Sari direct la conținut

Cum ne băgăm banii pe bursă și în ce să investim? Tot ce trebuie să știi înainte de a face primul pas

Panorama.ro
Tranzactii pe bursa, Foto: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia
Tranzactii pe bursa, Foto: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Banii nu trebuie ținuți la ciorap și trebuie puși să producă alți bani, iar bursa este un astfel de vehicul. Ușor de zis, mai greu de pus în practică.

Bursa a fost mult timp ocolită de români, însă pandemia a schimbat atitudinea legată de investiții. Numărul celor care au investit pe piața de capital autohtonă a crescut și a ajuns la finalul lui 2022 la un maxim istoric de 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), citate de BVB. Prin comparație, la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori, adică o creștere de 62% într-un singur an.

Investițiile la bursă vin deseori la pachet și cu adrenalină, iar ultima lună a demonstrat-o din plin. Falimentul Silicon Valley Bank și preluarea Credit Suisse de către rivalul elvețian de la UBS au înăsprit condițiile de finanțare pe piață și au pus la încercare nervii investitorilor pe bursele globale.

Cât de accesibile sunt de fapt investițiile la bursă, cum ne raportăm la astfel de momente de incertitudine și cât de mult ar trebui să ne panicăm în asemenea situații? În acest nou episod din campania Panorama „Educație de inflație”, ne uităm cum ne putem înmulți banii cu cap, dar și cum ne raportăm la toate incertitudinile aferente unei astfel de investiții.

Explicațiile vin de la Bogdan Mugescu, în cadrul unui dialog cu Panorama. Fondator al Atheneum Advisors, companie românească de consultanță, care are statut de consultant autorizat pentru SMT AeRO, sistemul alternativ de tranzacționare pentru acțiuni și obligațiuni al Bursei de Valori București, el a lucrat anterior și ca specialist Business Development la Bursa de Valori București.

Citește mai departe pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro