Sari direct la conținut

Cum încearcă Finlanda să rezolve criza forței de muncă: răspuns în timp record pentru specialiștii străini care aplică

HotNews.ro
Cum încearcă Finlanda să rezolve criza forței de muncă: răspuns în timp record pentru specialiștii străini care aplică
Piață din Helsinki, aglomerată de turiști într-o zi caldă de vară Foto: Ilari Nckel / Alamy / Alamy / Profimedia

Finlanda procesează cererile de permis de muncă depuse de specialiștii străini într-un termen mediu de nouă zile. Timpul de procesare a scăzut, de asemenea, pentru cei care solicită alte tipuri de permise sau prelungirea lor. Cei care solicită un permis de studii în Finlanda primesc în prezent o decizie în termen de opt zile, relatează Schengen News.

Pe fondul penuriei de forță de muncă cu care se confruntă țara, în special în profesiile care necesită lucrători cu un nivel ridicat de educație și calificare, Finlanda a simplificat procesarea permiselor de ședere pe bază de muncă.

După cum a dezvăluit Serviciul finlandez pentru Imigrație, timpul de procesare a scăzut cel mai semnificativ pentru lucrătorii străini cu calificări înalte.

Cetățenii străini care solicită un permis de ședere finlandez pentru a lucra în profesii care necesită o expertiză specială primesc acum acest drept în medie în nouă zile.

Aceasta este o perioadă semnificativ mai scurtă decât în septembrie 2023, când specialiștilor străini primeau un răspuns privind cererea lor după circa 12 zile.

„Un muncitor străin este considerat specialist dacă deține o diplomă de învățământ superior sau a dobândit o expertiză specială prin experiență profesională și, de asemenea, câștigă cel puțin 3.600 de euro pe lună”, potrivit Serviciului finlandez pentru Imigrație.

Timpul de răspuns pentru un permis simplu, redus de la 55 la 23 de zile

Procesarea permiselor de ședere în scop profesional a fost simplificată pentru toți solicitanții, nu numai pentru specialiști.

Potrivit Serviciului finlandez pentru imigrație, cei care solicită un prim permis de ședere bazat pe muncă vor primi acum o decizie pozitivă cu privire la cererea lor într-un termen mediu de 23 de zile, față de 55 de zile în luna septembrie a anului trecut. Pe de altă parte, cei a căror cerere a fost respinsă vor primi un răspuns într-un termen mediu de 87 de zile, în loc de 125 de zile.

Cererile de prelungire a permisului sunt, de asemenea, prelucrate mai rapid decât în urmă cu un an. În medie, cererile de prelungire a permisului sunt prelucrate în 20 de zile, față de 63 de zile în septembrie 2023.

Permisul pentru studii, în 8 zile

Permisele de ședere pentru studii în Finlanda sunt, de asemenea, prelucrate într-o perioadă mai scurtă. Cei care solicită pentru prima dată un permis de ședere pentru studii primesc un răspuns într-un termen mediu de opt zile. Timpul mediu de procesare pentru acest tip de permis a fost de 36 de zile anul trecut.

De asemenea, Finlanda dorește să acorde rezidență permanentă unor studenți în încercarea de a păstra persoanele care obțin calificări importante.

„Accelerarea ritmului de procesare nu înseamnă că aspectele legate de securitatea națională ar fi trecute cu vederea. Dimpotrivă, am acordat o atenție deosebită securității prin intensificarea cooperării cu alte autorități, de exemplu”, a declarat Directorul general al Serviciului finlandez pentru imigrație, Ilkka Haahtela

El subliniază că autoritățile vor continua să lucreze pentru a îmbunătăți și mai mult procesarea permiselor anul viitor. De asemenea, țara își propune să scurteze timpul de procesare a cererilor de azil.

Potrivit datelor Băncii Mondiale pe 2023, Finlanda, stat membru UE și NATO, are o populație de 5,5 milioane de locuitori.

INTERVIURILE HotNews.ro