Sari direct la conținut

Cum a schimbat fața războiului operațiunea ucrainenilor în Kursk și încercările rușilor de a depăși șocul. „Ofensiva a ajuns la punctul culminant”

HotNews.ro
Cum a schimbat fața războiului operațiunea ucrainenilor în Kursk și încercările rușilor de a depăși șocul. „Ofensiva a ajuns la punctul culminant”
Echipamente militare ruse, distruse în apropiere de orașul Sudja din Kursk Foto: Kirill Chubotin / Zuma Press / Profimedia

Rusia se grăbește să-și întărească defensiva ca urmare a atacului șoc al trupelor ucrainene asupra teritoriul său din urmă cu mai bine de o săptămână. Oficiali americani au declarat pentru CNN că Moscova a mutat mii de trupe din teritoriile ocupate pentru a contracara. De asemenea, atacul l-a făcut pe Vladimir Putin să revină asupra promisiunii de a nu apela la recruți. În tot acest timp, președintele ucrainean a vorbit pentru prima dată despre obiectivele operațiunii Kursk.

Tranșee mari au fost săpate în apropiere de orașul Selektsionnyi, situat la 45 de kilometri de graniță, potrivit imaginilor filmate din satelit. În mediul online au apărut anunțuri de angajare pentru persoane care vor să sprijine armata cu săparea tranșeelor. „Plata în fiecare săptămână”, se menționează în anunț.

Experții intervievați de CNN spun că atacul ucrainean i-a luat prin surprindere și pe cei mai apropiați aliați, inclusiv Statele Unite, și a schimbat dinamica războiului după mai bine de doi ani.

Pentru prima dată de la declanșarea operațiunii, Volodimir Zelenski a vorbit public despre scopul ei. „Este acum principala sarcină în operațiunile defensive: să distrugem atât de mult potențial ofensiv al Rusiei pe cât putem și să desfășuram acțiuni controfensive la capacitate maximă”.

Această sarcină include crearea „unei zone tampon” în interiorul teritoriului rus, a spus președintele ucrainean.

„Tot ceea ce provoacă pierderi armatei ruse, statului rus, complexului lor militar-industrial şi economiei lor contribuie la prevenirea extinderii războiului şi ne apropie de un sfârşit just al acestei agresiuni”, a subliniat Zelenski.

Care este situația în Kursk

Can Kasapoğlu, analist la Institutul Hudson, a declarat pentru CNN că nu vede prea curând o retragere a Ucrainei din Kursk.

„Ofensiva a ajuns la punctul culminant și câmpul de luptă se stabilizează. În plus, armata ucraineană a obținut poziții operaționale. Dacă pot instala poziții defensive robuste, vor putea rămâne pe teritoriul rus pentru mult timp”, a declarat analistul de la think-thank-ul american.

Ca parte a eforturilor de a paraliza capacitățile logistice ale Moscovei și de a întrerupe rutele de aprovizionare, forțele ucrainene au declarat duminică că au aruncat în aer un alt pod peste râul Seym în regiunea Kursk, cu „lovituri aeriene de precizie”.

„Aviația Forțelor Aeriene continuă să priveze inamicul de capacitățile logistice cu lovituri aeriene de precizie, ceea ce afectează în mod semnificativ cursul operațiunilor de luptă”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul-locotenent Mikola Oleshchuk, într-o postare pe rețelele de socializare care a inclus un videoclip care arată coloane de fum înghițind părți ale podului.

Atacul a avut loc la două zile după ce forțele ucrainene au distrus un prim pod peste Seym. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a efectua acel atac, care erau probabil HIMARS fabricate în SUA.

Azi dimimeață, forțele ucrainene au bombardat încă un pod peste râul Seim din regiunea Kursk. Este al treilea pod peste râul Seim pe care îl distrug trupele ucrainene în cele aproape două săptămâni de când au pătruns în regiunea rusă Kursk.

Grupul ucrainean de monitorizare DeepState a declarat duminică că armata ucraineană câștigă în continuare în Kursk și a distribuit o imagine fixă dintr-un videoclip, de asemenea geolocalizat de CNN, a ceea ce a spus că este un tanc al Forțelor de apărare ucrainene în satul Olgovka, la aproximativ 20 de kilometri nord de orașul Sudja.

Forțele Kievului au preluat controlul asupra orașului Sudja săptămâna trecută și au stabilit acolo un birou al comandantului militar, potrivit oficialilor militari ucraineni.

„Situația rămâne complicată”

Duminică, forțele armate ucrainene au publicat un videoclip cu ceea ce au declarat a fi sisteme de aruncătoare de flăcări „Sivalka” „angajate în operațiuni de luptă active” în direcția Kursk.

Rusia pare să fi deviat câteva mii de soldați de la luptele de pe linia frontului în Ucraina ocupată pentru a aborda pierderea teritorială din Kursk.

Iar locuitorii care au fugit din zonă din cauza luptelor au fost avertizați să nu se întoarcă.

„Situația operațională pe teritoriul districtului nostru rămâne complicată. Unii cetățeni nu renunță la încercările lor de a se întoarce acasă, împiedicând astfel activitatea armatei noastre”, a declarat duminică șefa districtului Korenevsky din Kursk, Marina Degtyareva. „Întoarcerea în zonă până în prezent este imposibilă pentru rezidenții locali și uneori duce la tragedii teribile”.

Autoritățile îi vor anunța pe locuitori când este sigur să se întoarcă, a adăugat ea.

„Fac apel la toți locuitorii din districtul Korenevsky, să fim răbdători și să lăsăm armata noastră să se ocupe de inamic, să nu ne amestecăm cu apărătorii noștri”, a spus ea.

Rușii au ajuns la periferia unui oraș-cheie

În ciuda succesului obținut de armata ucraineană în Kursk, forțele ruse au reușit, la rândul lor, să avanseze în luptele din estul Ucrainei.

Armata rusă s-a apropiat de orașul Pokrovsk din regiunea Donețk, care servește drept centru-cheie pentru armata ucraineană datorită accesului său facil la orașul Kostiantinivka, un alt centru militar. Ucraina folosește drumul care leagă cele două orașe pentru a realimenta liniile de front și pentru a evacua victimele.

„Rușii sunt aproape, la până la 11 kilometri de periferia orașului. Orașul se pregătește (nr. de luptă)”, a declarat duminică Serhii Dobriak, șeful administrației militare a orașului Pokrovsk.

„Fiecare oraș din regiunea Donețk are alocată o unitate de luptă, iar planurile de apărare au fost elaborate. Colaborăm cu armata pentru a construi fortificații. Acesta este un proces continuu”, a precizat Dobriak.

Zelenski a declarat duminică că unitățile ucrainene „fac totul pentru a menține pozițiile”, în contextul zecilor de atacuri pe liniile frontului din Donețk.

Evacuarea civililor din Pokrovsk a fost accelerată din cauza apropierii trupelor ruse. Aproape 1.800 de persoane au fost evacuate din oraș numai în ultima săptămână. Până de curând, 450-500 de locuitori erau evacuați în fiecare lună.

INTERVIURILE HotNews.ro