Sari direct la conținut

Cuba va avea din nou electricitate după un weekend în întuneric. Energia va fi furnizată în ziua în care uraganul Oscar lovește insula

HotNews.ro
Cuba va avea din nou electricitate după un weekend în întuneric. Energia va fi furnizată în ziua în care uraganul Oscar lovește insula
Pană de curent în Havan Foto: Ramon Espinosa / AP / Profimedia

Guvernul cubanez a estimat duminică că electricitatea va fi restabilită în ţară luni seara pentru marea majoritate a populaţiei, într-un moment în care Cuba se pregăteşte pentru sosirea iminentă a uraganului Oscar, care urmează să lovească Cuba în cursul zilei estul insulei, notează AFP, citată de Agerpres.

„Putem vorbi despre faptul că între mâine luni dimineaţă, după-amiaza sau seara”, serviciul va fi restabilit pentru majoritatea cubanezilor, a indicat ministrul energiei şi minelor, Vicente de la O Levy.

Închiderea principalei centrale termice din Cuba a provocat o defecţiune a întregului sistem electric al insulei, a declarat vineri Ministerul Energiei şi Minelor, într-un context de „urgenţă energetică”.

Joi seara, guvernul a anunțat că școlile se vor închide și majoritatea lucrătorilor de la stat vor rămâne acasă vineri, într-un efort de a economisi energie. Dar nu a fost suficient, iar vineri la 11 dimineața, centrala termoelectrică Antonio Guiteras, cea mai mare centrală din țară, a clacat.

Cauzele sunt infrastructura învechită, dificultățile de întreținere și lipsa de combustibil. În unele provincii din afara Havanei, penele de curent durează până la 20 de ore.

Președintele Cubei, Miguel Díaz-Canel, a scris pe X că acordă „prioritate absolută” rezolvării problemei și că „nu se va odihni” până când curentul electric va reveni.

Prim-ministrul Cubei, Manuel Marrero, a dat vina pentru întreruperea curentă pe infrastructura care se deteriorează, penuria de combustibil și cererea în creștere în rândul populației sale.

În timp ce cererea de energie electrică a crescut, oferta de petrol a fost foarte limitată. Aliatul și principalul furnizor de petrol al Cubei, Venezuela, a redus cantitatea pe care le trimite pe insulă. Transporturile de petrol din alte țări, precum Rusia și Mexic, au fost, de asemenea, mult diminuate.

Chiar dacă cubanezii sunt obișnuiți cu pene de curent, acest eveniment special i-a zguduit pe mulți. Oamenii și-au exprimat îngrijorarea față de situație, iar un locuitor a spus că s-a simțit ca și cum țara ar fi atins „fundul sacului”.

INTERVIURILE HotNews.ro