Sari direct la conținut

Cât sport trebuie să facem săptămânal pentru a avea o viață lungă și sănătoasă

HotNews.ro
Sportul si longevitatea, Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com
Sportul si longevitatea, Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com

Știm deja că exercițiul fizic, sportul, are numai beneficii pentru noi. Endorfinele generate în timpul mișcării ne îmbunătățesc starea de spirit, ne stimulează funcțiile creierului, ne mențin corpul puternic și, în general, cresc calitatea și durata vieții.

Noi cercetări confirmă impactul mișcării asupra longevității și subliniază exact de câtă mișcare avem nevoie în fiecare săptămână pentru a trăi mai mult și a fi mai sănătoși.

Studiu: mișcarea ne prelungește viața

Un nou studiu, publicat în revista Circulation și finanțat de Asociația Americană a Inimii, a analizat modul în care practică exerciții fizice peste 116.000 de adulți timp de peste 30 de ani.

Antrenamentele lor au fost împărțite în două categorii:

Activitate fizică moderată. Se referă la exerciții precum: mersul pe jos, ciclismul sau mișcările calestenice ușoare (un sistem de exerciții care are ca scop stăpânirea propriei greutăți corporale), yoga, jogging ușor sau pur și simplu o plimbare.

Activitate fizică intensă, viguroasă. Acest tip de exercițiu crește în mod semnificativ ritmul cardiac, cum ar fi: jogging/alergarea sau antrenamentele mai intense de tip cardio.

Cercetătorii au fost interesați să vadă impactul pe care îl are activitatea fizică efectuată de subiecții participanți la studiu asupra riscului de mortalitate (durata vieții acestora).

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății spun că ar trebui să facem150-300 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână și între 75 și 150 de activitate fizică intensă săptămânal sau o combinare a celor două tipuri de activitate fizică.

Oamenii de știință au descoperit că exectuarea cu regularitate a exercițiilor fizice este strâns legată de longevitate, mai mult decât se credea până în prezent.

Astfel, riscul unei persoane de a deceda din cauza unei boli comune asociate vârstei este mult mai redus în cazul celor care fac exerciții fizice cu regularitate. Mai mult decât atât, cei care au efectuat între 300 și 600 de minute săptămânal de activitate fizică moderată și între 150 și 300 de minute de exerciții fizice intense, adică dublul recomandărilor, au avut o viață mult mai lungă cu și mai puține probleme de sănătate.

Cum se pot combina cele două categorii de activități fizice

Există mai multe elemente legate de stilul de viață de care trebuie să țineți cont atunci când vă gândiți la longevitate. Dieta, somnul, conexiunile sociale, nivelul de stres și activitatea fizică joacă, toate, un rol important în sănătatea și durata vieții noastre. Vestea bună este că niciodată nu e prea târziu să adoptăm obiceiuri sănătoase de viață care ne aduc beneficii pe termen lung.

În ceea ce privește exercițiile fizice, studiile au demonstrat că durata vieții se poate prelungi dacă efectuăm săptămânal între 2,5 și 5 ore de exerciții fizice intense și între 5 și 10 ore de exerciții fizice moderate în fiecare săptămână. Ideal ar fi să combinăm cele două tipuri de activitate fizică pentru rezultate optime.

Iată câteva exemple:

• Mers pe jos 45 de minute în fiecare zi

• Mers pe jos 20 de minute în fiecare zi și 2 ședințe de exerciții fizice intense de câte o oră fiecare/săptămânal.

• Exerciții cardio de 5 ori pe săptămână, în ședințe de câte 45 de minute fiecare. Dacă sunteți deja o persoană care a inclus activitatea fizică în rutina zilnică, luați în considerare rezultatele acestor studii pentru a vă menține motivația. Dacă nu, căutați modalități potrivite de a strecura cât mai multe variante de activitate fizică în programul vostru zilnic.

Chiar și 45 de minute de mișcare zilnică vă pot oferi beneficii maxime pentru longevitate! Asociați antrenamentele fizice și cu alte obiceiuri sănătoase care vă prelungesc viața.

Iată câteva sugestii: petreceți timp cu familia și prietenii, adoptați o dietă sănătoasă (poate chiar mediteraneană), susțineți sănătatea intestinală (microbiomul în general) prin administrarea unui probiotic de calitate.

Foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro