Cristian Diaconescu: Nu există semnale că SUA ar intenționa să își retragă trupele din România / Țara noastră va juca un rol pivotal în planul ce se va stabili privind Ucraina

Nimic din ce s-a agreat în trecut în parcursul Parteneriatului Strategic între Statele Unite și România nu este schimbat, a declarat șeful Cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, menționând că nu există semnale că Washingtonul ar intenționa să își reducă prezența militară în țara noastră.
Întrebat vineri la Antena 3 ce se cunoaște despre eventuala intenție a SUA de a-și păstra sau retrage trupele din România, având în vedere că în presa internațională se vorbește despre o posibilă reducere a prezenței militare americane din Europa, Cristian Diaconescu a spus: „Sunt, într-adevăr, discuții pe diverse variante de reconfigurare strategică. În acest moment, pot să vă spun cât se poate de clar și direct, nu există niciun fel de semnale în ceea ce privește o astfel de decizie pe care Washingtonul ar lua-o”.
„Dimpotrivă, aspectele privind desfășurarea prin rotație sau o prezență permanentă sunt în discuție, se află această temă în dialog cu partenerii noștri de la Washington și disponibilitatea este cât se poate de clară, deci în legătură cu un astfel de «redeployment» («redesfășurare», în limba engleză, n.r.), de care, într-adevăr, foarte corect ați menționat, se discută în presa internațională, nu avem absolut niciun fel de semnal”, a continuat Cristian Diaconescu, consilierul președintelui interimar Ilie Bolojan și totodată fost șef al diplomației române.
Diaconescu, care susține că nu s-a schimbat nimic în privința aspectelor convenite în trecut în Parteneriatul Strategic cu SUA, susține că „nu vor fi evoluții care să meargă spre vulnerabilizarea securității și stabilității României”.
„Mai mult decât atât, în planul ce se va stabili privind Ucraina, România va juca un rol pivotal, deci și din această perspectivă, evident, interesul aliaților noștri europeni și transatlantici, fac această precizare, se referă foarte aplicat, într-o perspectivă pe termen scurt, mediu și lung, la România și Polonia”, a mai spus el.
Conform discuțiilor purtate de cele două părți în Arabia Saudită în această săptămână, Ucraina este de acord cu propunerea SUA pentru un armistițiu de 30 de zile în războiul dezlănțuit de Rusia în februarie 2022. Totuși, Vladimir Putin și-a exprimat joi „unele rezerve” cu privire la inițiativă.
Donald Trump a anunțat, vineri, că SUA a purtat noi discuții cu președintele Rusiei și că „există o șansă foarte bună” ca războiul să se încheie.