Culisele congresului PNL: Deputatul PNL Ioan Timis a anuntat ca demisioneaza din PNL. Melescanu, interesat de functia de judecator la Curtea Constitutionala
Pe holurile Palatului Parlamentului, liberalii speculeaza pe tema migrarilor din partid. Unii pun pariuri pe numarul parlamentarilor care vor migra, iar opozantii lui Antonescu dau declaratii iritate la adresa votului pe liste. Tot la bursa zvonurilor se discuta despre plecarea din partid a sase parlamentari PNL. UPDATE: Deputatul PNL, Ioan Timis a declarat pentru Hotnews.ro ca demisioneaza din PNL si se inscrie in PD-L. Vezi in text declaratia lui Timis.
Declaratia politica a lui Ioan Timis
„Mie imi este foarte clar ca de acum pentru o vreme pe cerul liberal va straluci mai puternic numai o singura stea si aceasta este steaua lui Crin Antonescu. Ceilalti lideri vor avea o stralucire controlata pentru ca lumina, intelepciunea si stralucirea isi vor avea orginea intr-un singur punct.
Acesti lideri trebuie sa depuna doar juramantul de supunere, credinta si loialitate desi acest aspect pare paradoxal pentru timpurile moderne, ne aflam intr-o forma de absolutism iluminat in care liderul este cult, deschis, bine intentionat, necaptiv instinctelor egoiste si meschine. Probail ca aceasta matrita politica va naste omul politic linistit, moral si onest de maine.
Eu personal nu am nicio nemultumire fata de PNL si nici nu astept rezultatele congresului pentru a-mi acoperi gestul sau pentru a-mi furniza un alibi. Eu plec astazi din PNL pentru ca doresc sa plec. „Eu cand vreau sa plec, plec” ar trebuie sa fie forma absoluta a manifestarii libertatii de optiune a omului politic intocmai cum libertatea individului este sustinuta in titlul unei recente pelicule „Eu cand vreau sa fluier, fluier”. Optiunea politica viitoare este PD-L care are in ideologia sa un orizont liberal si, intr-un anume fel, ma intoc acasa”.
Ioan Timis este al 17-lea parlamentar care paraseste PNL. Timis si-a anuntat demisia in exclusivitate pentru Hotnews.ro chiar in ziua cand liberalii isi aleg noua conducere. Din toamna lui 2009 pana in prezent 17 parlamentari liberali au parasit partidul, mergand fie la PDL, fie in grupul independentilor.
Dinu Patriciu si-a facut aparitia la congresul PNL si a declarat ca il sustine pe Crin Antonescu pentru functia de presedinte al liberalilor. Patriciu a declarat ca sustine votul pe liste.
La bursa zvonurilor, vicepresedintele PNL, Theodor Melescanu, pe fondul opozitiei votului pe liste, este suspectat ca vrea sa paraseasca partidul. Unii delegati cred ca Melescanu a batut palma cu partidul lui Traian Basescu si ar fi cerut postul de judecator la Curtea Constitutionala, in locul lui Ioan Vida caruia ii expira mandatul.
- Theodor Melescanu a declarat pentru Hotnews.ro ca nu se gandeste sa plece de la PNL. „Este o prostie, nu vreau sa parasesc partidul. Zvonul a fost lansat pentru ca nu sunt de acord cu votul pe liste, dar asta nu inseamna ca plec din PNL. Ma intereseaza functia de judecator la Curtea Constitutionala, dar asta se va decide pe algoritmul politic si in plenul Parlamentului”.
- Tot la bursa zvonurilor se discuta despre plecarea din partid a sase paralmentari PNL. Numele suspectilor de migrare la independenti sunt Ioan Timis, Mihai Banu, Florin Turcanu, Ioan Tintean, Gabriel Berca si Mircea Cazan. Ultimii doi au negat ca parasesc partidul. „Informatia ca eu as pleca la PD-L este o simpla intoxicare. Nu s-a pus problema sa trec la PD-L niciodata”, a declarat Mircea Cazan pentru Hotnews.ro.
- Nemultumiti de votul pe liste dau declaratii de presa pe culoare. Senatorul PNL, Puiu Hasotti, considera ca congresul PNL este „inutil” iar statutul lui Antonescu „nedemocratic si antiliberal”.
- „Cred ca Congresul in mare masura este inutil pentru ca in noul Birou Politic se vor regasi 70-80% din vechii membri si este un Statut nedemocratic şi antiliberal, pentru ca se alege pe liste. Nu pot intelege de ce Calin Popescu Tariceanu şi Ludovic Orban nu se afla pe lista lui Crin Antonescu”.
- Multi delegati sunt nemultumiti de statutul partidului, insa nu au curajul sa o declare. In grupurile de pe holuri liberalii, sub protectia anonimatului, recunosc ca nu sunt de acord cu statutul dar il accepta de teama de a nu fi inlocuiti de la sefia organizatiilor.
- „Nu-si avea rostul acest congres, trebuia sa fie in toamna. Antonescu ne forteaza mana cu amenintarile ca renunta la sefia PNL. Asta e, n-avem de ales”, comenteaza liberalii in grupuri.