Culmea promisiunilor electorale: fiecare craiovean va primi o centrala de apartament din banii primariei/ Ce investitii vor sa faca principalii candidati si cat le permite in realitate bugetul
Candidatii la fotoliul de primar al Craiovei se intrec in promisiuni electorale in conditiile in care bugetul orasului pe anul in curs gafaie din cauza restantelor care trebuie platite in contul proiectelor nefinalizate la timp din exercitiul financiar 2007-2013, iar proiectele pentru perioada 2014-2020 sunt abia la faza de concept. in timp ce unii anunta ca vor sa construiasca parcari de tip park&ride sau un pasaj suprateran, altii promit fiecarui craiovean ca va primi o centrala de apartament din bugetul local, ca vor bea cafea de doua ori pe luna cu ei sau ca, in viitor, orasul ar putea fi strabatut de raul Jiu dupa modelul metropolelor.
Desigur, locurile de munca, facilitatile fiscale pentru investitori si spatiile de invatamant modernizate sunt numitorul comun al tuturor promisiunilor. Dupa ce DNA a inceput urmarirea penala impotriva sa pentru fapte de coruptie, primarul in exercitiu, Lia Olguta Vasilescu a declarat zilele trecute ca nu mai are nevoie de campanie electorala, dand de inteles ca faptele vorbesc de la sine. In realitate, marile proiecte din Craiova au fost initiate de fostul primar Antonie Solomon, au intarzieri mari si vor scoate din bugetul local pe anul in curs nu mai putin de 14,3 milioane de euro pentru a fi finalizate. In caz contrar, primaria trebuie sa returneze toate sumele primite pana acum de la Comisia Europeana.
- Promisiunile candidatilor la Primaria Craiova suna foarte bine, dar nici una dintre ele nu este fundamentata pe baze financiare solide. Bugetul local de anul acesta este grevat de o suma importanta (14,3 milioane de euro) care trebuie cheltuita in contul proiectelor europene nefinalizate la timp, ceea ce lasa o marja foarte mica viitorului primar pentru investitii. Suma reprezinta aproape jumatate din veniturile de 135 milioane de lei (30 de milioane de euro) prognozate a fi incasate din taxe si impozite locale in 2016. Bugetul a fost construit pe un deficit de de 8,5 milioane de lei, mai mic decat in 2014 (9,4 milioane de lei) si 2015 (27 de milioane de lei). Primaria a prognozat pentru anul in curs venituri totale de 583 de milioane de lei, dintre care 460 de milioane de lei sunt veniturile sectiunii de functionare, iar 122 de milioane de lei sunt veniturile sectiunii de dezvoltare. Cheltuielile totale se ridica la 591, 6 milioane de lei, dintre care doar 130 de milioane de lei (22%) sunt destinate dezvoltarii. Potrivit estimarilor pe urmatorii trei ani, bugetul Craiovei va avea incasari de 575 de milioane in 2017, 592 de milioane de lei in 2018 si 598 de milioane de lei in 2019. Dupa cum se observa, varful de peste 800 de milioane de lei din 2015 nu se va mai atinge decat poate din 2020, semn ca bani pentru proiectele europene aferente exercitiului financiar 2014-2020 vor veni cu intarziere. Cu un serviciu anual al datoriei publice pe 2016 de 25 de milioane de lei, primaria sta bine, totusi, la capitolul ”grad de indatorare”. Pe anul in curs acesta este de 8,41% si scade treptat pana in 2020 cand este prognozat sa ajunga la 7,15%, deci viitorul primar ar putea angaja credite externe pentru finantare proiectelor sale.
- Pavel Badea, de la parcari supraterane, la cresterea burselor scolare
Pavel Badea
Foto: Facebook- Pavel Badea
In atare conditii financiare, principalii candidati la Primaria Craiova si-au lansat deja programele electorale. In prezent consilier local, fostul fotbalist al Universitatii Craiova, Pavel Badea de la PNL este considerat principalul contracandidat al actualului edil. El si-a structurat campania pe mai multe capitole sub deviza ”impreuna dezvoltam Craiova”, iar obiectivul final este anul 2020.
”Ne propunem constructia mai multor parcuri industriale de tip greenfield cu suprafata intre 10 si 50 hectare, care sa stimuleze productia industriala si serviciile si sa valorifice potentialul uman si material al zonei. Parcul Industrial va avea toate facilitatile necesare.Toate acestea vor fi asigurate de catre Primarie prin investitii proprii”, este una dintre promisiuni.
Badea doreste si construirea unui Parc stiintific si Tehnologic IT care sa stimuleze potentialul inovativ si tehnico-stiintific al personalului academic universitar, al cercetatorilor, precum si integrarea studentilor si absolventilor institutiilor de invatamant superior in mediul socio-economic.
Firmele care ar urma sa investeasca aici vor beneficia de facilitati fiscale. Candidatul PNL aminteste si despre dezvoltarea parteneriatelor intre universitati, mediul de afaceri si administratia locala in vederea sprijinirii start-up-urilor locale si regionale, infiintarea in primarie a unui departament dedicat mediului de afaceri, despre eficientizarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara – Zona Metropolitana Craiova, prin atragerea de personal cu expertiza in scrierea si implementarea de proiecte cu finantare europeana, personal care va fi angajat in perioada derularii acestora.
De asemenea, pentru Badea o prioritate este dezvoltarea unui HUB focusat pe inovare sociala si antreprenoriat, un spatiu dedicat tinerilor antreprenori si freelancerilor care cauta un birou cu toate dotarile necesare. Candidatul PNL propune redimensionarea regiilor autonome si publicarea pe situl primariei a tuturor contractelor in derulare, construirea a cinci parcari de tip Park&Ride de suprafata, a cate 200 de locuri fiecare, modernizarea parcului auto detinut de societatea de transport, sistem inteligent de semafoare sau continuarea pasajului suprateran existent pentru fluidizarea traficului.
Badea intentioneaza ca parcarile supermarketurilor din interiorul orasului sa fie deschise si pe timpul noptii special pentru ca locatarii din zona sa le poata folosi dupa inchiderea programului, iar in schimb agentii economici vor primi facilitati fiscale. De asemenea, Badea doreste sa nu mai elibereze autorizatii pentru constructia de hipermarketuri in interiorul orasului. O alta masura este reducerea treptata a pretului la gigacalorie pentru populatie pana la 200 lei, prin investitii in modernizarea celor 105 puncte termice si cele 16 centrale termice, introducerea unui sistem de supraveghere video (speed dome)a domeniului public (parcuri, strazi, parcari, piete, targuri, scoli, licee si locurile de joaca pentru copii).
Programul lui Badea contine si propuneri pentru cresterea numarului si a cuantumului de burse scolare acordate de municipalitate pentru invatamantul primar, gimnazial si liceal cu 1.500 de burse, de la 8.500 la 10.000 si acordarea de burse pentru profesori in functie de performantele si rezultatele elevilor pe care acestia ii indruma la concursurile si olimpiadele nationale si internationale.
Candidatul PNL mai promite amenajarea tuturor terenurilor de sport aflate in incinta scolilor si liceelor din subordinea administratiei publice locale, constructia a patru bazine de inot in patru cartiere importante ale Craiovei ce vor putea fi folosite in parteneriat de catre scolile si liceele craiovene si realizarea de noi spatii de agrement sub forma unor mini baze sportive in fiecare cartier al orasului, in care sa se poata practica sporturi de echipa: volei, baschet, mini fotbal, tenis, handbal, prin folosirea unui teren unic marcat diferit.
- Dan Cherciu – Alianta pentru Craiova, facilitati pentru firmele care investesc peste 500.000 de euro
Dan Cherciu
Foto: Gazeta de Sud
Fost consilier local PNL, de unde a demisionat la sfarsitul anului trecut, Dan Cherciu, prosper om de afaceri, si-a structurat si el programul electoral pe mai multe capitole sub deviza ”Pentru Craiova”.
Pentru Cherciu, sustinut la primarie de catre Alianta pentru Craiova formata din M10 si PNTCD, Bania ar trebui sa fie ”locul in care sa iti placa sa te joci, sa studiezi, sa muncesti si sa traiesti!”. Cherciu porneste din start de la premisa ca administratia locala nu creeaza locuri de munca in mod direct, aceasta sarcina revenind companiilor care cresc de la sine acolo unde gasesc conditiile favorabile sa o faca.
”Voi renunta la politica paguboasa de impozitare si taxare exagerata a persoanelor juridice, aproape de nivelul maxim permis de lege, prin aplicarea principiului “cat mai puţin, de la cat mai mulţi”, procedand in acest scop la reducerea graduala a taxelor si impozitelor locale pe cladiri si terenuri datorate de catre persoanele juridice, pana la nivelul de 1% sau chiar mai putin, daca situatia bugetara va permite”, spune Cherciu.
Apoi continua. ”Unul dintre motoarele care inca mentin economia locala pe linia de plutire este sectorul IT. Cu un numar de angajati de inalta calificare in jur de 2.000 de persoane, acest sector „nestiut” si „neinteles”, poate de aceea si deloc sprijinit, este unul dintre principalii angajatori ai orasului care asigura o rata ridicata de plus-valoare, fara a consuma resurse materiale sau energetice. Acest sector va figura ca o prioritate a mea si de aceea voi sprijini si incuraja crearea primului cluster IT din Oltenia, care sa reuneasca companii care furnizeaza servicii si produse software, liceele cu clase de informatica, facultatile de profil din cadrul Universitatii Craiova, organisme publice si alte organizatii cu activitati in domeniul tehnologiei informatiei”, spune el.
Cherciu promite ca va incuraja firmele locale sa se implice in proiectele majore initiate de administratie, ca va infiinta ghiseul unic local pentru firme si un portal de internet cu informatii necesare acestora. In plus, acesta doreste sa scuteasca de taxe si impozite locale pe cladiri si terenuri, pe o perioada de trei ani, toate firmele care realizeaza in anul precedent investitii de peste 500.000 de euro si creeaza cel putin 20 de noi locuri de munca.
Printre proiectele sale se numara si efectuarea de reparatii curente ale strazilor pe baza unor standarde de cost si calitate, iar firmele vor fi obligate, prin caietele de sarcini, sa lucreze si noaptea si in week-end. De asemenea, companiile care nu vor respecta termenele contractuale vor pierde dreptul de a li se incredinta alte lucrari viitoare.
Cherciu mai promite extinderea intersectiilor de tip sens giratoriu, pasaje subterane pietonale, sistem de parcare cu plata prin parcometre in zonele centrale si concesionarea locurilor de parcare din zona blocurilor de locuinte, iar acolo unde sunt prea multe autoturisme construirea unor parcari metalice etajate. De asemenea, Cherciu promite introducerea sistemului de distributie pe orizontala a utilitatilor, realizarea retelei subterane de fibra optica Net City, fie in parteneriat public-privat, fie din bugetul local.
In programul sau se vorbeste despre viabilizarea Zonei Metropolitane printr-un Plan Integrat de Dezvoltare care sa includa de la amenajarea teritoriului pana la regulamente privind politicile fiscale, de transport, salubritate sau furnizarea apa-canal. Pentru acest lucru, spune el, este nevoie de realizarea cadastrului Zonei Metropolitane. Cherciu promite ca va infiinta o „comisie locala de taiat hartii”, ca va incuraja extinderea pe scara larga a informatizarii si a interconectarii bazelor de date.
Dincolo de masurile concrete propuse, Cherciu a inclus in programul sau un subcapitol pe care l-a denumit ”Visul”. ”Eu am un vis ca, odata, Craiova va ajunge sa fie strabatuta de Jiu! Cele mai frumoase si fermecatoare orase europene, fie ca vorbim de Paris, Londra, Viena, Budapesta, sau mai aproape de noi, Timisoara, Oradea, chiar Bucurestiul sunt strabatute de o apa. Noi avem Jiul, de ce nu prin regularizarea cursului si folosind fondurile europene dedicate dezvoltarii zonelor metropolitane sa nu extindem orasul pe ambele maluri? Administratia locala trebuie doar sa gandeasca acest proiect si sa construiasca pe cele doua maluri o infrastructura rutiera si de utilitati. Initiativa privata va desavarsi restul! Cum ar arata orasul noaptea, plimbandu-te pe faleza Jiului?! Nu este posibil? Eu stiu ca este, daca incepi. si Dumnezeu a facut lumea in sapte zile!”, spune el.
- Horatiu Buzatu – PML, activ pe teren, pe blog si pe Facebook
Un alt fost PNL-ist, creator al partidului Miscarea Liberala, Horatiu Buzatu s-a facut remarcat in spatiul public nu atat prin programul sau electoral, cat prin a surprinde problemele proiectelor in derulare din Craiova si a le publica apoi pe pagina sa de Facebook sau pe blogul personal.
Buzatu nu si-a structurat unitar ideile, dar spune ca va face acest lucru in urmatoare perioada intr-o brosura. in rest, Buzatu este critic la adresa actualei conduceri a primariei. ”Trebuie sa renuntam la festivismul gaunos si inutil prezent in comportamentul actualilor edili. Faptul ca ne mintim crezand ca suntem fruntasi in intrecerea capitalista romaneasca nu ne ajuta cu nimic. Nu suntem fruntasi, dimpotriva …in al doilea rand, trebuie inteles de toata lumea un adevar elementar: noi locuri de munca nu sunt si nu pot fi oferite de primarie, desigur, cu exceptia angajarilor in institutiile din subordine, dar acelea sunt limitate de organigrame. Adevaratele angajari pot fi facute doar de investitori , iar in acest caz, aritmetica este simpla: daca sunt noi investitii, vor fi si noi locuri de munca. Am cercetat topul angajatorilor din Dolj si am constatat (fara prea multa surprindere) ca majoritatea acestora provin din sectorul de stat: spitalul, posta, caile ferate, invatamantul, etc. Dinspre sectorul privat, noroc cu fabrica de automobile, ca altfel … si totusi, ca liberal, consider ca investitiile private reprezinta solutia pentru ocuparea fortei de munca, cresterea veniturilor salarial”, se arata intr-una dintre postarile de pe blogul sau.
- Florentin Gust – PsRO da centrale de apartament fiecarei familii
Florentin Gust
Foto: Agerpres
Un alt candidat care promite multe este deputatul Florentin Gust, de la PsRO. Deputatul si-a sintetizat ideile sub deviza ”Dezvolta Craiova cu GUST”. De departe, cea mai fantezista promisiune este acordarea fiecarei familii a cate o centrala de apartament care ar urma sa fie cumparata din banii primariei.
”Prinde GUST-ul economisirii! Centrale individuale de apartament. Facturi mai mici cu 50% la apa calda si caldura, in trei ani. Proiectul nu presupune costuri din partea dumneavoastra, nu afecteaza ajutorul de caldura primit, iar investiţia va fi facuta de municipalitate”, spune Gust. Care este efectul? ”Dupa implementarea proiectului vor fi mai multi bani la bugetul local, pentru ca banii aruncati astazi intr-o regie falimentara(societate comerciala aflata in insolventa – n.r.) sunt bani pierduti”, explica deputatul, care furnizeaza si un exemplu de calcul.
Costul unei centrale este de aproximativ 1.000 de euro, iar 65.000 de centrale inseamna in jur de 65 de milioane de euro. impartit pe trei ani costul reprezinta putin peste 20 de milioane de euro, bani care provin din subventia acordata Termoficarii de catre primariei. De ce nu s-a facut pana acum? ”Pentru ca ”s-ar fi inchis robinetul contractelor paguboase”, explica Gust.
Pe langa aceasta promisiune, deputatul anunta in programul sau ca va infiinta filiale ale institutiilor importante in fiecare cartier, piete agroalimentare la fiecare 20.000 de locuitori, iar fiecare craiovean va pute prelua in exploatare un teren la marginea orasului pentru a-si amenaja o gradina pentru consumul propriu de fructe si legume.
Gust mai promite ca va transforma 97 de puncte termice in crese pentru copii, afterschool-uri, sali de sport, cantine sociale, ca va reduce cu 10% impozitul pentru agenţii economici care faciliteaza accesul la practica al elevilor si studenţilor(nu spune care impozit – n.r.). si presa a fost inclusa in campania sa. ”Casa Presei este un program creat pentru a da posibilitatea dezvoltarii unui climat al liberei exprimari, necontrolat politic. Voi asigura tuturor instituţiilor de presa un spaţiu intr-o cladire in care sa isi poata desfasura activitatea cu chirie zero”, mai spune deputatul care ii asigura pe craioveni ca va bea cafeaua cu ei de doua ori pe luna ”intr-un mediu informal”
Raportat la promisiunile candidatilor de mai sus, actualul edil, Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca nu mai are nevoie de campanie electorala. Totusi, pe pagina sa de Facebook, preluata de online-urile de casa, edilul posteaza aproape zilnic imagini favorabile cu investitiile din oras sau raspunde criticilor presei acreditand ideea ca toate aspectele negative sau ilegale semnalate sunt doar rautati.
- Mircea Nastase – ALDE vrea parc industrial in parteneriat public – privat
Candidatul ALDE, Mircea Nastase, pune accentul in campania sa pe infiintarea in parteneriat public – privat a unui parc industrial intins pe o suta de hectare. Banii pentru infrastructura si utilitati ar urma sa fie asigurati din fonduri europene. in interiorul parcului industrial un loc important il vor avea un parc IT si un centru de formare profesionala dedicat elevilor de la scolile profesionale si adultilor.
Nastase doreste introducerea unei mese calde la pranz la clasele primare si gimnaziale in cadrul unui proiect pilot in zece scoli, construirea unui spital municipal cu sectie de pediatrie, inlocuirea sistemului de incalzire centralizat pe gaze cu pompe de caldura si construirea unei cantine a saracilor pentru cei 18.000 de asistati social din oras.
NOTA HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.