Sari direct la conținut

Criza politica in Moldova: Maia Sandu nu isi recunoaste infrangerea si anunta contestarea rezultatelor la Curtea Constitutionala

HotNews.ro
Maia Sandu alaturi de Andrei Nastase, Foto: Captura Privesc.eu
Maia Sandu alaturi de Andrei Nastase, Foto: Captura Privesc.eu

Maia Sandu, candidata care a pierdut alegerile prezidentiale desfasurate duminica in Republica Moldova cu scorul de 47,82% fata de 52,18% in favoarea lui Igor Dodon, a anuntat luni ca va contesta rezultatele la Curtea Constitutionala. Maia Sandu a denuntat presupuse incalcari ale legii in favoarea contracandidatului sau si a spus ca alegerile „nu au fost nici corecte si nici libere”. Ea a cerut inca o data demisia ministrului de Externe si a sefului Comisiei Electorale Centrale. Maia Sandu a facut aceste declaratii pe fondul unui protest in desfasurare in centrul Chisinaului, proteste la care se cere invalidarea alegerilor. Maia Sandu nu participa la protest.

„Oponentii nostri au folosit metode necinstite, manipulare, minciuna, bani murdari, resurse administrative, mass-media care nu a fost neaparat independenta pe alocuri, chiar si servicii speciale”, a spus Sandu.

„Vom prezenta Curtii Constitutionale dovezile incalcarilor comise in procesul electoral”, a spus Maia Sandu, adaugand ca „Noi vom folosi toate parghiile legale pentru a clarifica fiecare incident si pentru a cere examinarea fiecarei contestatii pentru ca fiecare vot conteaza”. Andrei Nastase, partenerul sau de alianta politica, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte de presa ca „vom contesta alegerile când vom avea toate datele la mână, ne vom informa membrii și susținătorii, pe cei care nu au reușit să voteze și vom veni cu un mesaj cu privire la acțiunile noastre pe viitor. Vom vedea când va fi ședința Curții Constituționale. Este inadmisibil ca țara să rămână în captivitate”.

„Cetatenii sunt cei care pierd. Adevaratul castigator si profitor e Vlad Plahotniuc”, a mai spus Maia Sandu. Ea le-a multumit cetatenilor care au votat si a adaugat ca „trebuie sa intelegem ca nu putem trai mai bine intr-o tara prinsa in capcana coruptiei”.

„Aceste autoritati nu sunt legitime. Si-au dat arama pe fata inca o data. Toate institutiile subordonate lor cu cinism au dispretuit zeci de mii de oameni la aceste alegeri. Reiterez, cerem demisia presedintentei CEC Alina Rusu si a ministrului Afacerilor Externe Andrei Galbur pentru faptul ca au incalcat dreptul constitutional al cetatenilor R. Moldova din diaspora de a-si exercitra dreptul la vot”.

„Noi am fost corecti, uniti, multi, am facut un efort extraordinar. Ma inchin inca o data in fata celor care au parcurs multi kilometri ca sa ajunga la sectia de vot. Dumneavoastra sunteti eroii nostri in aceasta campanie”, a incheiat candidata pro-reformista.

Declaratii Andrei Nastase:

Acest vot a fost furat mult inainte de a incepe aceasta campanie electorala cand prin linsaj mediatic concurentii electorali erau aproape desfiintati, si ma refer aici in primul rand la candidatul anti-oligarhic Maia Sandu si menajarea candidatului pretins al opozitiei geo-politice, in realitate o scula politica a lui Plahotniuc.

A fost insuficient sa ii batem pe cei care in ultima suta de metri au apelat la toate mijloacele posibile si imposibile. Nu ma asteptam sa puna umarul si Sevciuk de la Tiraspol sa isi ajute prietenii si partenerii lui de hotii Plahotniuc si Dodon.

Ieri pe malul Nistrului, la acele sectii, oamenii s-au adus cu autocarele, cu autobuzele, cu microbuzele. S-au adus, in marea lor parte, contracost, iar asta inseamna corupere electorala, frauda electorala.

Atribuirea unor rezultate pozitive lui Igor Dodon, rezultate obtinute de Maia Sandu, in cel putin 3 cazuri de acest gen – de care stiu eu pana la aceasta ora – este inca un exemplu de fraudare si furt al acestor alegeri.

Echipele noastre vor lucra si vor acumula toate datele care inca vin din teritoriu si vom face contestatiile corespunzatoare.

Toate aceste elemenete ne dau dreptul sa contestam alegerile din 13 noiembrie, in conformitate cu legislatia. O vom face de indata ce vom avea toate datele la indemana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro