Sari direct la conținut

Crin Antonescu vrea ca UE să renunțe la Green Deal: „Verzi și săraci nu este o opțiune pentru mine”

HotNews.ro
Crin Antonescu, în interviu la Hotspot
Crin Antonescu, în interviu la Hotspot

Crin Antonescu, candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că Uniunea Europeană trebuie să renunțe la Green Deal în favoarea unui Smart Deal, care să permită accesul la energie mai ieftină, inclusiv pentru românii afectați de actualele reglementări.

„Vreau energie ieftină pentru românii. Prin Green Deal, europenii au încercat să impună o terapie şoc, care, din păcate, a avut consecinţe foarte proaste în România. Voi fi un preşedinte care va merge la Bruxelles şi va spune clar că nu îmi pot ţine cetăţenii în frig şi întuneric, doar ca să fim verzi. Verzi şi săraci nu este o opţiune pentru mine”, a spus Crin Antonescu.

Totodată, el s-a pronunțat pentru finalizarea tuturor proiectelor hidroenergetice începute deja.

„Nu mai vrem un Green Deal, ci un Smart Deal. Aşa că, din contră, voi susţine finalizarea construirii tuturor hidrocentralelor, care sunt astăzi la peste 70%, dar blocate de diverse ONG-uri cu finanţare dubioasă”, a conchis Antonescu.

O declarație similară a făcut-o și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finele lunii ianuarie. El a precizat că veni în Guvern cu un raport detaliat privind efectele negative ale politicilor Green Deal asupra sectorului energetic românesc. Aceasta deși Strategia Energetică a României prevede închiderea lor totală până în 2032.

„România a demonstrat de-a lungul istoriei că știe să facă față provocărilor, dar astăzi traversăm un moment critic pentru viitorul energiei noastre și al Europei. Politicile de „înverzire” ale Uniunii Europene, deși bine intenționate, riscă să ne transforme economiile europene în victime ale birocratizării și deciziilor neadaptate realităților economice. Raportul Draghi o spune fără menajamente ce am văzut și în date statistice calde: Uniunea Europeană, care a produs doar 3% din cărbunele mondial în 2024 și a emis mai puțin de 5% din emisiile globale de CO2, își aplică singură cele mai dure politici de mediu”, a susținut Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Nemulțumiri față de Green Deal există și în alte țări europene. Astfel, pe 5 aprilie, ministrul italian pentru întreprinderi și produse „Made in Italy”, Adolfo Urso, a anunțat că guvernul italian va cere Uniunii Europene să suspende reglementările „nebunești” ale Green Deal pentru a ajuta companiile după ce președintele american Donald Trump a impus taxe vamale considerabile asupra importurilor în SUA.

„Uniunea Europeană trebuie să elibereze energia creativă a companiilor care a fost înăbușită de sistemul de reglementare”, a spus Urso cu prilejul deschiderii Salonului de Mobilă de la Milano.

„Vom cere UE o măsură de șoc de a suspenda unele dintre regulile nebunești din Green Deal, care a condamnat sistemul economic la decădere”, a afirmat el.

INTERVIURILE HotNews.ro