Sari direct la conținut

Cum a (in)evoluat starea de sanatate a romanilor in ultimii ani

Evolutia starii de sanatate a romanilor, Foto: Hotnews
Evolutia starii de sanatate a romanilor, Foto: Hotnews

Cum putem aprecia obiectiv evolutia in timp a starii de sanatate a unui popor? Dar felul in care guvernele Romaniei din ultimii ani au stimulat (sau nu) buna functionare a sistemului medical?

Fiecare ministru isi prezinta activitatea intr-o lumina roz, televiziunile il filmeaza din unghiul convenabil intereselor patronului, evenimentele spectaculoase sunt repede uitate, dar privirea de ansamblu ne lipseste.

HotNews.ro va prezinta o analiza a evolutiei sanatatii romanilor prin compararea statisticilor furnizate in ultimii ani de „Health at a Glance”, unul dintre cele mai prestigioase rapoarte medicale din Europa elaborate de OECD si Comisia Europeana.

De cel putin un deceniu romanii sunt pe ultimul loc in clasamentul european al sanatatii. Am fost si suntem si in prezent tara din UE in care mor cei mai multi copii sub un an, poporul european ale carui femei traiesc cel mai putin si tara europeana cu cele mai putine aparate medicale avansate.

Desi ramanem pe ultimele locuri la multe capitole, exista situatii in care Romania a evoluat pozitiv in ultimii ani, desi foarte lent. Din pacate exista destule boli sau comportamente generatoare de boli care, din varii motive, au crescut ca frecventa.

Ca Romania ramane o tara ne-europeana din punct de vedere al sanatatii nu este o surpriza. Mai socanta este reactia guvernelor de la Bucuresti in fata acestei probleme grave si vechi.

Statisticile comparate in analiza HotNews.ro (ultimele trei puse la dispozitie de catre organizatiile internationale) cuprind perioada de timp in care ministri ai Sanatatii au fost Eugen Nicolaescu (PNL), Nicolae Bazac (PSD) si Cseke Attila (UDMR).

Indiferent de culoarea lor politica, tratamentul acordat domeniul sanatatii de catre toate aceste guverne a avut rezultate la fel de proaste pentru sanatatea romanilor.

EVOLUTII POZITIVE

Speranta de viata s-a imbunatatit usor: se mentine cea mai mica la femei din UE (alaturi de Bulgaria) dar a crescut in ultimii ani de la 76,2 la 77,3 ani. La barbati nu suntem chiar pe ultimul loc (tarile baltice sunt sub noi) dar a evoluat doar de la 69,2 la 69,8.

La capitolul accidente rutiere mortale romanii continua sa fie campionii Europei (mult inainte grecilor, aflati pe locul 2): 15.1 (in 2010) fata 16,6 (2008). De remarcat conduita lituanienilor care au reusit in doar doi ani sa-si reduca acest indicator nefericit de la 16,8 in 2008 la 12,8 in 2010.

Romania ramane campioana neagra a UE si in cazul mortalitatii infantile, dar evolutia da speranta: de la 11 morti la mie in 2008 la 9,8 in 2010. Cea mai remarcabila imbunatatire a fost in Malta unde mortalitatea infantila a fost redusa in doi ani de la 9,9 la doar 5,5. Ministerul Sanatatii ar putea invata o lectie de la ei.

EVOLUTII NEGATIVE

Frecventa dementei la romanii de peste 60 de ani inregistreaza cea mai consistenta crestere (de peste patru ori).

Dementa Alzheimer este cea mai raspandita boala a batranetii si aceasta crestere se datoreaza fie unei identificari mai bune a bolii de catre medici, fie altor cauze medicale adiacente.

Se asteapta ca prevalenta dementei sa creasca in intreaga Uniune Europeana, unul dintre motive fiind cresterea populatiei in varsta.

Baietii romani sunt printre cei mai grasi si amatori de alcool adolescenti europeni (pe locul 5 si pe locul 4 in UE).

In privinta obiceiurilor bahice ei urmeaza exemplul parintilor, care consuma tot mai mult alcool in ultimii ani (o crestere de la 9,7 litri per capita la 12,7 litri) ajungand pe locul trei in UE.

Dar daca in Romania intalnesti cei mai putini adulti obezi din UE, numarul de adolescenti romani supraponderali s-a dublat in ultimii ani. Suntem fruntasi la acest capitol.

Romania conduce in topul mortalitatii cancerului cervical, desi aceasta afectiune este usor de contracarat prin preventie si monitorizare periodica. Imbunatatirea acestui indicator a fost nesemnificativa in ultimii ani si mult prea lenta in ultimul deceniu, comparativ cu celelalte tari europene.

Mortalitatea prin suicid s-a inrautatit in Romania de la 18,4 la barbati (in 2008) la 19,9 (in 2010).

STAGNARI

Ratele mortalitatii prin accident vascular cerebral aproape au stagnat. La barbati, Romania a ramas pe locul doi in Uniunea Europeana.

Interesant este ca, in ciuda indicatorilor dezastruosi uneori, romanii se considera a avea o stare de sanatate buna si aceasta perceptie subiectiva a crescut usor in ultimii ani.

CUM S-AU SCHIMBAT POLITICILE STATULUI ROMAN FATA DE SANATATE IN ULTIMII ANI?

EVOLUTII NEGATIVE

Romania ramane tara europeana care cheltuie cel mai putin pe cap de locuitor pentru sanatate. Mai ingrijorator, cheltuielile au scazut consistent in ultimii ani, in aceeasi perioada ele crescand in Turcia.

Romania (alaturi de Polonia) ramane tara europeana cu cei mai putini medici (2,4) fata de Austria (4,8) sau media UE de 3,4 medici la o mie de locuitori. Schimbarea consistenta vine din modificarea numarului de medici de familie in Romania, care aproape s-au injumatatit numeric in ultimii ani.

Romanii au dificultati in a avea acces la tratament atunci cand au nevoie de el, in special datorita costurilor. Predominanta acestui motiv intr-o masura atat de mare mai este intalnita in UE doar in Letonia.

Diferentele dintre cei cu venituri mari si cei cu venituri scazute sunt si ele semnificative, desi nu atat de mari ca in cazul Letoniei sau Bulgariei.

EVOLUTII POZITIVE

In zona procedurilor chirurgicale care reduc durerea si cresc functionalitatea, Romania nu sta deloc bine. Ramanen pe ultimul loc in UE la capitolul protezelor de sold si genunchi, desi o usoara evolutie pozitiva exista. In Polonia in schimb, numarul procedurilor chirurgicale de inlocuire a soldului aproape s-a dublat in ultimii ani.

Din punct de vedere al tehnologiei medicale Romania ramane cea mai inapoiata tara UE avand cele mai putine aparate pentru efectuarea RMN-urilor si tomografiilor computerizate, desi numarul acestora a crescut in ultimii ani.

O anomalie ramane timpul exagerat de spitalizare a femeilor cu sarcina normala. Pentru a naste, romancele stau in spital in medie 5 zile, cea mai mare durata din UE (doar slovacii ne intrec). Totusi evolutia este usor pozitiva.

POTENTIALUL PRACTIC AL MASURILOR ANUNTATE PENTRU 2013 DE MINISTRUL SANATATII, EUGEN NICOLAESCU

*** Bugetul pe 2013 va creste cu 30%, desi aceasta crestere va fi folosita integral pentru plata datoriilor statului, care nici asa nu vor fi achitate integral.

Comentariu: Romania ramane tara europeana care cheltuie cel mai putin din visteria sa pentru sanatate. Mai putin chiar decat Albania sau Turcia. Cresterea anuntata nu este reala, ea reprezentand banii pe care statul este obligat sa-i plateasca pentru datoriile neachitate catre furnizorii de servicii medicale.

*** Spitalele vor fi platite in functie de clasificarea lor, desi sapte dintre cele mai bine clasificate spitale din Romania au fost acceptate in clasa superioara fara sa fi indeplinit toate criteriile cerute.

Comentariu: O masura fara efect practic asupra sanatatii romanilor, dar care va avea efecte in interiorul sistemului medical. Spitalele mari vor deveni mai bogate si cu cat un spital va fi mai mic, cu atat el va fi mai sarac.

*** Creste bugetul ambulatoriilor de specialitate cu 50% pentru a scadea internarile din spitale.

Comentariu: O masura cu un potential efect pozitiv pentru eficienta cheltuielilor din sistem care poate duce la scaderea numarului internarilor in spitale.

*** Se inventeaza un program special pentru finantarea sectiilor de anestezie si terapie intensiva.

Comentariu: O masura care va avea un efect pozitiv asupra pacientilor, prin cresterea calitatii serviciilor medicale din sectiile ATI.

*** Pana in 1 mai 2013 in Romania va fi definit un pachet de asigurari medicale de baza. Nu va mai exista o noua lege a sanatatii, ci doar modificari la vechea lege 95, elaborata in precedentul mandat al lui Eugen Nicolaescu.

Comentariu: Definirea unui pachet limitat de asigurari medicale de baza este piatra unghiulara a insanatosirii sistemului medical romanesc. Fiecare inalt demnitar din sistemul medical a promis in ultimii ani, la inceputul mandatului sau, definirea acestui pachet. Actiunea, desi utila si necesara, implica un cost politic mare.

*** Infiintarea unui compartiment de preventie, aceasta devenind „prioritatea absoluta” a Ministerului Sanatatii.

Comentariu: Prevenirea bolilor este mult mai ieftina, eficienta si putin dureroasa decat tratamentul bolilor. In multe tari avansate accentul pus pe preventie este vazut ca o solutie la criza mondiala a sistemelor medicale.

Deocamdata Romania sta foarte prost la monitorizarea cancerului de san, cancerului colorectal sau cancerului cervical, toate importante activitati de preventie.

Preventia cere insa un efort de durata din partea autoritatile, iar efectele ei pozitive sunt imposibile in lipsa unor schimbari comportamentale la nivelul intregii populatii.

*** Finantarea din fondurile CNAS pentru spitalele private va fi sistata, astfel incat toti banii publici vor merge catre spitalele de stat.

Puteti citi aici un comentariu detaliat referitor la aceasta masura.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro