Culisele negocierilor pentru noul guvern din care Kelemen a ieșit trântind ușa / Va rămâne UDMR în coaliție cu PSD și PNL? Liderul Uniunii: „Depinde de ei, nu de noi!”
Negocierile din Coaliție pentru noul guvern pe care Klaus Iohannis le vrea terminate săptămâna viitoare au atins un punct de tensiune maximă. PSD și PNL vor ministerele cu bani, UDMR se gândește de ce ar mai rămâne în Guvern.
Joi la Guvern, Kelemen Hunor s-a ridicat și a plecat de la discuții.
Cum s-a întâmplat totul?
Cu un mandat asumat public ca viitorul guvern să aibă mai puține ministere, toate partidele și-au făcut calculele, mai ales în contextul deciziilor ce urmează a fi asumate, dar și a anului electoral care urmează.
Fiecare trebuie să renunțe la ceva, dar să rămână totuși cu ministere cu bani care pot asigura atât vizibilitate și puncte electorale, cât și control în partid.
Primul pe listă, Ministerul Transporturilor. Condus acum de PSD prin Sorin Grindeanu, el ar fi trebuit să revină PNL la rocada guvernamentală. Dar Marcel Ciolacu nu vrea să renunțe la Transporturi, și nici la Sorin Grindeanu, care, pe de o parte, i-ar putea crea probleme în partid, iar pe de altă parte i-ar putea fi aliat în meciul cu Gabriela Firea.
În schimbul Transporturilor, liberalii ar fi trebuit să primească Ministerul Mediului pe care UDMR l-ar fi cedat fără probleme, ca să rămână cu Dezvoltarea.
În ultimele ore dinaintea negocierilor însă, liberalii s-au sucit. Premierul Nicolae Ciucă a revendicat postul de vicepremier și ministru al Transporturilor. În fața refuzului clar al lui Marcel Ciolacu, liderul PNL a evaluat că ministerul Mediului de la UDMR nu este suficient și vrea mai mult. Mai exact, Ministerul Dezvoltării. Surse politice convergente susțin că această mutare ar avea și girul președintelui Klaus Iohannis. La schimb, PNL a oferit UDMR Ministerul Fondurilor Europene, însă Uniunea a refuzat.
În momentul în care PNL a formulat aceste pretenții, Kelemen Hunor s-a ridicat de la masă și a părăsit discuțiile.
Va ieși UDMR din Coaliție și de la guvernare în aceste condiții? Kelemen Hunor mai lasă o portiță pentru negociere.
„Suntem în coaliție! După rocadă vom vedea. Până când noul premier desemnat nu închide discuțiile, se poate orice. Vom vedea! Depinde de ei, nu de noi!”, a declarat liderul UDMR pentru HotNews.ro, la finalul zilei.
Care este miza lui Ciucă
Nicolae Ciucă își joacă acum cartea de politician. Peste câteva zile deja fost premier, acestuia nu-i mai rămâne decât să-și conserve puterea în partid. Chiar dacă rămâne în guvern, fără un control asupra resurselor, nu va mai putea avea niciun ascendent, poziția sa de șef al PNL ar fi aruncată în aer, iar cariera sa politică s-ar încheia destul de rapid.
Un minister cu bani, cum este cel al Transporturilor sau cel al Dezvoltării, este singurul instrument prin care își poate conserva puterea.
În plus, o declanșare a luptei pentru putere în PNL ar fi un dezastru pentru liberali înaintea alegerilor, mai ales că aceștia pornesc în acest moment în cursa electorală de pe locul trei, după AUR.
Care sunt calculele UDMR
UDMR este acum în momentul în care trebuie să decidă dacă mai rămâne sau nu la guvernare. Liderii Uniunii calculează care sunt costurile și beneficiile fiecăreia dintre variante.
În ecuație atârnă greu următoarele decizii pe care viitorul guvern trebuie să le ia. Într-un context economic nu cel mai fericit, noua echipă de la Palatul Victoria trebuie să-și asume legea pensiilor speciale, legea salarizării și reformarea sistemului general de pensii, măsuri cu un impact deosebit social în an preelectoral.
Rămânerea decorativă în guvern, fără acces la resurse ar putea avea costuri extreme pentru UDMR.
Situația nu este tocmai roz nici în cazul rămânerii în Guvern, într-un context complicat, fie și doar cu Ministerul Dezvoltării. Ar fi însă un avantaj deloc de neglijat.