Cum a ajuns Dragnea stapan in 7 pasi
Primele gesturi si declaratii facute de Liviu Dragnea in calitate de presedinte – interimar al PSD indica un politician preocupat de consolidarea noii pozitii, de subminarea fostului lider, Victor Ponta si de schimbarea totala a paradigmei. Deoacamdata, la nivel declarativ, Dragnea transmite mesajele corecte, insa peste doar cateva saptamani vom putea verifica daca sunt vorbe goale sau acoperite de continut. Noul presedinte proiecteaza imaginea unui partid care trebuie reconstruit si asezat pe o directie noua, ceea ce inseamna implicit ca PSD a mers pana acum pe un drum gresit. Cum si-a marcat, asadar, Dragnea teritoriul in cele cateva zile de la instalarea la comanda partidului?
1. A chemat Guvernul la ordine printr-o demonstratie de forta. Mai intai i-a solicitat premierului Ponta sa prezinte la partid proiectul rectificarii bugetare, apoi le-a trasat ministrilor sarcini, un cod de conduita, stabilind cand si ce anume sa comunice public. Prin aceste doua gesturi, Dragnea cauta sa distruga ultimele farame de autoritate de care ar mai putea uza Ponta in interiorul partidului in calitate de premier si sa preia de facto fraiele puterii. Din acelasi motiv le-a cerut si parlamentarilor sa-si prezinte initiativele la partid inainte de la depune la Parlament. Daca ar fi sa ilustram printr-o imagine actiunea lui Dragnea, am spune ca noul mascul alfa al PSD rage cat mai zgomotos in fruntea haitei pentru a-si proclama suprematia in timp ce rivalul sau isi linge ranile departe de casa.
2. S-a aratat dispus la colaborare si dialog cu presedintele Iohannis si cu opozitia. Dragnea a repetat in toate iesirile publice ca PSD va promova pentru prima data o armonizare intre cele trei palate – Guvern, Parlament, Presedintie. In acest fel, Dragnea arata ca a inteles nevoia de stabilitate politica, ceruta insistent de partenerii externi. Este un mesaj destinat cu precadere celor de afara. Prin astfel de declaratii, Dragnea spera sa le castige increderea ca partidul a incaput pe maini bune si sa arate mai multa responsabilitate decat predecesorul sau. Statele Unite in primul rand, dar si UE sunt interesate sa aiba in Romania un partener predictibil, cu o politica interna ceva mai asezata si institutii functionale. Or, premierul Ponta a provocat, din calcule politice, conflicte majore cu presedintele Iohannis, a fortat masuri ultra-populiste cu scopul de a-si salva cu orice pret cariera riscand in schimb stabilitatea tarii.
3. S-a pozitionat corect fata de justitie. Cel putin declarativ, Dragnea a avut grija ca unul din primele mesaje sa atinga subiectul de maxim interes – justitia, linia rosie pe care Victor Ponta se arata dispus sa o calce in forta. Dragnea a cerut practic un fel de silenzio stampa, afirmand ca nu vrea sa vada politicieni vorbind despre justitie. Se delimiteaza iarasi de predecesorul sau, care a atacat justitia ori de cate ori a avut ocazia mai ales dupa punerea sub acuzare. Or, Dragnea, desi condamnat in prima instanta, impune o atitudine mai rezervata si nu comenteaza corectitudinea sentintei de condamnare in cazul sau. Un progres evident, dar este cale lunga de la vorbe la fapte. Dragnea, care s-ar putea dovedi doar ceva mai abil decat Ponta, va trebui sa probeze in mod neechivoc ca nu sustine numeroasele proiecte de legi din Parlament prin care se urmareste slabirea puterii procurorilor si franarea justitiei. Altfel, ne vom intoarce iarasi la dublul discurs al PSD in raport cu justitia, cu un lider mai abil in a-si camufla aderatele intentii.
4. S-a aratat dispus la un compromis pe tema Codului Fiscal. Liviu Dragena i-a cerut ministrului de finante o noua analiza asupra impactului noilor reduceri de taxe, dupa cererea de reexaminare formulata de presedintele Iohannis si dupa criticile exprimate de experti, in frunte cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acestia din urma au reprosat, in esenta, ca aplicarea intregului pachet de masuri este nesustenabila. In urma cu cateva zile, Dragnea a spus aproape in clar ca PSD va face pasi inapoi, cu conditia prezentarii unor argumente: „Nu vreau sa cedam pur si simplu, adica vreau sa avem o relatie corecta, dar nu putem sa cedam pur si simplu pana cand nu avem argumente foarte serioase, dimpotriva argumentele sunt de partea noastra”. Or, Parlamentul este chemat in sesiune extraordinara in perioada 24 – 25 august pentru a adopta Codul Fiscal. Daca reducerile generoase de taxe propuse de Ponta vor suferi modificari substantiale, nu mai are cum sa ramana in functie. S-ar putea ca acesta sa fie momentul cand se va incerca schimbarea lui de la Palatul Victoria.
5. Dragnea insista cu ideea separarii functiei politice de cea administrativa, pe motiv ca prea multa putere concentrata intr-un singur om dauneaza si ca oricum, functia de premier si cea de lider de partid nu pot fi exercitate concomitent la fel de eficient. In realitate, cred ca Dragnea pregateste partidul de trecerea in opozitie. In plus, dupa caderea lui Ponta de la Guvern, trebuie sa justifice de ce nu preia el functia de premier. Pana una alta, nevoia separarii celor doua functii reprezinta explicatia cea mai comoda, desi complet nefunctionala. In realitate, este greu de imaginat doi poli de putere in acelasi partid. Premierul si presedintele PSD vor incerca in mod firesc sa-si impuna autoritatea, sa exercite puterea in dauna celuilalt, cum vedem ca se intampla deja. Altfel spus, separarea propusa de Dragnea genereaza o noua sursa de crize poltice, dar repet, in realitate cred ca reprezinta un alibi menit a justifica de ce nu revendica pentru sine functia de premier.
6. Reconstructia partidului. Dragnea a intrat, ca orice nou presedinte, in frenezia schimbarilor interne. Din modul in care le prezinta se intelege ca PSD era un partid in paragina, in care nimic nu mai functiona, liderii stateau inchisi in birouri rupti de realitate si de contactul cu oamenii, departamentele somau iar partidul, desi era condus de un tanar, pierduse contactul cu noua generatie. Mara problema a PSD nu sta in modul de organizare interna, ci in imaginea de partid al coruptilor adanc insurubata in constiinta publicului. Asa cum remarca Liviu Avram intr-un editorial, Dragnea are de extirpat virusul coruptiei din PSD, reflexul liderilor de a se solidariza cu toti penalii impotriva justitiei si de actiona impotriva independentei acesteia de cate ori are ocazia. Oricate cosmetizari, facelift-uri si exercitii de imagine va face, in caz ca nu se delimiteaza ferm de personajele cu probleme de integritate, nimic nu se va schimba in modul cum este perceput azi PSD. Daca partidul va defila in campania de anul viitor tot cu cercetati penal, tot cu baroni, trimisi in judecata si alte personaje dubioase, se alege praful de toate bunele intentii exprimate azi de Liviu Dragnea si vom marca un nou esec in tentativa de reformare a acestui partid.
7. De notat eforturile vizibile facute de noul presedinte interimar al PSD de a evita atitudinea aroganta care i-a consacrat pe Victor Ponta si Adrian Nastase. In antiteza, Dragnea face parada de originile sale de „baiat de la tara, crescut curat si sanatos”, desi reputatia sa este de fost baron local, cu o avere frumusica agonisita inclusiv pe seama statului, pe vremea cand era vataf pe mosia din Teleorman. Ca orice pradator politic, Dragnea are aroganta in sange, dar spre deosebire de ceilalti se straduieste deocamdata sa o tina sub capac.