Sari direct la conținut

Cum au ajuns bărbații să cântărească dublu decât femeile, arată un studiu

HotNews.ro
Cum au ajuns bărbații să cântărească dublu decât femeile, arată un studiu
Cuplu modern. Credit fotoe: Oleksii Hrecheniuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Bărbații tind să devină tot mai înalți și mai grei comparativ cu femeile, la o rată aproape dublă față de acestea, se arată într-un studiu publicat în revista Biology letters de către o ochipă internațională de cercetători.

Analizele și statisticile anterioare arătau că la oameni, asemenea multor alte specii animale, dimorfismul sexual (diferența dintre sexe) a fost condiționat de competiția între masculi pentru partenerele de sex opus. Pe scurt, bărbații mai înalți și mai puternici aveau mai multe șanse să câștige luptele din trecut.

Problema cu astfel de studii este că, dată fiind realitatea din lumea modernă, luptele pe viață și pe moarte nu mai reprezintă un factor definitoriu în competiția între sexe. Și totuși, dimorfismul sexual pare că se accelerează, susține autorii studiului.

Pe un astfel de fond, o nouă explicație a venit să înlocuiască vechile ipoteze. Anume că femeile tind să prefere bărbații mai înalți și mai puternici, în detrimentul celor mai  scunzi și mai slabi, fapt ce favorizează genele în cauză.

Pentru a confirma o atare ipoteză, oamenii de știință au analizat datele și statisticile din ultimii 100 de ani, cu privire la evoluția dimorfismului sexual. Mai exact, au fost accesate datele a peste 135.000 de persoane din 62 de țări, date stocate în baza de date a Organizației Mondiale a Sănătății.

Cea mai plauzibilă explicație este că majoritatea populației dispune de o dietă mai diversificată și mai bogată decât acum un secol

Iar rezultatele au indicat, fără echivoc, nu doar că bărbații tind să devină mai înalți și mai puternici, ci și femeile o fac. Diferența este că evoluția fizică a bărbaților are loc la o rată de două ori mai mare decât în cazul femeilor.

Cea mai plauzibilă explicație ar fi aceea că majoritatea populației actuale a planetei dispune de o dietă mai diversificată și mai bogată decât în urmă cu un secol. De asemenea, serviciile medicale au devenit mult mai performante, iar un astfel de factor are o influență semnificativă în procesul de creștere.

Și totuși, dezvoltarea fizică accelerată vine cu un cost uriaș. Tot mai mulți bărbați suferă de probleme de sănătate, iar bărbații înalți sunt mai predispuși să dezvolte diferite forme de cancer.

De asemenea, fiind pur și simplu mai mari, ei trebuie să consume mai multă hrană, iar asta poate veni la pachet cu număr mai mare de probleme mediacale, precum bolile cardiovasculare, care cresc și ele cu un ritm intens.  

INTERVIURILE HotNews.ro