Sari direct la conținut

Crin Antonescu: Exista o confuzie intre independenta absolut necesara a sistemului judiciar fata de factorul politic cu libertatea absoluta, cu capacitatea de a abuza/ Eu sunt cel care a propus ca mandatul presedintelui sa scada la 4 ani

HotNews.ro
Crin Antonescu, Foto: Captura Antena 3
Crin Antonescu, Foto: Captura Antena 3

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat la Antena 3 ca USL-ul doreste sa modifice anumite articole ale Constitutiei pentru a intari puterea Parlamentului in raport cu Executivul. Acesta a subliniat ca, in opinia sa, coabitarea este de neacceptat, mentionand ca intelege pozitia lui Victor Ponta in acest context.

Declaratii Crin Antonescu:

  • Avem de gand sa modificam niste articole care sa intareasca puterea Parlamentul in raport cu Executivul. Sa limitam regimul ordonantelor de urgenta, de exemplu. Angajarea raspunderii Guvernului o singura data pe sesiune.
  • In privinta temei suspendarii s-a propus, domnul Ponta a propus chestiunea acesta ca sa procedam dupa modelul austriac. Daca se ajunge la o suspendare a presedintelui in aceleasi conditii de incalcare a Constitutiei si daca referendumul pentru suspendare nu reuseste in sensul ca sunt mai multe voturi in favoarea presedintelui decat in favoarea propunerii Parlamentului, atunci Parlamentul se dizolva.
  • Eu sunt cel care am propus ca mandatul presedintelui sa scada la 4 ani pentru ca alegerile parlamentare sa nu se mai suprapuna cu cele prezidentiale. Atunci vom avea din doi in doi ani alegeri. Nu gandim in termeni de cariera personala, ci in termenii functionarii politice.
  • Exista o confuzie intre independenta absolut necesara a sistemului judiciar fata de factorul politic(sunt inacceptabile comenzi politice) cu libertatea absoluta , cu capacitatea de a abuza. Independenta procurorilor este deschisa si garantata si va fi in continuare in raport cu celelalte puteri, cu corpul politic, dar nu in raport cu legea. 
  • Am convenit sa asezam in Constitutie ca presedintele CSM trebuie sa fie judecator.Nu putem ajunge in situatia in care un procuror sa conduca CSM-ul. 
  • Eu nu pot sa coabitez cu Traian Basescu, Monica Macovei si asa mai departe. Inteleg postura lui Victor Ponta in aceasta situatie. Pentru Victor Ponta, pentru noi toti, acesta trebuie sa fie un subiect inchis. Eu cred ca Victor Ponta din ratiuni practice a inchis acest capitol asa, cu asemenea declaratii (facand referire la declaratia premierului cu privire la faptul ca nu au existat suficient de multi votanti pentru demiterea presedintelui). Pentru mine este de neacceptat.
  • USL era sa se rupa pentru ca a avut o criza, nu din cauza unui om. Pentru mine, perspectiva ca USL-ul sa dureze mai mult de 2016 este din ce in ce mai mare.  
  • PNL este un partid suficient de puternic pentru a-l intretine politic pe Calin Popescu Tariceanu.
  • Exista premisele si probabil saptamana viitoare ca USL-ul sa iasa mai intarit si cu planuri foarte serioase de viitor.
  • PSD este un partid foarte puternic, dar din punct de vedere doctrinar, mai usor. PNL are oameni in cea mai mare parte convinsi ca suntem de dreapta, ca trebuie sa fim de dreapta, dar nu suntem intotdeauna. Imi pun speranta in schimbarea generatiilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro