Sari direct la conținut

Cum explică PSD că Piedone, trimis în judecată nu doar în dosarul Colectiv, e pe lista pentru alegerile parlamentare

Cristian Popescu Piedone, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Cristian Popescu Piedone, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Încă primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone este unul dintre cei cinci candidați de la partidul fondat de Dan Voiculescu aflați pe listele PSD pentru parlamentare. Piedone a fost condamnat definitiv în 2018 la un an de închisoare cu suspendare, cu amânarea pedepsei, într-un dosar mai puțin cunoscut în care a fost acuzat că și-a folosit funcția de primar pentru a avantaja firmele copiilor săi. Cum explică PSD, care spune că pe listele pentru alegerile din 1 decembrie nu se va regăsi nicio persoană trimisă în judecată?

„Veţi vedea că nu va fi niciun candidat pe listele Partidului Social Democrat, dacă este trimis în judecată într-o cauză penală. Aia vă spun cu certitudine”, a spus, luni Marcel Ciolacu

„PSD se schimbă. Fără penali pe listele la parlamentare! Consiliul Politic Național al PSD la care am participat azi dimineață a hotărât, cu unanimitate de voturi, ca pe listele electorale ale partidului pentru alegerile parlamentare să nu fie incluse persoane care au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție, fapte asimilate celor de corupție sau incompatibilități”, a scris pe Facebook, marți, Victoria Stoiciu, vicepreședinta PSD și consiliera lui Marcel Ciolacu. 

PSD: „Oameni care au avut probleme cu legea și și-au ispășit pedepsele sunt considerați reintegrați social”

Contactat de HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că decizia PSD privind listele la parlamentare face referire la persoanele trimise în judecată în prezent. 

„Nu s-a reabilitat între timp (n. red.: Cristian Popescu Piedone)? Decizia este cu privire la persoanele care în acest moment sunt trimise în judecată sau au probleme cu legea. Oameni, în general, care au avut probleme cu legea și și-au ispășit pedepsele și au fost reabilitați sunt considerați oameni reintegrați social. Asta în general vorbind, nu neapărat în cazul Piedone”, a spus Lucian Romașcanu.

„Ăsta este și rolul ispășirii unei pedepse. Ispășire înseamnă că ți-ai depășit păcatele și că înainte mergi alături de societate. Este foarte complicat acum să găsim ce s-a întâmplat în 2000 sau în 1996”, a mai adăugat Lucian Romașcanu. 

Condamnarea definitivă a lui Piedone 

Când era primar la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone a dat avize pentru două firme ale copiilor săi, Vlad Popescu Piedone (care urmează să preia funcția de primar al Sectorului 5, în locul tatălui său) și Ana-Maria Popescu (devenită Șerban, în urma căsătoriei), a stabilit Curtea de Apel București, într-o decizie definitivă din 2018. Cei doi copii ai lui Piedone erau acționarii firmelor God Trust Enterprises SRL, Sport Team Kart SRL, Chocoland SRL, după cum relata în 2022 Libertatea

Instanța a stabilit că Piedone, în calitate de primar, a grăbit emiterea unor avize pentru firmele conduse de copiii săi. Timpul de așteptare a scăzut de la 7-14 zile, cât era în mod normal, la doar o zi sau două, conform motivării instanței. 

„Unele acorduri/avize cuprindeau numele restaurantului administrat de copiii săi, respectiv „Jour Fixe”, toate acordurile/avizele cuprindeau adresa (…), toate actele administrative au fost emise cu maximă celeritate, în prima sau a doua zi ulterior depunerii cererii, deși martora I.A. a precizat că termenul de eliberare era de aproximativ o săptămână sau două săptămâni, se relevă intenția directă a inculpatului în sensul că acesta a semnat acordurile/avizele cunoscând că se referă la societățile administrate de copiii săi”, se arată în motivarea Curții de Apel în dosarul 29111/4/2016, publicată de Libertatea.

Judecătoria Sectorului 4, acolo unde s-a aflat dosarul inițial, a stabilit că Piedone este vinovat de „săvârșirea a 11 acte materiale” în legătură cu actele emise pentru cele trei firme, pentru care a semnat acorduri și autorizații de funcționare. Decizia a fost păstrată și de Curtea de Apel București. 

În motivarea deciziei rămase definitive se mai arată că „inculpatul a acționat cu intenția de a-și avantaja copiii în obținerea de foloase patrimoniale”, prin „autorizarea desfășurării unor activități economice de către societăți administrate de aceștia, în care aveau calitatea de asociați”, conform Libertatea. 

Achitat în dosarul Colectiv

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București, în mai 2022, la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv. El a stat însă în închisoare un an și o lună, fiind pus în libertate în iunie 2023, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a achitat de acuzații.  

Cristian Popescu Piedone va deschide la alegerile parlamentare din 1 decembrie lista PSD Giurgiu. Pe listele PSD se mai află alți patru politicieni ai partidului PUSL, fondat de Dan Voiculescu.

INTERVIURILE HotNews.ro