Sari direct la conținut

Cât de căutate sunt titlurile de stat Fidelis la 2 săptămâni după listarea Hidroelectrica

HotNews.ro
BVB - Bursa de Valori Bucuresti - logo, Foto: Hotnews
BVB - Bursa de Valori Bucuresti - logo, Foto: Hotnews

În condițiile în care am avut recent listarea Hidroelectrica, iar mulți investitori, persoane fizice, nu au primit cât au dorit, pentru că oferta a fost suprasubscrisă, ne-am gândi că o parte din acei bani s-ar duce către noile titluri de stat Fidelis de iulie 2023.

Mai sunt câteva zile până se închide oferta statului, iar de data aceasta pare că nu avem o cerere foarte mare.

Valoarea totală a subscrierilor se ridică la puțin peste 1 miliard de lei, dar cele mai cerute titluri sunt în moneda europeană. Cererea pentru Fidelis pe lei este de 320,4 milioane lei.

Prin comparație, oferta anterioară, cea din aprilie, însuma circa 3 miliarde lei.

Cât au subscris românii la Fidelis de iulie (oferta se închide vineri):

1 an lei (donatori de sânge): 36,7 milioane lei

1 an lei: 124,2 milioane lei

3 ani lei: 159,4 milioane lei

1 an euro: 51,6 milioane euro

5 ani euro: 89,2 milioane euro

Să nu uităm că, în același timp, statul are și oferta Tezaur.

Ce câștig ar avea astăzi persoanele care au subscris la Hidroelectrica

Cum am spus și mai sus, oferta statului vine după listarea de către Fondul Proprietatea a acțiunile pe care le deținea la Hidrielectrica.

Românii au subscris sume mari la compania de stat, fiind suprasubscrisă de câteva ori.

Persoanele care au subscris în perioada de discount au primit acțiunile la un preț de 100,88 lei/acțiune, iar celelalte la 104 lei/acțiune.

Dacă nu au vândut acțiunile, astăzi au un câștig potențial de 11,8%, respectiv 8,4%.

De precizat că dacă acele persoane decid să vândă, trebuie să ia în considerare că se aplică și impozit pe venit de 3%, comisioane și taxele ale BVB, ASF și brokeri.

Pentru câștigurile care depășesc 6, 12 sau 24 de salarii minime va trebui ca în 2024 (până pe 25 mai) acele persoane să depună declarația unică pentru a plăti CASS de 10%.

Prețul maxim atins pe bursă la acțiunile Hidroelectrica a fost de 115,2 lei/acțiune, în prima zi de listare. Astăzi a ajuns la 112,8 lei/acțiune.

Indicele care include și dividendele a ajuns la un maxim istoric pe bursă

Indicele BET-TR, care include și dividendele, a trecut pentru prima dată de la înființare de pragul de 25.000 de puncte (25.119). Practic e un maxim istoric.

În ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creșteri de 103%, exprimate în moneda unică europeană, peste nivelul oferit de indicele american S&P500 (+91,3%) și mai mult decât dublu față de indicele european STOXX600 (+41,6%), potrivit datelor BVB si Refinitiv.

Performanța exprimată în euro a indicilor de tip total return FTSE Emerging Markets a fost de 20,1%, iar cea a MSCI Frontier Markets de +13,3%.

Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a ajuns la finalul primului trimestru din 2023 la peste 141.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

Prin comparație, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori.

„Ca urmare a listării Hidroelectrica, am devenit a treia piață de capital din regiune în ceea ce privește capitalizarea, iar în lipsa unui eveniment negativ extrem, vom încheia 2023 cu cel mai mare nivel al capitalizării înregistrat în istorie de companiile românești tranzacționate la bursă”, a spus Radu Hanga, președinte BVB.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro