Sari direct la conținut

Cum poți verifica dacă telefonul ți-a fost infectat cu programul de spionaj Pegasus / Antivirușii obișnuiți NU pot detecta malware-ul

HotNews.ro
Logo WhatsApp, Foto: Bigtunaonline, Dreamstime.com
Logo WhatsApp, Foto: Bigtunaonline, Dreamstime.com

Săptămâna trecută s-a aflat că Pegasus, un program de tip malware creat de compania israeliană NSO Group, a fost folosit pentru a spiona în secret persoane din întreaga lume. Uite cum poți verifica dacă telefonul tău a fost infectat, potrivit Forbes.

Cel puțin 50.000 de dispozitive din lume au fost infectate cu Pegasus, potrivit specialiștilor în securitate informatică.

Numărul nu pare remarcabil de ridicat însă Pegasus este foarte periculos – malware-ul permite unor terțe părți să preia control deplin asupra telefonului tău, să îți citească în secret corespondența, să îți înregistreze apelurile și să îți vadă fotografiile și înregistrările video făcute.

Antivirușii populari nu pot depista Pegasus întrucât programul exploatează vulnerabilități care nu au fost cunoscute de dezvoltatorii sistemelor de operare și aplicații antivirus.

Însă organizația internațională Amnesty International a dezvoltat un program utilitar care îți permite să depistezi malware-ul Pegasus. Acesta se numește MVT (Mobile Verification Toolkit) și codul său sursă este disponibil pe GitHub.

MVT este compatibil cu sistemele Android și iOS însă nu există deocamdată soluții pregătite pentru instalarea rapidă a aplicației. Ea trebuie compilată pentru un dispozitiv anume, lucru care poate fi făcut de pe un calculator ce rulează pe Linux sau macOS.

Pogramul MVT nu este pentru toată lumea

Programul salvează o copie a datelor de pe telefon pe calculator, scanează toate datele și verifică dacă dispozitivul este infectat cu Pegasus, informând utilizatorul dacă informațiile de pe dispozitivul său ar putea fi compromise și transferate unor terțe părți.

MVT scanează în special înregistrările privind transferarea de date – locul în care indicatorii privind infecția cu Pegasus se regăsesc cel mai adesea (informații despre istoricul apelurilor, SMS-uri, mesaje instant etc.).

Pe iOS aceste înregistrări sunt stocate mai mult timp decât pe Android, astfel că detectarea Pegasus este mult mai ușoară pe un iPhone.

Dată fiind complexitatea MVT, acest program este recomandat doar utilizatorilor cu cunoștințe în domeniu care suspectează că sunt urmăriți de Pegasus.

Experții în securitate cred că malware-ul este folosit pentru supravegherea unor ținte specifice și că nu infectează aleatoriu dispozitive, vizând doar telefoanele smart care aparțin unor persoane ale căror activități sunt de interes pentru cei care controlează Pegasus.

Fiecare licență Pegasus costă sute de mii de dolari, astfel că supravegherea vizează preponderent persoane care dețin informații valoroase (de exemplu politicieni, oameni de afaceri sau jurnaliști ai unor publicații importante).

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro