Vladimir Putin își exprimă „unele rezerve” privind armistițiul propus de SUA: „Sunt probleme pe care trebuie să le discutăm” / „Trebuie eliminate cauzele profunde ale crizei” / El a insistat că trupele ruse „sunt acum în ofensivă în toate zonele de pe front” / Ce spune despre o convorbire cu Trump – VIDEO

Președintele rus Vladimir Putin s-a arătat joi, în conferința de presă susținută la Moscova alături de omologul său belarus Aleksandr Lukașenko, dispus să accepte acordul de armistițiu pentru 30 de zile cu Ucraina, propus de SUA, „dar cu condiția ca acesta să ducă la o pace pe termen lung, având în vedere că armata rusă este în plină ofensivă pe toate fronturile”, relatează Sky News, The Guardian și CNN. Liderul de la Kremlin a precizat că „susţine armistiţiul, cu unele rezerve”, pe care ar vrea să le discute chiar cu președintele american Donald Trump.
- Trump, reacție rapidă după ce Putin a comentat pentru prima dată armistițiul propus: „Să sperăm că Rusia va face ceea ce trebuie”
- VIDEO Zelenski denunță „cuvintele foarte manipulatoare” ale lui Putin în privința armistițiului propus de SUA
- Trump vine cu precizări în care evocă „o pârghie” pe care o are asupra Rusiei, după anunțul lui Putin privind armistițiul din Ucraina
Liderul de la Kremlin a început prin a-i mulțumi președintelui Trump pentru că „acordă atât de multă atenție reglementării conflictului din Ucraina”.
Liderul rus a precizat că au existat „o mulțime de întrebări cu privire la încetarea focului” și a adăugat că trebuie să vorbească mai întâi cu Trump.
Putin a continuat spunând că „suntem de acord cu propunerile de încetare a focului, dar poziția noastră se bazează pe presupunerea că încetarea focului va duce la pace pe termen lung, ceva care ar elimina motivele inițiale ale crizei”.
Liderul de la Kremlin a făcut apoi referire la vizita lui de miercuri din regiunea rusă Kursk și a descris situația de acolo ca fiind „complet sub controlul nostru”.
El a afirmat că trupele ucrainene nu mai pot părăsi zona și că vor trebui „să se predea sau să moară”.
În aceste condiții, a precizat el, va fi bine pentru Ucraina – ceea ce înseamnă că nu va fi bine pentru Rusia – dacă se va ajunge la o încetare a focului de 30 de zile.
El a mai arătat că forțele ruse „sunt acum în ofensivă în toate zonele de pe front” și că următorii pași privind conflictul vor lua în considerare evoluțiile aflate „în schimbare rapidă” pe câmpul de luptă.
Putin stated that he agrees to temporarily halt hostilities, but with conditions
— Sota News (@sotanews) March 13, 2025
"We proceed from the fact that this cessation must lead to a long-term peace and the elimination of the root cause of the crisis," said Putin.
He also hinted that the 30-day ceasefire should not be… pic.twitter.com/pyxDZzyo94
Putin: „Există probleme pe care trebuie să le discutăm”
Putin a insistat cu privire la „incursiunea” ucraineană din Kursk și s-a întrebat ce ar însemna o încetare a focului.
„Ar însemna că toată lumea de acolo ar pleca? Ar trebui să-i eliberăm, după ce au comis numeroase crime împotriva civililor de acolo, sau conducerea ucraineană le va ordona să se predea? Ce se va întâmpla? Asta nu este clar”, a declarat președintele rus.
Liderul de la Kremlin a continuat, de asemenea, să vorbească despre aspecte mai ample legate de o încetare a focului, afirmând că aceasta ar putea oferi Ucrainei o șansă de a se reînarma și de a-și recâștiga avântul în timp ce armata rusă, susține el, avansează.
„Cum vor fi abordate alte aspecte de-a lungul liniei de contact de 2.000 de kilometri? După cum știți, trupele ruse avansează practic în fiecare sector al liniei de contact și există toate condițiile pentru ca noi să asediem unități destul de mari.
Așadar, ce s-ar întâmpla în aceste 30 de zile?
Ar permite Ucrainei să continue o mobilizare forțată, o furnizare de arme către Ucraina, astfel încât unitățile nou mobilizate să poată fi antrenate, sau acest lucru nu se va face?”, a adăugat liderul rus.
El a întrebat, de asemenea, cine va supraveghea încetarea focului.
„Cine va da ordine de încetare a ostilităților? Și ce valoare vor avea aceste ordine, de-a lungul a 2.000 de kilometri? Cine va decide unde a avut loc o încălcare a posibilului acord de încetare a focului de-a lungul întregii linii de 2.000 de kilometri și cine va fi învinuit? Cine va fi învinuit pentru încălcarea acordului de încetare a focului?
Toate aceste aspecte trebuie să fie studiate cu atenție și minuțiozitate de ambele părți.
Așadar, ideea este bună și o susținem în mod categoric, dar există probleme pe care trebuie să le discutăm și cred că trebuie să negociem cu colegii și partenerii noștri americani, poate o convorbire telefonică cu președintele Trump, dar susținem ideea de a pune capăt acestui conflict prin mijloace pașnice”, a mai declarat Putin.
Sumar: Putin își exprimă „rezervele” cu privire la propunerea de încetare a focului pentru 30 de zile
- Președintele rus a transmis, în timpul conferinței sale de presă de joi, că are „rezerve” cu privire la propunerea privind armistițiul de 30 de zile, insistând că nu este clar cum ar evolua situația în regiunea Kursk și în alte părți dacă ar fi pusă în aplicare o încetare a focului.
- Putin a lăudat ideea SUA ca fiind „grozavă și corectă” și a declarat că Rusia o susține în teorie, dar „există multe lucruri care trebuie încă discutate” înainte de a se conveni asupra unui acord.
- Putin a continuat să ridice multe întrebări cu privire la o posibilă încetare a focului, inclusiv cum ar fi putea fi verificată respectarea armistițiului.
- El a sugerat că ar trebui să negocieze chestiunile restante „cu colegii și partenerii noștri americani”, sugerând că „poate va avea un apel telefonic cu președintele Trump”.
- Dar Putin și omologul american Donald Trump nu sunt așteptați să discute între ei joi, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru CNN.
- Putin a mai insistat că încetarea focului ar trebui „să conducă la o pace durabilă și să elimine cauzele profunde ale acestei crize”, ceea ce ar putea sugera cerințele maximaliste ale Rusiei față de Ucraina și SUA privind mediul de securitate mai larg din Europa de Est.
Potrivit oficialilor ruși, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a oferit miercuri Moscovei detalii despre armistițiul propus, iar Rusia este pregătită să discute asupra acestuia.
Anterior în cursul zilei de joi, principalul consilier pentru politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, declarase presei de stat că inițiativa comună americano-ucraineană a fost o mișcare „pripită” care „nu favorizează o înțelegere pe termen lung”.
„Documentul (cu propunerea de armistițiu, n.r.) mi se pare că are un caracter grăbit. (…) Va fi necesar să fie revizuit, regândit pentru a lua în considerare și poziția noastră. El prezintă doar poziția ucraineană”, a spus Ușakov, potrivit Reuters.
„Nouă nu ne oferă nimic. Doar le oferă ucrainenilor ocazia de a regrupa, de a se consolida și a continua același lucru”, a susținut el.
Prin urmare, „am transmis poziția noastră conform căreia acesta nu este altceva decât un răgaz temporar pentru armata ucraineană, nimic mai mult”, a subliniat Ușakov.
„Obiectivul nostru este o soluționare pe termen lung care să țină cont de interesele legitime ale țării noastre și de preocupările noastre bine-cunoscute. Consider că nimeni nu are nevoie de pași care (doar) imită acțiunile pașnice în această situație”, a adăugat consilierul lui Putin.
Întrebat despre o relatare a agenției Reuters conform căreia Rusia a transmis Statelor Unite o listă de cereri în vederea încheierii unui acord de pace cu Ucraina și normalizării relațiilor cu SUA, Ușakov a răspuns că președinția SUA cunoaște poziția Moscovei.
Tot joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat lipsa de răspuns a Rusiei la propunerea de armistițiu, acuzând Moscova că încearcă să „prelungească războiul”.
„Din păcate, de mai bine de 24 de ore, lumea nu a auzit încă un răspuns semnificativ din partea Rusiei”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X. „Sperăm că presiunea SUA va forța Rusia să pună capăt războiului”, a adăugat liderul ucrainean, citat de Agerpres.
Trump și-a manifestat miercuri speranța că Rusia va accepta propunerea de armistițiu, sugerând totodată că în caz contrar i-ar putea impune noi sancțiuni.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro