Criza de ascensiune in PD Cluj
Apropiata alegere a lui Emil Boc in fruntea PD va lasa filiala clujeana a democratilor in plina criza de succesiune. Trei politicieni de calibru aproximativ egal ar putea intra in cursa pentru sefia organizatiei judetene a PD. Cel mai greu va conta cuvantul lui Boc, in cazul in care acesta isi va face publica preferinta.
Prefectul Hardau, in pole-position
Cea mai probabila alegere pare sa fie cea a prefectului Mihail Hardau. Rangul de presedinte al filialei PD i-ar permite acestuia sa trateze de pe pozitii de egalitate in cadrul coalitiei la nivel judetean cu liderul PNL Cluj, Marius Nicoara, care este si presedinte al Consiliului Judetean. Pe Hardau il recomanda rezultatele bune obtinute in fruntea organizatiei municipale a PD.
Seful Prefecturii se bucura de o buna imagine in media locala, in conditiile in care nu are nici un fel de afaceri sau fundatii sau de asociatii, care sa ridice suspiciunea unor interese ascunse atunci cand promoveaza o hotarare sau alta. Mihail Hardau, care conduce administratia judeteana, ar putea coordona relativ usor activitatea organizatiilor PD din tot judetul Cluj. Pe undeva, exista si precedente.
O serie de fosti prefecti ai Clujului au devenit lideri ai organizatiilor la nivel judetean. Fostul prefect PNTCD Bogdan Cerghizan a devenit o perioada destul de lunga liderul organizatiei judetene a partidului sau.
De asemenea, fostul prefect PSD Vasile Soporan a urcat treptele ierarhiei de partid, de la postul de purtator de cuvant in cel de vicepresedinte, pentru ca in cele din urma sa devina prim-vicepresedinte si presedinte executiv al filialei fostului partid de guvernamant.
Dupa ce a fost ales deputat, Soporan s-a retras intr-un post de vicepresedinte si i-a cedat postul de presedinte executiv succesorului sau in functia de prefect, Valentin Cuibus. Acesta a urcat constant in ierarhia administrativa, pana anul trecut, si a procedat la fel si in cea politica. Cuibus a devenit din director al Palatului Copiilor inspector scolar general, iar apoi subprefect.
Dupa demisia lui Vasile Soporan, care dorea sa candideze pentru un mandat de primar si care s-a multumit in cele din urma cu o candidatura pentru Consiliul Judetean, urmata de cea pentru Camera Deputatilor, Valentin Cuibus a ajuns prefect.
Dupa instaurarea noii Puteri, liderii PNL si PD au apreciat corectitudinea de care a dat dovada cat a ocupat functia de sef al Prefecturii si nu i-au facut greutati atunci cand a redevenit director al Palatului Copiilor.
Pe plan politic, ascensiunea lui Valentin Cuibus a urmat treptele de vicepresedinte, purtator de cuvant, iar in cele din urma presedinte executiv al organizatiei judetene a PSD.
Revenind la Hardau, lui i s-ar putea reprosa lipsa de carisma si rigiditatea care a dat uneori batai de cap colegilor de partid.
Pledoarii politice in stilul deputatului Buda
Un alt posibil candidat pentru sefia filialei PD pare sa fie deputatul Daniel Buda, in prezent vicepresedinte al organizatiei judetene. Acesta pare un politician apropiat de profilul lui Emil Boc. Ca si primarul din Cluj-Napoca, parlamentarul a absolvit doua facultati. Daca Boc a terminat Filosofia, iar apoi Dreptul, Daniel Buda a terminat Medicina Veterinara, iar apoi Facultatea de Drept.
Mai mult, si seful sau pe linie de partid, si Buda sunt avocati. Ambii sunt cadre universitare la Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica a Universitatii „Babes-Bolyai” si si-au inceput cariera politica mare ca deputati. Insa, asemanarile se opresc aici. Buda nu a dovedit pana acum aplombul politic de care a dat dovada Boc in primele luni de mandat.
Exista si o diferenta de atitudine. In timp ce presedintele interimar al PD s-a autosuspendat din Baroul Cluj de indata ce a ajuns deputat, Buda continua sa pledeze in instanta. El a afirmat ca este vorba de procese pe care le-a preluat inainte de a ajunge in Camera Deputatilor. La mijloc nu este, insa, doar de onorarea obligatiilor pe care si le-a luat ca avocat, ci si de onorariile corelative.
De asemenea, exista si diferente de avere. In timp ce Daniel Buda a adunat o avere frumusica, in mod cinstit, ca avocat, Emil Boc a preferat sa adune capital de imagine, ca politician, si sa renunte la sansa de a castiga bani seriosi ca avocat.
Pacurariu ar puteareveni pe val
Cel de-al treilea candidat ar putea fi fostul presedinte al PD Cluj, fostul deputat si senator Iuliu Pacurariu. Acesta este in prezent consilier al ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si raspunde de coordonarea programului SAMTID.
Pacurariu se bucura de sprijinul multor organizatii comunale, in conditiile in care in perioada in care a fost parlamentar si-a axat eforturile pentru sprijinirea comunelor. Insa, tocmai aici a suferit PD cele mai grele lovituri in timpul guvernarii PSD, cand mai multi alesi locali ai democratilor au trecut la fostul partid de guvernamant.
Cazurile primarului din Baisoara, Minodora Luca, a celui din Alunis, Ioan Pop, ori a celui din Gilau, Dumitru Sfarlea, sunt cele mai cunoscute.
Faptul ca Iuliu Pacurariu si-a concentrat activitatea in primul rand pe mediul rural a avut consecinte nefaste asupra PD. In anul 2000, cand a candidat pentru postul de primar al municipiului Cluj-Napoca, el a avut mai putin de doi la suta din voturi. Performantele partidului au fost influentate de cele ale candidatului Pacurariu, iar timp de patru ani PD nu a avut nici un reprezentant in CL.
„Rezerve” in calculele democrate
Deocamdata, se contureaza mai multe variante. Una dintre ele ar fi alegerea lui Mihail Hardau in postul de presedinte al organizatiei judetene si desemnarea lui Daniel Buda drept presedinte al organizatiei municipale a PD. In acest caz, Iuliu Pacurariu ar ramane vicepresedinte la nivel judetean. Mai exista si alte variante.
Asa ar fi introducerea in ecuatie a primarului PD din Turda, Tudor Stefanie, ca prim-vicepresedinte ori presedinte executiv, cu desemnarea lui Pacurariu drept secretar general ori secretar executiv. Intr-o alta varianta de lucru, Stefanie ar deveni vicepresedinte, la fel ca si primarul PD din Huedin, Nicolae Chisu.
Un alt post de vicepresedinte i-ar reveni presedintelui Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Mircea Morosan.
In acest caz, postul de secretar general ar putea fi preluat de fostul purtator de cuvant al primarului Boc, Rares Niculescu, care este consilier principal al ministrului Vasile Blaga. De asemenea, liderul organizatiei de tineret a PD, Rares Rusu, care este, la randul sau, consilier de ministru, ar putea deveni vicepresedinte.
Se vorbeste si de o dispensa de vechime care ar urma sa fie acordata ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, care ar urma sa detina un post de vicepresedinte al PD. Insa, deocamdata toate acestea sunt doar calcule politice si speculatii ale unor membri PD, care cer includerea celor mai reprezentativi lideri ai partidului in echipa care va conduce organizatia judeteana a democratilor.