Cristian Roșu, șeful ASF care nu a văzut falimentul City, către asigurători: Ați dat dovadă de maturitate. Cifrele îmi arată că puteți fi jucători pe RCA
Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, responsabil de asigurări care în primăvara anului 2021 nu anticipa niciun faliment în asigurări, pentru ca la câteva luni distanță să apară cel mai mare faliment din istoria asigurărilor, al City Insurance, le-a vorbit luni despre maturitate și educație financiară asigurătorilor prezenți Forumul internațional de asigurări – FIAR 2022.
- „Anul 2022 a venit cu schimbări importante în structura vânzărilor de asigurări. Cifrele raportate îmi arată că majoritatea dintre dvoastră ați ajuns la concluzia că toți puteți fi jucători. Cred că ați dat dovadă de maturitate când, după retragerea City Insurance, ați ales să fiți în piață.”, a declarat luni Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, în cadrul FIAR 2022.
Acesta a precizat că în primul trimestru din acest an, veniturile RCA au ajuns la 2,5 miliarde de lei, cu 122% mai mari decât în primul trimestru din 2021, că vede o scădere a concentrării în piața RCA și că speră ca anul viitor veniturile totale ale pieței asigurărilor din România să atingă pragul de 3 miliarde de euro.
Oficialul ASF nu a dorit sa răspundă la întrebări pe tema falimentului City Insurance
Acesta le-a vorbit asigurătorilor și brokerilor în asigurări despre educație financiară necesară pentru a crea consumatorilor încredere în produsele de asigurări.
- „Este foarte important să facem consultanță, să ne aplecăm spre nevoile consumatorului ca să putem să-i oferim un produs corect și abia apoi putem vorbi de o educație financiară și de o servizare corectă a consumatorului, ba mai mult să-i cream încrederea în aceste produse.
- Știți foarte bine și sunt convins că știți mai bine decat mine, care sunt impedimentele pe care le întâmpinați în vânzarea acestor produse. Nu vorbesc de RCA, pentru că ăsta ne ocupă tot timpul. Practic ăsta nu se vinde, nu se cumpăra, în ghilimele.
- Dar la toate celelalte produse există o reticență din partea consumatorului, mergând pe ideea ca „eu dau niste bani și nu se știe dacă voi mai obține ceea ce îmi doresc prin cumpărarea acestei polițe„. Toate aceste handicapuri psihologice nu putem să le traversăm și să uităm de educația financiară care e importantă”, a spus Cristian Roșu.
Acesta și-a terminat discursul fără a lua întrebări, deși ceilalți vorbitori au solicitat întrebări.
- HotNews.ro a solicitat vicepreședintelui ASF să explice ce credibilitate mai are după ce în primul trimestru din 2021 declara că nu vede niciun faliment la orizont nici pentru 2021, nici pentru 2022, iar după câteva luni a apărut șocul City Insurance, despre care existau semnale de ani de zile, și de ce nu a fost identificat niciun vinovat pentru falimentul City Insurance.
Acesta nu a dorit însă să răspundă, iar ulterior a părăsit evenimentul.
Amintim faptul că vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, declara în primăvara anului 2021 că nu prevede niciun faliment în asigurări în 2021 ori în 2022, iar câteva luni mai târziu liderul RCA, City Insurance, cu peste 3,13 milioane de clienți, a intrat în faliment.
O companie franceză crește în vânzările RCA din România: Topul asigurătorilor și noi măsuri luate de ASF după falimentul City Insurance
Euroins, cel mai mare asigurător RCA după falimentul City Insurance, și-a păstrat cea mai mare cotă de piață, de sub 35%, în primele patru luni din acest an, urmat de Groupama cu 20,5%, Allianz Țiriac cu 17% și Omniasig VIG cu 9,4%, a anunțat, în data de 5 mai 2022, ASF. Autoritatea notează că un nou jucător acumulează cotă de piață: compania franceză Axeria Iard, care a ajuns la peste 6,5% din piața RCA.
- „Conform datelor de vânzări, raportate de brokeri și centralizate de A.S.F., societatea franceză, prezentă în România printr-o sucursală înregistrată local, a atins o cotă de piață de peste 6,5%, per ansamblul perioadei 17 ianuarie – 28 aprilie 2022.
- În aceeași perioadă, cu o singură excepție și ceilalți asigurători au demonstrat că au apetit pentru vânzările RCA. Euroins a păstrat cea mai mare cotă de piață, de sub 35% (același nivel ca în februarie), urmată de Groupama cu 20,5%, Allianz Țiriac cu 17% și Omniasig VIG cu 9,4%. Axeria Iard, Grawe și Asirom VIG au cote între 6,5% și 7,2%, iar Generali cu 1,15%.”, a comunicat joi ASF.
Cine este Axeria Iard
Axeria Iard este o firma franceza, cu o activitate de peste 29 de ani, achiziționată în urma unui proces încheiat în primavara anului 2021, de grupul american Watford Holdings Ltd., potrivit Romasig.ro.
Asiguratorul american care controlează în prezent Axeria Iard a mai fost prezent pentru aproximativ 2 ani în România, până în luna august 2020, însă a încetat subscrierile începând cu 1 septembrie 2020.
- „Axeria Iard a fost achiziționată integral de către grupul Watford Holdings Ltd, procesul de schimbare al acționariatului fiind finalizat în Aprilie 2021. La începutul lunii noiembrie 2021, Watford Holdings și Watford Re au devenit Somers Group Holdings si Somers Re, rating-ul „A-” fiind reconfirmat de catre agentia internationala de rating AM Best.”, se arată într-un comunicat de presă al Axeria Iard.
Veniturile din RCA au ajuns la 2,47 miliarde de lei în primele 3 luni
Potrivit datelor ASF, în primele trei luni din 2022, veniturile din primele brute subscrise au ajuns la 2,47 miliarde de lei.
- „Majoritatea societăților de asigurare, autorizate să vândă RCA, rămâne interesată de piață, concentrarea în zona celui mai mare jucător fiind în scădere, la nivelul lunii februarie. Cota de piață a Euroins a fost de sub 35% în luna februarie, față de aproape 38% în ianuarie, în timp ce jucătorii de pe următoarele poziții și-au crescut cotele.
- Astfel, Allianz Țiriac a depășit 20,3% în februarie, față de 18,7% în ianuarie, iar Groupama a depășit 19,3% în februarie, față de sub 14,5% în ianuarie. Și societățile Asirom VIG, Grawe și Omniasig VIG rămân cu cote considerabile, în jurul a 8%, la nivelul lunii februarie.
- Pe ansamblul perioadei 1 ianuarie – 28 februarie 2022, cota de piață a Euroins a fost de circa 36%, urmată de Allianz Țiriac cu 19,49%, Groupama cu 16,84%, Grawe cu 9,32%, Asirom VIG cu 9,05%, Omniasig cu 7,71% și Generali cu 1,3%. După primele trei luni din an, cota Euroins scăzuse deja sub 35%.”, spune ASF.
Peste 83% dintre polițele RCA au fost încheiate pe perioada maximă, 12 luni, în timp ce doar 5,75% au fost încheiate pe 6 luni (perioada cea mai utilizată până acum). Aproximativ 10% dintre polițe au o maturitate de o lună.