Sari direct la conținut

​Cum a fost primit in Ungaria anuntul inchiderii fabricii Nokia din Jucu. Directorul parcului tehnologic din Komarom:  Suntem ingrijorati ca ar putea sa inchida si fabrica noastra

HotNews.ro

​Autoritatile din Ungaria asteptau ca Nokia sa anunte joi, 29 septembrie, inchiderea fabricii de la Komarom. “Stiam doar ca va exista un anunt despre inchiderea fabricii de aici, din Komarom, sau a fabricii din Romania, din cauza problemelor pe care le are compania. Suntem ingrijorati ca ar putea sa inchida si fabrica din Ungaria”, a declarat pentru HotNews.ro Nandor Toth, director al parcului tehnologic din Komarom unde functioneaza fabrica Nokia. In Ungaria, Nokia a concediat 7.000 de angajati in cursul anului trecut, iar presa din Ungaria sustine ca in 2012 compania va inchide fabrica din Komarom.

  • In Ungaria, Nokia a cumparat terenul pe care a construit fabrica, in timp ce in Romania a primit gratuit dreptul de a folosi terenurile de la Jucu.
  • In Ungaria, Nokia a investit peste 150 milioane euro, in Romania a promis o investitie de 60 milioane euro
  • Vezi in text cum a evoluat fabrica Nokia din Ungaria

Anuntul companiei finlandeze Nokia privind operatiunile sale din Romania si Ungaria a fost asteptat cu ingrijorare si la Komarom (Ungaria). Nandor Toth, director al parcului tehnologic din Komarom unde functioneaza fabrica Nokia, a declarat pentru HotNews.ro ca se stia ca Nokia va face un anunt important despre fabricile din Romania si Ungaria.

“Ni s-a transmis ca astazi vor face un anunt din partea conducerii Nokia. Stiam doar ca va exista un anunt despre inchiderea fabricii de aici din Komarom sau a fabricii din Romania, din cauza problemelor pe care le are compania. Suntem ingrijorati ca ar putea sa inchida si fabrica din Ungaria. Nu stim insa ce planuri sunt pentru fabrica de aici pentru ca nu ni s-a spus nimic. Ne pare rau ca s-a inchis fabrica din Romania”, a declarat Nandor Toth. De altfel, presa maghiara a scris inca din iulie ca Nokia ar putea sa inchida fabrica din Komarom in 2012.

In comunicatul in care a fost anuntata inchiderea fabricii de la Jucu reprezentantii Nokia au mentionat ca fabrica de la Komarom alturi de fabricile din Finlanda si Mexic vor fi supuse unei analize scrupuloase.

  • “Se reanalizeza rolul pe termen lung al operatiunilor sale de productie din Salo – Finlanda, Komarom – Ungaria si Reynosa – Mexico. Este de asteptat ca aceste fabrici sa aiba in continuare un rol-cheie in a-i servi pe clientii de telefoane inteligente din Europa si America de Nord, dar planul este de a transfera, treptat, atentia lor catre productia de software dedicat diverselor piete si categorii de clienti si catre customizarea pachetelor de vanzari. Se estimeaza ca aceasta sa aiba un impact asupra numarului de angajati in 2012, fara a avea un impact in 2011.”, se arata in comunicatul Nokia din 29 septembrie 2011.

Directorul parcului tehnologic din Komarom spune ca Nokia a facut concedieri masive in Ungaria. Peste 7000 de angajati au fost concediati in decurs de un an de zile. “Din cate stiu, anul trecut erau 13 000 de oameni care lucrau in fabrica Nokia. Acum mai lucreaza doar 6000 de oameni. Noi speram sa ramana in Komarom, dar stiu ca exista posibilitatea sa mai concedieze oameni”, a declarat Nandor Toth.

Nokia opereaza in Ungaria de 11 ani si este considerat unul din cei mai importanti investitori din tara vecina. Istoria afacerilor Nokia din Ungaria este similara cu investitia facuta la Jucu, dar cateva elemente sunt distincte. Principalele diferente sunt ca Nokia a investit mai mult in Ungaria si a cumparat terenurile pe care a construit fabrica.

  • Nokia a decis sa investeasca in Ungaria in 1998. Fabrica Nokia de la Komarom a fost inaugurata in mai 2000. Parcul a fost realizat printr-un parteneriat intre autoritatile locale din Komarom, compania Nokia si Ministerul Economiei din Ungaria.
  • In Komarom, Nokia si furnizorii sai au cumparat peste 16 hectare de teren. Potrivit reprezentantilor parcului industrial, Nokia a cumparat terenul de la stat platind intre 15 si 20 de euro metru patrat.
  • Investitia initiala anuntata in 2000 de Nokia a fost de 100 milioane euro. A fost considerata cea mai mare investitie straina in Ungaria la acea vreme
  • In 2003 – 2004 Nokia si-a extins fabrica din Ungaria investind peste 50 milioane euro intr-un spatiu de productie de 50 000 metri patrati. Potrivit unor estimari, Nokia ar fi investit in Ungaria 200 milioane euro.
  • Parcul a fost construit pe o suprafata de 86 de hectare, iar in 2007 avea pe langa fabrica Nokia alti 20 de investitori, iar cifra de afaceri anuala era de 500 milioane euro.
  • In 2007 in Komarom, pe langa Nokia, aveau hale de productie opt furnizori ai producatorului de telefonie, cel mai important fiind compania taiwaneza Foxconn. Dupa doi ani insa Foxconn a inchis fabrica de la Komarom si a concediat 1500 de persoane.
  • In Komarom, Nokia si furnizorii sai au cumparat peste 16 hectare de teren. Potrivit reprezentantilor parcului industrial, Nokia a cumparat terenul de la stat platind intre intre 15 si 20 de euro metru patrat.
  • Potrivit actualului director al parcului tehnologic unde functioneaza fabrica Nokia, Nandor Toth, investitorul finlandez a beneficiat la inceputul anilor 2000 de un mediu fiscal extrem de benefic. “La acel moment primeau foarte multe scutiri de taxe si asta a fost si unul din motivele pentru care au venit aici”, a declarat Nandor Toth.
  • Statul maghiar a investit la Komarom în realizarea infrastructurii, canalizare, gaz şi curent si in şosele. “Am investit si noi foarte mult in parcul tehnologic”, spune Nandor Toth.
  • In 2010 in parcul tehnologic unde se afla fabrica Nokia de la Komarom lucrau 13 000 de persoane.  Nandor Toth, directorul parcului tehnologic, spune ca Nokia si furnizorii au facut concedieri masive. In acest moment, la Komarom sunt angajati 6000 de maghiari.
  • Potrivit presei maghiare in 2010 Nokia Komárom Kft subsidiara Nokia in Ungaria a platit dividende catre proprietarii finlandezi in valoare de 807 milioane de euro.

Ce s-a intamplat in Romania

In Romania, fata de Ungaria, Nokia nu a cumparat terenul pe care a construit fabrica. Nokia a primit de la statul roman drept de folosinta gratuit pentru cele 160 de hectare (90 pentru Nokia, restul pentru furnizorii de componente).

  • 
In Romania, Nokia a anuntat o investitie de 60 de milioane de euro, fata de cele 150-200 milioane euro investite in Ungaria.
  • Nokia a promis ca va crea 15 000 de locuri de munca, dar la momentul in care au anuntat inchiderea fabricii lucrau doar 2200 de persoane.
  • Tot de la statul roman Nokia a primit dreptul de preemtiune asupra terenului de la Jucu. Daca vor, cei de la Nokia pot cumpara terenul atunci cand vor realiza 15% din totalul investitiei.
  • Partea romana s-a obligat sa asigure infrastructura. Adica sa finanteze drumul de acces, alimentarea cu energie, gaz, apa, canalizare, statie de epurare.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro