Sari direct la conținut

Criza laptelui in Romania sau cum ajunge pretul acestuia de la 1 leu la fermier la 5 lei in magazin 

HotNews.ro

In Europa, criza laptelui a atins cote maxime. Producatorii ies furiosi pe strazile din principalele orase europene, fac presiuni si cer insistent ajutoare. Dupa luni de zile de proteste, Comisia Europeana a hotarat sa deblocheze un ajutor de 280 milioane euro pentru sustinerea sectorului laptelui. Problema femierilor este scaderea puternica a preturilor, in medie cu 50%. Si in Romania exista aceste nemultumiri, insa fermierii nu indraznesc sa intre intr-o greva a livrarilor de lapte, asa cum s-a intamplat in alte state.

Crescatorii de bovine din Romania se plang ca procesatorii le ofera preturi foarte mici pe laptele livrat catre fabrici. In tabara opusa se afla procesatorii care spun ca preturile sunt normale si aceasta in conditiile in care doar 60% din laptele livrat de fermieri este conform standardelor europene de calitate.

Femierii au gasit solutia: Sa-si faca propriile unitati de procesare

Fermierii considera ca ar fi trebuit sa faca la fel ca in Franta, Belgia, Italia sau Spania si anume sa protesteze prin spectaculoasa varsare a mii de litri de lapte. „Fermierii de la noi nu s-au incumetat sa arunce si ei laptele pe camp asa cum au facut ceilalti”, a declarat pentru HotNews.ro, Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine. Si aceasta pentru ca procesatorii din Romania se pot orienta catre laptele din import in cazul in care fermierii protesteaza. Dar si fermierii au gasit o solutie.

Crescatorii de bovine vor sa-si faca propriile unitati de procesare a laptelui. „Am semnat cu Ministerul Finantelor un protocol care asigura garantii guvernamentale pentru fermieri pentru construirea unui centru de prelucrare a laptelui. Acum suntem in stadiul in care adunam oferte pentru utilaje”, a spus pentru HotNews.ro Mircea Ciurea, presedintele Federatiei Nationale a Crescatorilor de Bovine din Romania.

Practic, fermierii vor iesi cu propriul brand pe piata laptelui si produselor lactate. Ramane de vazut in cat timp vor reusi sa faca acest lucru.

Subventiile de la Ministerul Agriculturii intarzie

Ciurea sustine ca preturile la care se vinde laptele catre procesatori sunt undeva in jurul a 18-19 eurocenti (70-80 de bani) pe litru. In alte state europene, pretul este, in medie, de 25 de eurocenti pe litru. Fermierii se mai plang si de faptul ca autoritatile statului, in special Ministerul Agriculturii, nu-i sprijina cu subventii.

Si Costel Caras sustine ca e o problema faptul ca nu sunt sprijiniti de stat acuzand Ministerul Agriculturii ca intarzie plata subventiei pe cap de animal care in acest an este de 571 de lei. „Nu ne platesc banii pe care avem dreptul sa-i luam legal. Ministerul Agriculturii nu are banii necesari”, a spus Caras. Acesta vorbeste de preturi la livrare mai mici de 70 de bani. Pretul mediu ajunge la 60 de bani, sustine Caras.

„Avem o relatie foarte proasta cu procesatorii”, spune Caras. Potrivit acestuia, doar 5% din lapte este platit cu 1,2 lei pe litru, pretul normal in opinia crescatorilor de animale, in conditiile in care costul de productie este de 1 leu.

Procesatorii: Oferim pretul corect!

Pe de alta parte, procesatorii spun ca platesc pretul corect. „La un leu se adauga 20-40% costuri de transport si costurile pentru analizele privind calitatea”, a declarat pentru HotNews.ro Valentin Blanaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui. Potrivit acestuia, un procesator are costuri de 22-24 de eurocenti. Blanaru a precizat ca pentru laptele romanesc pretul normal este de 80 de bani.

„Pentru laptele care se ridica la standardele europene de calitate incepem de la acest pret”, a precizat directorul general al APRIL. Acesta a mai afirmat ca din cauza faptului ca o mare parte din lapte, 40% nu se ridica la standardele de calitate europene, procesatorii au fost nevoiti sa importe materie prima din statele UE. In prima jumatate a anului, 20% din laptele procesat a fost adus din alte state.

Blanaru a mai afirmat ca dupa intreg procesul industrial prin care trece, o cutie de lapte UHT poate sa plece din fabrica la pretul de 2,4 lei. Aceasta in conditiile in care un litru este achizitionat de la fermier cu 1 leu. In magazine, laptele are, evident, un alt pret. Mult mai mare. Insa, aici doar comerciantul este cel care stie cum ajunge laptele sa coste 4 sau 5 lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro