Sari direct la conținut

Cum au evoluat chiriile in ultimii 3 ani: Romania versus 30 de tari europene

Businessday.ro

Potrivit datelor publicate de diverse site-uri imobiliare, in marile orase din Romania, nivelul chiriilor exprimat in euro este acum cu 35-45% mai mic fata de maximul inregistrat in anul 2008. Daca luam insa in considerare faptul ca in ultimii trei ani, leul s-a devalorizat in fata euro cu aproximativ 16%, ar rezulta o scadere a chiriilor in lei de 25-30%. Desi procentele difera in functie de oras si de tipul de locuinta, este evident faptul ca acum, chiriile calculate in lei sunt mai mici decat in 2008 si 2009, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Ce spune INS: in februarie 2011, indicele inflatiei aferent chiriilor a fost cu 8,3% mai mare decat cel calculat in februarie 2008, nivelul chiriilor (in lei) mentinandu-se constant in ultimii doi ani, detalii in grafic.

Cu alte cuvinte, datele din piata indica in cel mai bun caz o scadere de 15-20% a chiriilor, insa indicele calculat de INS arata o crestere de 8,3%. Nu stiu daca INS ia in considerare doar piata oficiala a chiriilor (pe segmentul populatiei, 90% din piata este la negru), dar aceste diferente sunt greu de explicat.

Cum au evoluat chiriile in Europa

Daca luam in considerare procentul comunicat de INS, Romania se afla pe locul 13 in randul celor 31 de tari europene pentru care Eurostat ofera date. Dintre cele 31 de tari, in 26 chiriile exprimate in moneda nationala au crescut intre februarie 2008 si februarie 2011, in timp ce in alte 5 tari chiriile au scazut, in topul scaderilor situandu-se tarile baltice si Irlanda cu scaderi de peste 20%.

La polul opus se afla Cehia, Turcia si Bulgaria cu cresteri de peste 20%.

Ponderea cheltuielilor cu chiria in cosul de consum

In Romania, ponderea cheltuielilor cu chiria in cosul de produse si servicii care sta la baza calculului inflatiei este de 0,7%, procent cu care ne situam pe unul dintre ultimele locuri in Europa. In acelasi timp, cea mai mare pondere se regaseste in Elvetia (14,3%) si Germania (10,4%).

Aceasta pondere depinde in primul rand de numarul persoanelor care stau cu chirie, si cum in Romania peste 90% din populatie sta in locuinta proprie, si cheltuielile cu chiria sunt mici. Pe de alta parte, cel putin in marile orase, probabil ca mai mult de 10% din populatie sta cu chirie, astfel incat procentul de 0,7% este departe de a reflecta situatia din mediul urban.

In Germania spre exemplu, jumatate din populatie nu sta in locuinta proprie, procentul de peste 10% fiind astfel justificat.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro