Cum a modificat Iranul dronele pentru Rusia astfel încât să maximizeze daunele în Ucraina – CNN
Iranul pare să modifice dronele de atac pe care le furnizează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca daune maxime țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei, potrivit unui nou raport de investigație obținut exclusiv de CNN.
Un focos neexplodat de la o dronă iraniană Shahed-131 găsit în regiunea de sud a Odesei în octombrie 2022 a fost examinat luna trecută de organizația Conflict Armament Research din Marea Britanie, împreună cu armata ucraineană. CAR a furnizat mai întâi concluziile sale către CNN.
Analiștii grupului cred că focoasele, care măsoară mai puțin de doi metri lungime, au fost modificate în grabă cu straturi, montate prost, de zeci de fragmente mici de metal care la impact se împrăștie pe o rază mare. Pe lângă aceste fragmente, există și 18 „încărcături” mai mici în jurul circumferinței focoasului care, atunci când sunt topite de explozie, pot străpunge blindajul și pot crea un fel de efect exploziv de „360 de grade”.
Acumularea aceasta de elemente maximizează în esență capacitatea de a distruge ținte, cum ar fi centrale electrice, rețele de distribuție, linii de transport și transformatoare de mare putere. De asemenea, eforturile de reparare sunt mult mai dificile.
„Parcă s-au uitat la focosul terminat și au spus: „Cum putem face asta și mai distructiv?”, a spus Damien Spleeters, unul dintre anchetatorii care au examinat focosul.
Dronele care vizează armele de pe câmpul de luptă, cum ar fi tancuri sau piese de artilerie, ar putea fi proiectate diferit, a explicat Spleeters, cu o încărcătură frontală care este folosită pentru ținte mai concentrate. Focosul examinat de CAR are, totuși, un efect de încărcare în formă radială, care poate duce la o suprafață de impact mai mare.
Iranul a spus că a furnizat drone, dar acestea au fost trimise înainte de izbucnirea războiului.
Cu toate acestea, dovezile din Ucraina sugerează că din ce în ce mai multe au fost furnizate pe măsură ce conflictul a continuat.
Iranul a oferit Rusiei sute de drone pe care să le folosească în războiul său din Ucraina, dintre care multe au vizat rețeaua electrică și instalațiile energetice ale Ucrainei, lăsând civilii fără căldură, electricitate sau apă curentă în timpul lunilor înghețate de iarnă.
Luna trecută, Institutul pentru Studiul Războiului a constatat că forțele ruse au devenit din ce în ce mai dependente de drone – atât de mult încât stocul lor de drone se epuizează deja, la doar câteva luni după ce Iranul a început să le trimită.
Moscova și Teheran construiesc o fabrică de drone în Rusia
Washington Post și Wall Street Journal au relatat că Moscova și Teheranul vor construi o fabrică în Rusia care ar putea furniza peste 6.000 de drone proiectate de Iran pentru războiul din Ucraina.
Cele două ţări s-ar fi mișcat rapid pentru a transfera schiţele şi componentele-cheie care ar permite începerea producţiei în câteva luni, au declarat pentru cotidianul american trei oficiali care au avut acces la informaţii.
Acum WSJ spune că cele două guverne înaintează cu planurile și că o delegație iraniană a mers în Rusia în ianuarie pentru a vizita locul în care se va ridica fabrica.
O analiză a Institutului pentru Studiul Războiului de pe 2 noiembrie transmite că Iranul vrea să trimită mai multe drone și noi sisteme de rachete balistice Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.
- Urmărește ultimele evoluții din a 351-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.