Cum a evoluat economia in al doilea trimestru?
Institutul National de Statistica va comunica in 16 august primele date privitoare la evolutia Produsului Intern Brut in al doilea trimestru, iar consensul pare a fi ca ritmul anual de crestere a incetinit pe fondul reducerii activitatii in industrie, in timp ce consumul populatiei nu da inca semne de redresare, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
Daca analizam evolutia lunara a indicelui productiei industriale, a exporturilor sau a cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul putem intelege de ce multi analisti considera ca ritmul de crestere a economiei a incetinit in T2.11, insa datele arata ca uneori este gresit sa judecam mersul intregii economii in functie de doar 2-3 indicatori.
Evolutia comertului si serviciilor
Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut cu 4% in aprilie si 5,5% in mai, iar in iunie scaderea ar putea fi chiar mai mare pentru ca baza de comparatie va fi iunie 2010, respectiv luna in care populatia s-a grabit sa isi faca cumparaturile inainte de cresterea TVA.
Acum, daca vom compara evolutia lunara a cifrei de afaceri in comert cu evolutia trimestriala a sectorului „Comert; repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii” observam diferente semnificative.
Cu alte cuvinte, este posibil ca performanta mai slaba a comertului cu amanuntul sa fie compensata de cresterile inregistrate in turism si transporturi, astfel incat, per total, evolutia acestui sector sa fie similara celei din T1.11.
Evolutia sectorului constructiilor
In luna mai, pentru prima data din ianuarie 2009, sectorul constructiilor a inregistrat o crestere anuala, iar T2.11 poate fi primul trimestru de crestere dupa 8 trimestre consecutive de scadere.
Constructiile au o pondere in PIB de aproximativ 8%, iar o crestere care vine dupa scaderea de 2,4% din primul trimestru va genera un impact pozitiv ce va compensa partial performanta mai slaba din industrie.
Productia industriala
In primul trimestru, industria a avut o pondere de 30% in PIB, iar o scadere a ritmului anual de crestere de la 10,1% in T1 la 6-7% in T2 poate avea un impact negativ de pana la un punct procentual, greu de compensat de catre celelalte sectoare.
Vestea buna este ca ritmul de crestere s-a accelerat in mai, iar o performanta similara in iunie este foarte probabila.
Restul sectoarelor
Agricultura – din cate se pare, in 2011, productia agricola va fi mai mare decat in 2010, dar cel mai mare impact asupra PIB nu va fi inregistrat in T2, ci in T3.
Impozitele nete pe produs – reprezinta diferenta dintre impozitele pe produs datorate la bugetul de stat (TVA, accize, alte impozite) si subventiile pe produs platite de la bugetul de stat, iar in T2 este posibil ca ritmul anual de crestere sa accelereze pe fondul reducerii evaziunii fiscale la produsele puternic accizate (tigari si carburanti spre exemplu). Impozitele nete pe produs au o pondere de 11% in PIB.
La final
Din datele lunare comunicate de INS ne putem face o oarecare impresie legata de evolutia unor sectoare ale economiei, insa cifrele prezentate mai mai sus arata faptul ca uneori pot exista diferente semnificative intre evolutia lunara a unor indicatori (cifra de afaceri in comert, indicele productiei industriale, indicele lucrarilor de constructii etc) si evolutia trimestriala a sectoarelor respective.
Este de asteptat ca performanta industriei sa fie mai slaba decat in T1, insa agricultura si constructiile pot compensa aceasta scadere, astfel incat, la nivel de PIB, ritmul de crestere sa fie relativ similar celui din trimestrul anterior.
In T3 si T4, insa, ritmul de crestere probabil va accelera pentru ca baza de comparatie este foarte scazuta, ultimele doua trimestre ale anului trecut fiind puternic marcate de masurile de austeritate. In plus, primul semestru are o pondere de circa 40% in PIB-ul anual, iar al doilea semestru o pondere de aproximativ 60%, ceea ce inseamna ca performanta din S1 este mai putin importanta decat cea din S2.
Comenteaza pe BusinessDay.ro