Sari direct la conținut

Criza si viitoare schimbari in societatea romaneasca. Ajutor de la sociologi

Jeopardy

Grupul de presa Realitatea – Catavencu a anuntat joi reduceri masive de salarii, numarul de angajati va scadea si el. Este doar un ultim exemplu dintr-o serie lunga de firme private care isi reduc costurile cu personalul: fie prin reducerea drastica a salariilor, fie prin concedieri sau chiar prin inchiderea portilor, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

In acelasi timp, la stat au ramas aceleasi salarii si acelasi numar de personal. Inainte de criza, deja salariul mediu din domeniul de stat era mai mare decat cel din privat.

Multi oameni vor incerca sa se mute la stat. Isi vor folosi cercul de relatii si prieteni pe care il au, eventual bani, pentru un post sigur si caldut din administratia publica.

Fara loc de munca sau cu salariul scazut, increderea de sine va scadea simtitor. In acelasi timp, cei cu locuri de munca si cu salariul intreg (sau chiar crescut, daca vor reusi cu grevele), vor avea o incredere de sine – comparativ vorbind – mai ridicata.

Oare cum ne vor trata politistii de acum inainte? Oare cum vom fi tratati de functionari de stat cand mergem cu o cerere sau alta, indiferent cat de intemeiata este aceasta cerere?

In ultimii 10 ani a crescut bunastarea medie in Romania. Si asta nu poate fi negata. Cetatenii au devenit mai puternici, au inceput sa-si ceara drepturile cu mai mult curaj si sa obtina – uneori chiar prin decizii judecatoresti – aceste drepturi.

Insa atunci cand a venit criza si am devenit, ca cetateni, mai vulnerabili, oare cum se va schimba societatea? Vom putea sa nu dam pasii castigati inapoi?

A studiat vreun sociolog acest lucru? Daca aveti studii sau articole pe tema asta, va invit sa puneti linkuri.

Comenteaza pe Jeopardy.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro