Sari direct la conținut

Cum a influentat noul Cod al Muncii veniturile declarate ale salariatilor

HotNews.ro

Potrivit datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice si publicate de Ministerul Muncii, in luna iunie, numarul persoanelor care aveau cel putin un contract de munca a fost de 4.849.828, in crestere cu 74.033 fata de martie, insa in scadere cu circa 110.000 fata de iunie 2010. Dintre acestea, 39.000 de persoane aveau contracte de munca insa nu au obtinut venituri, numar in scadere semnificativa fata de iunie 2010, cand peste 100.000 de salariati nu au realizat venituri, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Update: o cifra copiata gresit mi-a dat peste cap calculele pe care le-am facut in Excel. Astfel, cresterea totala a veniturilor nu a fost de 6,5% cum am specificat initial, ci nesemnificativa (mai mica de 0,1%). Numarul salariatilor si distributia pe transe de venit reprezinta informatii care nu au fost modificate. Am actualizat articolul cu noile date, varianta initiala putand fi citita la sfarsit.

Potrivit datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice si publicate de Ministerul Muncii, in luna iunie, numarul persoanelor care aveau cel putin un contract de munca a fost de 4.849.828, in crestere cu 74.033 fata de martie, insa in scadere cu circa 110.000 fata de iunie 2010. Dintre acestea, 39.000 de persoane aveau contracte de munca insa nu au obtinut venituri, numar in scadere semnificativa fata de iunie 2010, cand peste 100.000 de salariati nu au realizat venituri.

Comparatia iunie versus martie este foarte importanta pentru a observa impactul real al noului Cod al Muncii care a intrat in vigoare la 1 mai, mai ales in conditiile in care Ministerul Muncii (in frunte cu Emil Boc, fost ministru interimar) a indus opinia publica in eroare in momentul in care a anuntat inregistrarea a sute de mii de noi contracte de munca, fara sa mentioneze si terminarea a altor sute de mii de contracte vechi.

Intre martie si iunie, numarul persoanelor cu contract de munca a crescut cu doar 74.000, cifre similare celor comunicate de INS, care a dat un plus de 72.000 de salariati. Cum majorarea numarului de salariati s-a datorat in primul rand cresterii activitatii in industrie, si variatiei sezoniere din constructii, agricultura si turism, putem usor deduce ca nu Codul Muncii este principalul responsabil pentru aceasta crestere.

Acum, putem presupune ca noul Cod al Muncii nu a dus neaparat la cresterea numarului de salariati, ci a generat scoaterea la suprafata a unora dintre contractele de munca “ascunse” – daca un salariat avea doua contracte de munca, dintre care doar unul declarat, incepand cu mai 2011, l-a declarat si pe al doilea.

Or, in acest caz ar trebui sa observam o crestere a veniturilor totale declarate, lucru care nu s-a intamplat. Astfel, in martie, cele 4,775 milioane persoane cu contracte de munca au inregistrat venituri brute in valoare de 8,6 miliarde lei, iar in iunie, cele 4,85 milioane persoane au inregistrat venituri similare.

Cu alte cuvinte, avem o crestere cu 1,6% a numarului de persoane cu contract de munca, insa o variatie zero a veniturilor. Tot in iunie, salariul mediu brut pe economie comunicat de INS a fost de 2.026 lei, in scadere de la 2.056 lei in martie.

Prin urmare, noul Cod al Muncii nu a dus nici la o crestere semnificativa a numarului de angajati, nici la o crestere semnificativa a veniturilor declarate.

PS: venitul mediu brut in cazul tuturor celor 4,85 milioane de salariati este de 1.800 lei, dar venitul median, respectiv cel care imparte numarul salariatilor in doua jumatati egale este de doar 1.100 lei…

  • Varianta initiala (modificata ulterior)

[…] Or, in acest caz ar trebui sa observam o crestere a veniturilor totale declarate, lucru care s-a si intamplat. Astfel, in martie, cele 4,775 milioane persoane cu contracte de munca au inregistrat venituri brute in valoare de 8,12 miliarde lei, iar in iunie, cele 4,85 milioane persoane au inregistrat venituri de 8,65 miliarde lei, de unde rezulta un plus de 0,53 miliarde lei.

Cu alte cuvinte, avem o crestere cu 1,6% a numarului de persoane cu contract de munca, si o crestere cu 6,5% a veniturilor declarate. Tot in iunie, salariul mediu brut pe economie comunicat de INS a fost de 2.026 lei, in scadere de la 2.056 lei in martie (-1,4%), deci cresterea veniturilor cu 6,5% nu a fost determinata de cresterea salariilor.

Mai mult, daca luam in calcul faptul ca numarul persoanelor cu contract de munca (fara cei cu venituri zero) era in iunie cu 76.571 mai mare decat in martie, iar plusul de venit declarat a fost de 530 milioane lei, rezulta ca noii angajati au avut in iunie venituri medii brute de ~7.000 lei, adica de aproape 4 ori peste medie, ceea ce este greu de crezut.

Per total, este evident faptul ca noul Cod al Muncii avut o oarecare influenta asupra cresterii numarului de contracte active, iar daca anualizam plusul din iunie (de 0,53 miliarde lei) ajungem la o crestere a veniturilor declarate cu circa 6 miliarde lei pe an, suma din care statul poate incasa cam o treime, adica 2 miliarde lei.

  • Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro