Cum au evoluat in ultimii 130 de ani datoriile publice ale tarilor care acum au probleme
Economia mondiala a trecut peste cea mai mare criza din ultimii 80 de ani, dar acum avem o noua tema de dezbatere: nivelul inalt al datoriilor publice. Practic, unele state sunt atat de indatorate, incat o parte dintre analisti se indoiesc de faptul ca acestea isi vor putea plati toate datoriile la timp.
Bineinteles, se discuta in primul rand de Grecia, Portugalia si Spania, dar nici SUA, Japonia sau Italia nu stau foarte. In acest moment, in majoritatea tarilor dezvoltate, ponderea datoriilor publice in PIB este net superioara celei inregistrate in urma cu 2-3 ani, dar fara a se situa insa la maximul ultimilor 130 de ani, detalii in grafic. Sursa datelor este FMI.
In ce priveste Franta spre exemplu, in ultimii 1000 de ani, statul a intrat in incapacitate de plata de 9 ori, insa ultima data s-a intamplat in urma cu 200 de ani. In anul 1920, datoria publica a ajuns la echivalentul a 237% din PIB, scazand apoi la 138% in 1929. La sfarsitul anului 2010, ponderea datoriei a fost de 80%.
Daca discutam despre Italia, este demn de remarcat faptul ca aceasta tara si-a restructurat datoria o singura data in istorie, iar din 1861 incoace, anul de maxima indatorare a fost 1920, cand datoria publica reprezenta echivalentul a 160% din PIB. In acest moment, Italia are o datorie publica de 120% din PIB.
Pe de alta parte, Spania (1882), Grecia (1892) si Japonia (1942) si-au restructurat datoriile in momentul in care acestea au atins valori ce nu au mai putut fi sustinute.
Dintre tarile dezvoltate, cea mai mare pondere a datoriei publice in PIB in ultimii 130 de ani a fost inregistrata de Marea Britanie, respectiv 270% in 1946, procentul scazand apoi drastic in urmatorii 20-30 de ani.
Dintre cele 10 tari mentionate in graficele de mai sus, doar Marea Britanie si SUA nu au fost niciodata nevoite de isi restructureze datoriile.
Ce se va intampla in continuare cu tarile care acum au probleme? Reducerea deficitelor bugetare va fi in anii urmatori una dintre cele mai importante teme de discutie, insa cu exceptia Greciei, defaultul este putin putin probabil. In ce ii priveste pe greci, vor fi probabil nevoiti sa isi rescadenteze o parte din datorii, iar statul va vinde active pentru a avea cu ce le plati (a vandut recent 10% din OTE cu 0,4 miliarde euro).
Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.