Câtă apă să bei zilnic pentru a te menține sănătos? Doi litri, mai mult sau mai puțin?
„Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic minimum 2 litri de lichide” – este un mesaj de interes public care circulă de mulți ani la posturile radio și tv. O viață sănătoasă pornește, într-adevăr, de la 2 litri de apă pe zi. Sunt însă suficienți cei 2 litri pentru toată lumea? Ce spun medicii?
2 litri de apă sau 2 litri de lichide?
În primul rând, cei 2 litri de lichide se referă în primul rând la apă, deoarece sucurile conțin o cantitate ridicată de zahăr, cafeaua și ceaiul negru deshidratează, iar băuturile alcoolice pot duce la alte complicații, în funcție de cantitate – hepatotoxicitate, deshidratare etc.
În cazul unei persoane sănătoase cu greutate medie (50-60 – 65 de kilograme), consumul a 2 litri de apă pe zi este, de obicei, suficient.
Când ar trebui să bei mai mult de 2 litri de apă?
Necesarul zilnic de apă poate crește însă în funcție de alte variabile, explică prof. univ. dr. Liliana Tuță, medic primar nefrolog și președintele comisiei de specialitate Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătății. În cazul în care masa corporală este mai mare, și necesarul zilnic de apă crește.
Spre exemplu, dacă o persoană se apropie de 80 de kilograme, și necesarul ei zilnic de apă se va apropia de 3 litri. După pragul de 80 de kilograme, necesarul de apă urcă peste 3 litri.
Consumul de apă / Foto: Leung Cho Pan | Dreamstime.com
La pragul de 90-100 de kilograme, necesarul de apă ajunge la 4 litri pe zi.
Necesarul de 3-4 litri de apă pe zi nu se aplică doar în cazul persoanelor cu o masă corporală ridicată. Atunci când temperaturile sunt foarte ridicate și este foarte cald, apa se elimină mai repede din corp și riscăm să ne deshidratăm, așa că o cantitate de 3-4 litri de apă pe zi este binevenită și în cazul unei persoane cu masă corporală mai mică – de 50, 60 sau 70 de kilograme.
Și persoanele care fac sport elimină apa și se deshidratează mai rapid, așa că este puțin probabil ca 2 litri de apă pe zi să fie suficienți în cazul lor.
Câtă apă trebuie să bei dacă ai o boală cronică de rinichi?
O categorie aparte este reprezentată de persoanele care suferă de o boală cronică de rinichi. În cazul lor, nu există o regulă valabilă pentru toată lumea în privința consumului de apă.
Practic, cantitatea ideală de apă pentru un pacient cu boală cronică de rinichi ar trebui să fie recomandată de medic pentru fiecare pacient în parte, în funcție de specificul fiecărui pacient.
Apă și cafea / Foto: Dejan Krsmanovic | Dreamstime.com
Cafeaua, ceaiul negru și alcoolul deshidratează
Cafeaua, ceaiul negru și alcoolul se numără printre băuturile care au un efect diuretic pronunțat și deshidratează organismul, potrivit nutriționistei Lygia Alexandrescu. Este și unul dintre motivele pentru care o ceașcă de cafea se servește, cel mai adesea, alături de un pahar cu apă. Practic, aceste băuturi nu suplinesc consumul de apă.
În ceea ce privește alcoolul, el nu trebuie consumat niciodată fără să ne hidratăm și fără să fi mâncat înainte, în așa fel încât sistemul digestiv să fie deja în stare de funcționare corectă, iar alcoolul, la rândul său, să se absoarbă corect, deci nu direct în intestin sau în ficat.
„Să bem constant undeva la 200-300 de mililitri de apă la o jumătate de oră, gustând nu cantități mari, nu rapid, ci cantități mici, ca să ne putem hidrata foarte bine la nivel celular, nu doar să avem un un act mecanic de ingerare de apă care să fie să iasă repede din organism, prin sistemul renal, și să-l forțăm pe el. Deci guri mici, ca să hidratăm. Este diferența dintre a pune nisip și a pune pietre. Haideți să bem apă în cantități mici, ca nisipul, nu să punem pietre”, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Foto: Dreamstime.com.