Criza financiara internationala. O bila alba pentru autoritatile romane
Criza financiara internationala care a inceput in august 2007 pare a fi doar la inceput…
Evenimentele din ultimele zile sunt atat de spectaculoase incat pot fi comparate cu cele din 1929. Pana azi, cu exceptia corectiei pretului actiunilor cotate la Bursa, impactul acestei crize a fost destul de redus in economia romaneasca.
Pe de o parte, sistemul financiar romanesc este destul de inapoiat pentru a prezenta riscurile de pe alte piete. Pe de alta parte insa, normele stricte si controlul BNR pare sa fi functionat (pe aceasta tema vezi si un articol precedent). In plus, spre deosebire de alte economii din regiune, Romania si-a pastrat flexibilitatea cursului de schimb, care a fost lasat sa se deprecieze. De aceea, BNR, care s-a fript in trecut cu Bancorex, de exemplu, merita o bila alba.
Merita o bila alba si premierul Tariceanu care a avut declaratii linistitoare ieri la adresa economiei romanesti, precum si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) care i-a linistit pe cei 260.000 de romani care au ales AIG pentru a le gestiona fondurile private de pensii. Pe langa continutul si momentul declaratiilor autoritatilor, am apreciat si faptul insusi ca aceste declaratii au fost date, fiind o dovada de responsabilitate institutionala.
Nu trebuie insa sa ne culcam pe o ureche. Economia romaneasca nu se poate decupla de economia internationala si sa creasca in conditiile in care in restul lumii exista recesiune. Nu am putut evita recesiunea nici in 1929 si cu siguranta ca si criza de acum ne va afecta.
Primii vor fi loviti cei care au imprumuturi sau cei care isi finanteaza planurile de crestere prin imprumuturi, caci costurile finantarilor sunt mult mai mari decat acum un an, cu impact asupra pietei imobiliare, dar si al consumului.
Vor fi loviti atat exportatorii (datorita recesiunii sau cresterii incetinite din pietele de export), dar mai ales importatorii care vor fi loviti de doua ori: prin costul finantarii precum si prin cursul de schimb.
Economia mai creste si creste frumos. Insa nu se stie pentru cat timp. Este momentul ca guvernul sa-si merite pe deplin bila alba acordata: sa echilibreze bugetul si sa reduca numarul de functionari (chiar asa, mai stie cineva de planul guvernului de a reduce numarul de functionari publici cu 10%?). Nu de alta, dar cand vor veni zile negre, trebuie sa existe o supapa, atat pentru finantare cat si pentru gradul de ocupare al fortei de munca.
Citeste si comenteaza pe Jeopardy.