Sari direct la conținut

Cum este vazuta Romania din Coasta de Fildes: Daca ar fi sa alegeti, ce ati alege: roman sau african?

HotNews.ro

Daca nu ar fi culoarea pielii, romanii ar putea fi luati drept africanii sau magrebienii Europei, avand in vedere stereotipurile si publicitatea negativa de care au parte constant, scrie ziaristul ivorian Valentin Mbougueng, in cotidianul Fraternite Matin, unde face o paralela intre discrimarile si acuzatiile nefondate de care au parte Romania si Africa in Europa Occidentala.

Iata mai jos cateva fragmente din acest articol:

Romanii sunt acuzati de tot. Si totusi, sunt europeni. Dar – pentru ca exista un dar – sunt din Europa de Est. Deci rau vazuti. Fosti comunisti, unii dintre ei se indoiesc in continuare de reconversia liberala. Ori, cine spune comunist in Europa liberala spune periculos. Si, de asemenea, sarac.

Dinamica extinderii si liberei circulatii a incetinit, dupa teama de o invazie in spatiul comunitar a oamenilor saraci, in cautare de locuri de munca si de un trai mai bun, in momentul in care criza ii afecteaza pe toti.

Romanii sufera in mod deosebit de aceasta ostracizare, de aceasta frica de invadatorul care vine sa fure painea francezilor, germanilor si britanicilor.

Spatiul Schengen, care permite libera circulatie a persoanelor, este in continuare inchis pentru Romania si, in fiecare an, noi obstacole sunt ridicate in calea acestei tari, pentru a intarzia aderarea. In acest an, Bucurestiului i-a fost reprosata coruptia endemica.

In spatele acestei coruptii, exista insa si prejudecati, din ce in ce mai numeroase, care urmaresc romanii, asa cum se intampla cu africanii, pentru a le inchide accesul la imigrarea in Europa.

In fiecare an, romanii faca fata unor noi atacuri. Decizia din acest an de amanare a aderarii la Spatiul Schengen a venit la doar cateva saptamani dupa ce Romania a fost acuzata ca s-ar afla la originea scandalului carnii de cal vandute drept vita.

Tara a fost atunci luata literalmente cu asalt de trimisii speciali ai marilor ziare europene. Cam cum se intampla cu hoardele de reporteri care iau cu asalt Africa, imediat dupa anuntul unei lovituri de stat, pentru a se acredita dogma imaturitatii politice a popoarelor africane.

Este adevarat ca romanii nu sunt toti ingeri, departe de asta, dar nici nu sunt toti demoni, spune ziaristul, care noteaza ca la Bucuresti „trebuie sa fii atent”.

Astfel, bancomatele din aeroport te avertizeaza sa fii atent cand introduci codul PIN, pentru a nu fi observat de altii. Un oras din Romania a fost denumit Hackerville, respectiv capitala mondiala a furtului de pe internet, iar o echipa a FBI si-a stabilit cartierul general la Bucuresti pentru a urmari acest fenomen.

Sa deducem din asta ca toti cei 19 milioane de locuitori ai Romaniei ar fi toti fie traficanti de carne de cal, hackeri sau specialisti in imigratie clandestina sau proxenetism?” Evident nu, afirma ziaristul african, notand insa ca acest gen de abordare prinde la numerosi oameni din tarile Europei de vest, cangrenate de populismul de extrema dreapta.

„In urma cu nu mult timp, la Paris, un prieten imi spunea ca prefera de departe sa aiba de-a face cu africanii, pe care ii considera mai draguti, in afara de propensiunea spre poligamie si procreatia neinfranata, decat cu romanii, pe care ii considera violenti si rai.

Si voi, fratii mei, daca ar trebui sa alegeti, ce soarta ati prefera: cea a romanului detestat, criticat de toti dar european totusi si chemat sa intre mai devreme sau mai tarziu in Europa de vest fara pasaport? Sau ce a africanului, bland si brav ca un plantator de cacao, pe care il iubesc toti, dar care este obligat sa traverseze Mediterana in ambarcatiuni improvizate pentru a ajunge intr-o Europa care ii neaga in continuare accesul?”

Ziaristul incheie pe un ton optimist pentru continentul negru: tot mai multi europeni, in special portughezi si spanioli afectati de criza, vin spre Africa, in cautarea unui viitor mai bun. „Si cum africanii sunt draguti, accepta pe toata lumea„, adauga acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro