestia asta?

Mici semne de viata din partea outsiderilor

Cotidianul: nu apare sambata, nu cred ca PNL-ul justifica o editie speciala, nu putem conchide decat ca a pierdut inevitabil cititori si glorie pe print. Ne consolam cu editia de net, unde apar cateva lucruri interesante. Cel mai bun titlu de news, dupa parerea mea: Regimul Antonescu a fost instaurat democratic in PNL, care mi se pare ca surprinde bine esenta lucrurilor, da un pic mai mult decat scorul la delegati si alte oboseli din alte ziare. “Regim” se opune subtil lui “democratic”, iar diateza pasiva, de evitat in situatiile-standard, este sexy in montura acestui titlu, fiindca Antonescu a capitalizat un val anti-Tariceanu, nu “s-a”, ci “a fost facut” presedinte. Ca a stiut sa se foloseasca foarte bine de conjunctura si a avut discursuri inspirate e altceva. Nota de vaga ironie a titlului ne aminteste de faptul ca show-ul de care vorbeam la inceput a fost doar un show – desi asta nu anuleaza importanta a ceea ce s-a intamplat in PNL.

In rest, la cald, pe blog, Patrasconiu il face zdrente pe Antonescu, e mai important “ca” decat “cum”, si azi, Ciprian Ranghel gaseste un titlu seducator, “Yes, we Crin!”, pentru un comentariu echilibrat si pertinent, contaminat de atmosfera de la congresul PNL, pe care numai televiziunile au sugerat-o in transmisiuni, in rest.

Gandul: Printre inevitabilele ricanari, CTP puncteaza audio un lucru foarte important: ca tinta Basescu nu e suficienta pentru ca micile simptome de euforie obameza de ieri, din PNL, sa se transforme intr-un curent de mase care sa propulseze partidul si pe Antonescu mai departe. Diferenta mare de voturi intre Antonescu si Tariceanu si senzatia poate un pic exagerata ca in politica romaneasca se intampla ceva important au fost provocate exact de partile decente din discursul lui Crin si de accentul pe care acesta l-a pus pe cei pe care PNL si altii i-au dezamagit (nevotantii, scuzati cuvantul). Florin Negrutiu, un editorialist pe care nu-l urmaream, dar am s-o fac de-acum, scrie un comentariu mai scurt si mai inspirat, dar la fel de pertinent si intors catre viitor ca al lui Ciprian Ranghel: Primavara incepe cu o floare. Probabil ca textul lui Negrutiu e mai adecvat la public decat cel al lui Ranghel, dincolo de considerentele estetice, fiindca plusurile si lungimea lui Ranghel sunt utile pentru cititorii foarte interesati de politica, o minoritate.

De remarcat si crochiul negativ, dar convingator al Rodicai Ciobanu, care dezvolta eficient ideea care mi-a placut in “Adevarul”: raportarea la Basescu a contat prea tare in tot ce s-a intamplat ieri la PNL (si s-ar putea sa nu fie bine deloc pentru PNL ca-i asa).

N-am gasit “a-ntaia” de print, spre rusinea mea nu stiu daca ziarul s-a tiparit azi, dar la ce-am vazut pe site, “Gandul” e o surpriza placuta, cel mai complet si mai echilibrat ziar politic transmedia de sambata, 21 martie. Comentarii divergente, care insa nu se bat cap in cap schizofrenic, capac cu news-ul inevitabil pe site, la care remarc ceva – titlul cat un lead, explicativ: Crin Antonescu, noul sef al PNL, incepe campania pentru presedintia Romaniei cu un discurs de tip Obama – VIDEO. Dizgratioase in print, lucrurile astea Twitter-like functioneaza pe net, mai ales ca toata treaba poate fi interpretata ca un link-teaser la video.

Ziua: Ma intrebam unde-o sa scoata capul Patriciu, iata-l pe manseta. Interventia lui e redata cu (inter)titlul “Indemnul sponsorului”. Aha, deci Patriciu face jocurile-n PNL, am mai auzit asta undeva? Daca nu, e revelatie. Daca da, ce e?

Altfel, interesanta ideea de a prelua de pe NewsIn opiniile lui Iliescu, cititi, amuzati-va si reflectati.

Tabloidele – bine-n Libertatea, aiurea-n Cancan, lipsa-n Click!

Un alt comentariu bun e cel al veteranului Petru Calapodescu din Libertatea. Cancan numara voturile la fel de constiincios si inutil ca reference-urile, iar Click! n-aude, nu vede. Cred ca un tabloid trebuia sa faca ce-a facut Libertatea (tratarea expeditiva dar pertinenta e o lectie si pentru cateva din quality-urile ametite de mai sus), la faza asta liderul traditional a castigat, desi Simona Ionescu zice ca vineri Click! a batut la tiraj. Bravo, domnilor!

Online-urile

N-o sa intru in detalii, dar site-urile mari din Romania si-au fructificat viteza de reactie si, atunci cand au asa ceva, resursele din redactia offline. Comentariile si interpretarile interesante sunt insa mai curand pe bloguri. Mihnea Maruta ii trage un necrolog politic (de fapt, guvernamental) lui Tariceanu, de citit cu interes chiar daca nu esti de acord cu autorul, ceea ce-i o mare calitate, Dan Andronic se aventureaza intr-o suita de pastile printre ale caror randuri gasesc mai multe lucruri (de asteptat, data fiind pozitia acestuia de insider), Sutu isi varsa, ca de obicei si adesea amuzant/cu folos, notitele si cardul de memorie al aparatului foto pe blog, Ciutacu zice de Inceputul sfarsitului pentru Basescu, mda, mai e mult pana departe. In rest, news regurgitat, tampenii, afronturi, interpretari stangace si prudente.

In loc de concluzii

21 martie e o zi proasta pentru presa tiparita din Romania, fiindca e sambata, unele ziare nu apar, redactiile au inceput sa se goleasca inca de vineri dupa-amiaza. Congresul PNL este insa un eveniment care justifica in mod clar o editie a doua, de dupa rezultate, editie care a lipsit sau a existat doar in sensul unei stiri inutile si ne-mai-stiri, fiindca fusese data deja pe TV. Pentru presa scrisa e un simptom cel putin alarmant faptul ca hartia tiparita azi-noapte e buna de mancat parizer pe ea din punctul de vedere al cititorului interesat de politica. Problemele de abordare nu vin din faptul ca printul e print, ci din incapacitatea acestuia de a se adapta la asaltul mediilor mai rapide (online si ieftinele si prolificele, chiar daca aproximativele si trancanitoarele televiziuni de stiri). Loc sa fi facut ceva bun era destul, dar din pacate, discutia pe care am purtat-o mai sus a alunecat natural din hartie catre online, unde cativa oameni au facut pentru public mai mult decat cele cateva sute (mii?) de plecati-in-week-end de la print. Presa scrisa din Romania a fost azi, sambata, compusa din Sutu, Maruta, Ranghel, Negrutiu si Ciobanu, cu suplimentul audio al lui CTP – iar mare parte din ceea ce ne-au dat acestia a venit pe online. Alegerea lui Antonescu in fruntea PNL nu e o stire de grad zero, dar e ceva ce se intampla in politica romaneasca cel mult odata la cateva saptamani. Faptul ca numai o mana de ziaristi au fost capabili sa ne spuna ceva util, nou, inteligent, surprinzator e inspaimantator.

P.S.: Rog atat jurnalistii pe care-i cunosc, si pe cei care nu-i cunosc sa primeasca scuzele mele daca am fost nedrept sau rau cu ceea ce au facut. Daca s-au suparat pe mine, e bine sa retina ca publicul nu le acorda nici macar circumstantele atenuante pe care i le-am acordat eu.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Media lui Comanescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro