Cum ar putea șefii ANRE să scape nesancționați pentru gravă neglijență și perturbarea pieței energiei
Senatul a trimis la promulgare, săptămâna trecută, o lege care modifică semnificativ OUG 33/2007 privind funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Legea a trecut lejer de comisiile din Camera Deputaților și Senat, fără a stârni discuții prea aprinse, chiar dacă unele prevederi ridică mari semne de întrebare. Mai exact, șefii ANRE nu vor mai putea fi trași la răspundere pentru gravă neglijență care are ca urmare perturbarea semnificativă a piețelor sau pentru încălcarea gravă a OUG privind funcționarea ANRE.
Potrivit Legii trimise la promulgare, sunt abrogate punctele 3 și 4 de la art 4, alin. 14, litera c) din OUG 33/2007. Aceste puncte prevedeau că membrii Comitetului de reglementare vor rămâne fără funcții în următoarele situații:
- pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență care are ca urmare perturbarea semnificativă a sectoarelor și/sau piețelor de energie electrică, termică sau ale gazelor naturale
- pentru încălcarea gravă sau îndeplinirea cu rea-credință a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
O altă prevedere controversată din legea aflată acum la promulgare se referă la posibilitatea ca președintele ANRE să aprobe cheltuielile de capital, prin ordin, indiferent de valoarea lor. „Prin derogare de la prevederile Legii nr.500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, cheltuielile de capital ale ANRE sunt aprobate prin ordin al președintelui ANRE, indiferent de valoarea lor”, prevede Legea.
Practic, președintele ANRE va putea decide singur destinația banilor, aceasta în condițiile în care instituția a început să fie alimentată cu sume importante din taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. Pentru 2019, ANRE estimează că va încasa circa 60 milioane de lei.
Legea se află acum la dispoziția președintelui Klaus Iohannis, acesta având posibilitatea să o întoarcă în Parlament.
Președintele ANRE este în prezent Dumitru Chiriță, fost deputat PSD. De altfel, conducerea ANRE este controlată în mare parte de PSD.
Vezi aici Legea trimisă la promulgare