Sari direct la conținut

Cum beneficiaza companiile straine de armament de situatia din Peninsula Coreeana

HotNews.ro
Lansator de rachete la Cheorwon (Coreea de Sud, februarie 2013), Foto: Agerpres
Lansator de rachete la Cheorwon (Coreea de Sud, februarie 2013), Foto: Agerpres

Retorica agresiva a Coreei de Nord, care in ultimele saptamani a amenintat in repetate randuri cu declansarea ostilitatilor impotriva Coreei de Sud, a Japoniei si a Statelor Unite, afecteaza negativ economia sud-coreeana, insa starea de tensiune din regiune este o binefacere pentru companiile din domeniul apararii care doresc sa obtina contracte pentru noi sisteme de armament, scrie un blog al publicatiei Foreign Policy. Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon sau BAE Systems sunt doar cateva dintre companiile ale caror actiuni au inregistrat recent cresteri spectaculoase.

Numerosi experti au afirmat in ultimele zile ca actuala stare de tensiune din regiune si posibila declansare a ostilitatilor ar afecta intreaga economie globala, cele mai multe pierderi urmand sa fie inregistrate in tarile asiatice si in special de Coreea de Sud.

Potrivit Korea International Trade Association, Coreea de Sud este o parte vitala a economiei globale, reprezentand circa 3% din comertul international. Principalul partener al Coreei de Sud este China, in timp ce Japonia este al treilea. Statele Unite este cel de-al doilea partener comercial al sud-coreenilor.

Pietele financiare din Coreea de Sud au fost afectate deja de situatia tensionata din regiune. Actiunile bursei din Seul au scazut la minimul ultimelor patru luni, dupa ce retorica agresiva a nord-coreenilor a determinat vanzari masive din partea investitorilor straini. Indicele bursei sud-correne, Kospi, a inregistrat cele mai slabe performante dintre toti indicii bursieri din Asia (citeste aici mai multe despre efectele asupra Coreei de Sud).

In acelasi timp insa, actiunile unor companii straine din domeniul apararii care au afaceri in Seul au cunoscut cresteri importante. „Foreign Policy” precizeaza ca, printre aceste firme, se numara Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon sau BAE Systems, care in prezent se afla in competitie pentru a dota Coreea de Sud cu sisteme radar, aparate de lupta, drone si sisteme de aparare anti-racheta.

Joi, de exemplu, actiunile celor de la Boeing Company au inregistrat o crestere de 0.99%, in timp ce BAE Systems a cunoscut o majorare de 1.41%.

In plus, „Foreign Policy” subliniaza ca, de la momentul in care regimul de la Phenian a inceput sa-si inmulteasca amenintarile belicoase, actiunile celor mai mari companii straine din domeniul apararii au cunoscut o evolutie spectaculoasa. Pentru perioada 26 februarie – 11 aprilie 2013, de exemplu, actiunile contractorilor din industria de aparare au crescut cu 11.82% (in aceeasi perioada, indicele S&P 500 a inregistrat o majorare de doar 7.08%).

Ziaristii precizeaza ca, desi deciziile guvernului de la Seul privind achizitionarea de armament sunt luate pe termen lung, retorica agresiva a nord-coreenilor nu a afectat efoturile companiilor straine de a incerca sa obtina noi contracte cu Coreea de Sud.

Iata cateva dintre contractele incheiate deja sau care urmeaza sa fie semnate cu Coreea de Sud

  • Avioane de lupta

Companiile din domeniul apararii concureaza in prezent pentru a dota fortele sud-coreene cu 60 de aparate de vanatoare noi, contractul fiind estimat la cateva miliarde de dolari. La inceputul lunii aprilie, Departamentul american al Apararii a aprobat vanzarea potentiala catre Coreea de Sud fie a unor aparate F-35 (produse de Lockheed Martin), fie a unor avioane F-15 Silent Eagle (Boeing).

The Defense Security Cooperation Agency (DSCA), care supravegheaza vanzarile de armament americane in strainatate, a declarat ca aparatele de lupta vor ajuta Seulul „sa descurajeze agresiunile din regiune”.

Aparate F-16 ale US Air Force, la baza Osan (Coreea de Sud)

Aparate F-16 ale US Air Force, la baza Osan (Coreea de Sud)

Foto: Agerpres

Pentagonul a precizat ca, pe langa aparatele de lupta, intelegerea mai vizeaza radare, sisteme de razboi electronic si alte echipamente.

In ceea ce priveste valoarea contractului, Pentagonul a precizat ca eventuala vanzare a aparatelor F-35 catre Seul ar valora aproximativ 10.8 miliarde de dolari.

Marti, un oficial al companiei Lockheed, Dave Scott, a subliniat importanta achizitionarii de catre Seul a aparatelor de lupta F-35, afirmand ca actiunile regimului de la Phenian „au reintarit nevoie de a fi puternici si de a fi recunoscuti”.

De asemenea, corporatiile europene EADS si BAE Systems ofera si ele sud-coreenilor aparatul Eurofighter Typhoon.

Potrivit unei informatii difuzate de Reuters, guvernul de la Seul urmeaza sa anunte castigatorul contractului pentru avioane de lupta intre lunile iunie si noiembrie, in acest an. Japonezii au facut si ei o comanda pentru aparatele F-35 produse de Lockheed si multi analisti se asteapta ca guvernul de la Seul sa achizitioneze si el noul aparat de lupta. De asemenea, Singapore urmeaza sa faca o comanda pentru mai multe aparate F-35.

  • Drone

Compania Northrop Grumman, ce isi are sediul general in statul american Virginia, se afla in prezent in „etapa initiala” a discutiilor cu autoritatile de la Seul pentru vanzarea unei flote de drone Global Hawk. Aparatele fara pilot fabricate de compania americana valoreaza fiecare 215 milioane de dolari.

In decembrie 2012, Pentagonul a estimat ca un eventual contract incheiat intre firma americana si Coreea de Sud, privind achizitionarea a patru aparate Global Hawk, s-ar cifra la valoarea de 1.2 miliarde de dolari.

Un expert in armament, David Axe, a afirmat ca dronele ar putea reprezenta o piesa a „infloritoarei aliante robotizate” intre Tokyo, Washington, Seul si Canberra.

Dronele ar putea ajuta la strangerea de informatii legate de activitatile militare ale Nordului comunist, insa ar putea fi dotate si cu rachete.

  • Sisteme radar

Joi, compania americana Raytheon, cu sediul in Massachusetts, a anuntat vanzarea catre Coreea de Sud a sistemului Raytheon Advanced Combat Radar (RACR). Radarul este creat in mod specific pentru utilizarea pe aparatele de lupta F-16 Fighting Falcons (Coreea de Sud are in prezent 52 de aparate de acest tip).

Sistemul RACR este parte a unei operatiuni de modernizare a flotei de avioane de lupta sud-correne. Operatiunea, la care mai iau parte BAE Systems si Lockheed Martin, costa 1.1 miliarde de dolari si prevede, printre altele, instalarea de noi programe computerizate, un nou computer de control al incendiilor, radare, sisteme de schimburi de date etc.

„RACR va mentine aparatele F-16 ale Coreei de Sud pregatite de lupta intr-un mediu cu amenintari ce evolueaza constant”, a declarat presedintele Raytheon Space and Airborne Systems, Rick Yuse.

Furnizarea radarelor ar putea incepe spre sfarsitului anului 2016. Costul sistemului si numarul de radare oferite Coreei de Sud nu au fost precizate.

Pentagonul trebuie sa aprobe intelegerea dintre cele doua parti.

„Foreign Policy” aminteste ca, in urma cu trei ani, Coreea de Sud a achizitionat echipamente radar de la Israel Aerospace Industries intr-un contract estimat la 215 milioane de dolari. Intelegerea a reprezentat una dintre cele mai mari vanzari de armament din istorie dintre Israel si Coreea de Sud.

Sistemul radar de avertizare Oren Yarok a fost produs de compania Elta si este folosit si de fortele de aparare israeliene.

  • Rachete si sisteme anti-racheta

Compania americana Raytheon a primit o comanda de la Coreea de Sud pentru rachete Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile (AMRAAM). In decembrie 2012, cabinetul de la Seul a achizitionat rachete AMRAAM de la Raytheon, insa furizarea acestora a fost intarziata din cauza ca rachetelor le lipseau motroarele.

De asemenea, firma israeliana Rafael Advanced Systems si-a exprimat „interesul puternic” pentru vanzarea tehnologiei Iron Dome catre Coreea de Sud.

Sud-coreenii sunt rezervati insa, din cauza pretului mare cerut de israelieni. Fiecare baterie Iron Dome costa circa 50 de milioane de dolari, in timp ce rachetele de interceptare valoreaza fiecare intre 50.000 si 80.000 de dolari.

O baterie din cadrul Iron Dome, langa Haifa (Israel)

O baterie din cadrul Iron Dome, langa Haifa (Israel)

Foto: Agerpres

Guvernul de la Seul a incercat sa ofere Israelului, la schimb, aparate de vanatoare si vase de lupta, insa, pana in prezent, partea israeliana nu s-a aratat interesata.

Expertul Kevin Baron a scris recent intr-un material pentru „Foreign Policy” ca „unii analisti se intreaba daca Iron Dome ar fi potrivit pentru Coreea de Sud in acest moment. Coreea de Nord nu este Palestina. Arsenalul de care dispune Phenianul este atat de variat incat ar fi necesare mult prea multe baterii de Iron Dome pentru a avea un efect real in protejarea capitalei Seul, in afara de cateva obiective de mare valoare. Chiar si asa, sistemul ar putea sa fie mult prea costisitor pentru a justifica investitia”.

Alti analisti impartasesc aceeasi opinie, afirmand ca regimul de la Phenian „are mult prea multe variante de atac, incluzand rachetele rapide Scud, si ar putea coplesi foarte usor sistemul de aparare Iron Dome” pe care l-ar putea achizitiona Coreea de Sud.

Un oficial american din domeniul apararii a declarat ca „achizitionarea de sisteme noi, cum ar fi Iron Dome, este o decizie suverana a guvernului Republicii Coreea si Coreea de Sud ia masuri active pentru a-si intari sistemele de aparare aeriene si balistice, care includ sensori terestri si pe mare”.

“Ne-am consultat foarte aproape cu aliatul nostru sud-coreean despre modul in care isi poate spori capabilitatile de aparare anti-racheta. Statele Unite vor continua sa-i asiste pe sud-coreeni pentru a determina ce sisteme sunt adecvate pentru indeplinirea cerintelor lor”, a afirmat oficialul american.

Surse: Foreign Policy, Reuters, The New York Times, UPI, Haaretz, Wikipedia

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro