Sari direct la conținut

Cum ajută România și alte state din regiune Ucraina să-și refacă infrastructura energetică

Cum ajută România și alte state din regiune Ucraina să-și refacă infrastructura energetică
Urmările unui atac asupra unei centrale electrice din regiunea ucrainean Harkov, martie 2024. Yevhen Titov / AP / Profimedia

România își propune să identifice echipamente și materiale cu care să poată sprijini refacerea sistemului energetic din Ucraina, afectat de atacurile Rusiei. În prezent, România ajută sistemul energetic din Ucraina prin furnizarea de energie electrică pentru echilibrarea rețelei. 

  • Într-un articol în cadrul proiectului european Pulse, HotNews.ro, DenikReferendum și Mediapool.bg au analizat cum spriijină statele din regiune reconstruirea infrastructurii energetice din Ucraina. Articolul a fost realizat de Claudia Pîrvoiu și Sebastian Pricop (Hotnews – România), Daniel Kopecký (Denik Referendum – Cehia) și Vladislava Peeva (Mediapool – Bulgaria) 

„România sprijină permanent sistemul energetic al Ucrainei, în special prin furnizarea de energie electrică pentru echilibrarea rețelei electrice ucrainene, având în vedere numeroasele avarii cauzate de atacurile Rusiei”, a transmis Ministerul Energiei, la solicitarea HotNews.ro.

„Menționăm că întreaga furnizare de energie s-a realizat în condiții comerciale, partea ucraineană plătind integral”, a precizat Ministerul Energiei.

Sprijinul este acordat în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență care există între cele două țări.

„Ne propunem, de asemenea, să identificăm echipamente și materiale cu care putem sprijini repararea sistemelor de termoficare și energie electrică afectate de distrugeri”, a precizat Ministerul Energiei.

De când a început invazia rusă, România și alte state europene, precum Polonia și Slovacia, au acordat ajutoare de avarie masive sistemului energetic național al Ucrainei, care s-a aflat de multe ori în criză de aprovizionare.

Pană de curent pe o stradă din Kiev, 6 iunie 2024. Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Ucraina a cerut în mai multe rânduri asistență urgentă din partea României, Poloniei și Slovaciei, după ce atacurile rusești au lăsat milioane de consumatori fără curent electric.

Ajutoarele pentru Ucraina sunt contra cost

Astfel de ajutoare constau în livrări fizice de energie electrică de urgență, contra cost. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea, în luna aprilie, că ucrainenii au plătit de fiecare dată când România a trimis energie.

De asemenea, România ar putea ajuta la refacerea infrastructurii energetice cu echipamente mai vechi, a declarat Burduja, pentru Digi24. El a mai spus atunci că ar putea fi folosite echipamente din foste termocentrale pe cărbune.

„Ne-au mai solicitat în ultima perioadă, să vadă dacă avem echipamente mai vechi care se potrivesc mai ales cu zona aceasta ex-sovietică și pe care le-ar putea prelua. Poate sunt echipamente din foste termocentrale pe cărbune, pe care noi nu le mai folosim, vor să plătească pentru ele și acum facem o radiografie în fostele termocentrale sau chiar în centralele de gaz mai vechi să vedem ce echipamente am putea livra”, a spus ministrul Energiei.

Cum sprijină Cehia

Ministerul Industriei și Comerțului din Cehia a creat o platformă Business club Ucraina care permite cooperarea între companii și instituții în scopul reconstrucției Ucrainei.

68 de milioane de coroane cehe (27,5 milioane euro) pentru dispozitive de încălzire, aparate de economisire a energiei și reparații la infrastructura energetică deteriorată au alocat în februarie 2023

Compania majoritar de stat ČEZ a donat 30 de aparate de economisire a energiei în decembrie 2022 companiei ucrainene de energie DTEK, iar tehnicieni ai companiei au ajutat la securizarea centralei nucleare ucrainene în aprilie 2024

În sectorul privat, de exemplu, distribuitorul de gaze GasNet a trimis unele tehnologii energetice în Ucraina.

O altă formă de sprijin a fost acordată prin finanțare participativă (tip crowdfunding). Ministerul Industriei și Comerțului, împreună cu ambasada Ucrainei la Praga, au organizat un crowdfunding prin vânzarea de hanorace cu glugă, veniturile fiind folosite pentru achiziționarea de generatoare. În total s-au strâns 769.000 de coroane (31.000 de euro).

Alte câteva campanii de crowdfunding mai mici au fost organizate în colaborare între guvern și ONG-uri, o parte din încasări mergând către proiecte legate de energie. În rândul organizațiilor civile, Nesehnutí a organizat o campanie de crowdfunding pentru fotovoltaice pentru un spital de copii.

Un transport de generatoare electrice din partea Arhiepiscopiei Caritas din orașul ceh Olomuc este pregătit pentru a merge în orașul afectat Kolomyja din Ucraina, ianuarie 2023. Foto: Peřina Luděk / ČTK / Profimedia

Ucraina este aproape de un acord pentru două reactoare nucleare rusești din Bulgaria

Bulgaria va oferi asistență Ucrainei pentru a-și reface infrastructura energetică afectată de loviturile rusești și lucrează deja la furnizarea de piese de schimb, unități și utilaje pentru centralele termice și hidroelectrice avariate din regiunea Harkov, a declarat ministerul bulgar al Energiei, pentru Mediapool.

Intenția Bulgariei de a ajuta la rezolvarea problemelor Ucrainei cu instalațiile energetice avariate a fost anunțată la începutul lunii mai de ministrul Energiei, Vladimir Malinov, după discuții cu ambasadorul ucrainean în Bulgaria, Olesia Ilașciuk, și apoi cu ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko. 

Bulgaria va furniza piese de schimb pentru repararea centralelor hidroelectrice și termoelectrice avariate de lângă Harkov. 

„Furnizarea de ajutor umanitar se realizează în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, adoptat prin Decizia 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului”, a precizat Ministerul Energiei de la Sofia. 

În cadrul acestui mecanism al UE, sprijinul financiar pentru rezolvarea problemelor legate de dezastre și accidente pe care o țară din UE nu le poate rezolva singură poate fi aplicat țărilor terțe, iar Ucraina a primit o invitație de a adera la Uniunea Europeană în 2022. 

Piesele de schimb și sprijinul oferit de Bulgaria pentru sistemul energetic ucrainean vor fi plătite de UE. În mod similar, ajutorul militar oferit de Bulgaria Ucrainei este plătit din fonduri UE, SUA și NATO. 

Care va fi volumul ajutorului energetic bulgar nu este foarte clar, dar încă de anul trecut se poartă negocieri pentru vânzarea către Kiev a celor două reactoare nucleare rusești livrate pentru proiectul abandonat de construcție a centralei nucleare de la Belene de pe malul Dunării. Echipamentele urmează să fie folosite pentru a completa două unități de la centrala nucleară ucraineană Hmelnîțkîi. 

Reactorul 1 al centralei nucleare din Hmelnîțkîi, august 2023. Foto Ukrinform / ddp USA / Profimedia

Planul pentru reactoare se află în stadiul de negocieri pentru toate echipamentele. Potrivit unei decizii a parlamentului bulgar, aceasta nu poate fi mai mică de 1,2 miliarde de leva (600 de milioane de euro), suma pe care Bulgaria a plătit-o Rusiei pentru producția de echipamente nucleare pentru centrala nucleară de la Belene. Un contract pentru vânzarea reactoarelor este așteptat să fie încheiat în următoarele luni. 

Ucraina dorește să încheie un contract cu Bulgaria și să furnizeze servicii specializate contra cost după încheierea războiului, care vor fi legate de repararea instalațiilor din centralele nucleare și pe cărbune. Instituțiile de la Kiev au solicitat ajutorul companiilor bulgare pentru refacerea și construirea de rețele electrice de înaltă tensiune și a infrastructurii de gaze. 

„Ca răspuns la această nevoie, aproximativ 80 de companii bulgare au declarat că au specialiștii necesari în domeniile indicate”, a precizat ministerul bulgar al Energiei.

Proiectul PULSE este o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia prin acordul de grant LC-02772862.HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa: Delfi (Lituania), Deník Referendum (Cehia), cel mai mare ziar austriac Der Standard (Austria), unele dintre cele mai mari publicații din Grecia – EFSYN, El Confidencial – Spania, cel mai mare ziar polonez Gazeta Wyborcza, cel mai vechi site analitic și informațional bulgar Mediapool, una dintre cele mai mari publicații independente maghiare HVG și ziar italian cu profil economic Il Sole 24 Ore, una dintre cele mai vechi și puternice publicații din Peninsulă.

Trei organizații media transnaționale de renume – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) vor coordona activitățile proiectului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro