Cum poate fi salvat un astronaut aflat în pericol pe Lună? NASA anunță premii consistente pentru oricine poate oferi o soluție
Riscul ca un astronaut aflat în misiune pe Lună să se accidenteze sau să necesite îngrijiri medicale din varii motive este unul care trebuie luat serios în seamă, afirmă specialiștii NASA pe site-ul agenției. Salvarea acestora reprezintă însă o problemă la care NASA nu are o soluție general acceptată, iar pentru asta oferă premii substanțiale oricărei persoane care poate oferi un răspuns.
Suprafața Lunii este înțesată cu roci cu diametrul cuprins între 0,15 și 20 de metri și cratere cu lățime de la 1 până la 30 de metri, ceea ce face ca navigația să fie dificilă chiar și în condiții optime.
De asemenea, gravitația scăzută, condițiile unice de iluminare, temperaturile extreme și disponibilitatea unei singure persoane pentru a efectua salvarea complică și mai mult orice efort de salvare.
În astfel de condiții, accidentarea unui astronaut și incapacitatea sa de a se mai deplasa echivalează cu o catastrofă, subliniază NASA. Singurul în măsură să intervină ar fi cel de al doilea astronaut (misiunea Artemis III își propune să ducă la Polul Sud lunar doi astronauți în anul 2026).
Însă transportul unui astronaut echipat complet de către un altul echipat în mod similar ar fi o misiune extrem de dificilă, dacă nu imposibilă.
Ce își dorește NASA?
Ceea ce își dorește NASA este un sistem care să fie capabil să transporte astronauți în echipament complet, pe o distanță de minim doi kilometri, pe o pantă cu o înclinație de minim 20 de grade, fără a fi ajutați de un rover.
Și toată această misiune trebuie îndeplinită în condițiile dure care se regăsesc la Polul Sud lunar, se aată pe site-ul oficial NASA.
În mod normal, un echipament extravehicular proiectat pentru misiunile Artemis (Axiom Extravehicular Mobility Suit) cântărește în jur de 343 de kilograme. Dată fiind gravitația Lunii, circa 1/6 din gravitația Terrei, echipamentul ar fi simțit ca și cum ar cântări circa 57 de kilograme. Chiar și astfel, tot înseamnă o greutate greu de manevrat.
O altă problemă o reprezintă aparatura electronică ce artrebui instalată pe dispozitivul care să permită transportul astronauților care, teoretic, nu se mai pot deplasa. Asta înseamnă că ea trebuie să rămână funcțională la temperaturi care pot oscila între 54 și – 203 grade Celsius.
Regolitul reprezintă un alt obstacol pe care astronauții vor fi nevoiți să îl înfrunte, dat fiind faptul că acesta poate pătrunde în sistemele mecanice, blocându-le. Astfel, cei care vor proiecta dispozitivul cerut de NASA vor trebui să ia în considerare și acest aspect.
Nu în ultimul, ei trebuie să țină cont de terenul accidentat, dar și de micrometeorizii care pot complica o posibilă misiune de salvare.
Premii de 45.000 de dolari pentru o soluție viabilă
NASA a anunțat că va primi propunerile până la data de 23 ianuarie 2025. Cele mai interesante trei propuneri vor primi un premii în valoare de 45.000 de dolari (premiul I va fi în valoarea de 20.000 de dolari).
Rezultatele vor fi analizate de experți și ingineri NASA, iar punctajul se va oferi în funcție de câteva criterii cheie: masa totală a soluției, ușurința sa de utilizare și cât de mult influențează aceasta designul costumului.
Dată fiind complexitatea unei astfel de operațiuni de salvare, experții NASA au anunțat că tratarea astronautului căzut în timp ce este transportat la un loc sigur nu reprezintă un scop al acestei provocări.