Cum răspund mai multe persoane publice din România la 4 întrebări esențiale despre viața în epidemia de coronavirus
Am întrebat influenceri și persoane publice din România cum li s-a schimbat stilul de viață din cauza epidemiei de coronavirus: lucrează de acasă sau merg la serviciu, și-au făcut provizii de alimente, de unde se informează și cum se protejează.
Numărul cazurilor confirmate de coronavirus din România se apropie de o sută. Autoritățile și specialiștii fac apel la populație să evite pe cât posibil ieșirile din casă, dar în același timp să nu fie cuprinși de panică.
Foarte mulți oameni s-au îngrămădit însă în hipermarketuri pentru a-și face rezerve de alimente și de produse de bază. Am vrut să aflu de la mai mulți oameni cunoscuți din România cum au reacționat în aceste zile la epidemia de coronavirus. Iată ce mi-au răspuns.
Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației „Dăruiește Viață”: „Eu urmăresc site-urile oficiale”
Oana Gheorghiu. FOTO: Hotnews
Cum vă desfășurați activitatea în aceste zile, lucrați de acasă sau mergeți la birou?
În primul rând lucrăm cât mai mult posibil de acasă. Mă rog, astăzi (n.r.-ieri), eu și o colegă suntem prezente la birou pentru că avem de primit și de distribuit diferite materiale și echipamente cu care să ajutăm spitalele. Dar, în general, lucrăm de acasă.
Încercăm să nu fim mai mult de una sau două persoane la birou, decât dacă este neapărat nevoie.”
V-ați făcut provizii de alimente?
Am făcut câteva provizii minimale, ca să spun așa: apă, pâine, lucruri simple. Nu am alergat prin magazine.
Ce măsuri de protecție ați luat împotriva virusului?
Ca să ne protejăm, am stabilit ca toată lumea să stea în casă, nu ieșim nicăieri. Astăzi am venit până la birou, cu mașina personală, cu o măscuță dacă este cazul. Eu i-am îndemnat pe toți să stea în casă, mai ales pe cei în vârstă. Ne spălăm mâinile cât putem de des și cât putem de serios, cam astea ar fi măsurile.
De unde vă luați informațiile despre pandemia de coronavirus?
Eu urmăresc site-urile oficiale, site-urile din afară, am mai mulți prieteni care sunt medici, fie epidemiologi, infecționiști și mai vorbesc cu ei. Cam astea sunt sursele din care mă informez.
Ștefan Mandachi, antreprenor, inițiatorul campaniei #șîeu: „Am făcut doar stocuri de dezinfectanți”
Ștefan Mandachi. FOTO: Hotnews
Cum vă desfășurați activitatea în aceste zile?
Încercăm să ne desfășurăm activitatea normal. După părerea mea, ne luptăm cu psihoza, nu cu virusul. Încercăm să explicăm tuturor că paranoia și panica nu fac bine nimănui. Spălatul pe mâini este litera de lege.
V-ați făcut provizii?
Provizii nu mi-am făcut, am făcut doar stocuri de dezinfectanți. În rest, am încurajat oamenii să nu golească magazinele fără sens. Încurajăm clienții prin semnalistici speciale să facă plăți cu cardul. De asemenea, am pus dezinfectant la dispoziția fiecărui client.
Eu nu mi-am cumpărat nimic și nu intenționez să o fac în actuala situație. Dacă se complică situația, voi decide ulterior. Nu mă tem că murim de foame.
Ce măsuri de protecție ați luat împotriva virusului?
Ca măsuri de prevenție: dezinfectare consistentă, constantă și serioasă. Vom lăsa oamenii de management să lucreze de acasă în măsura în care-i posibil.
De unde vă luați informațiile despre coronavirus?
Știrile și informațiile despre evoluția situației le iau din media online.
Marian Godină, polițist: „Majoritatea celor depistați pozitiv au luat virusul de la persoane care au mințit autoritățile, iar asta spune multe despre noi.”
Marian Godină. FOTO via pagina personală de Facebook
Cum vă desfășurați activitatea în aceste zile?
În astfel de situații, alături de alte categorii profesionale, polițiștii sunt în prima linie. Oricum la noi nu se poate vorbi de lucru de acasă. Ne desfășurăm activitatea normal.
V-ați făcut provizii?
Nu ne-am făcut provizii și nu îmi fac griji din acest punct de vedere.
Ce măsuri de protecție ați luat împotriva virusului?
Atunci când sunt liber, încerc să ies din casă doar când e cu adevărat necesar și încerc să mențin distanța față de alte persoane. Cred că cel mai important în această situație, pe lângă măsurile obligatorii privind igiena, este să rămânem lucizi, raționali, preocupați, dar nu panicați.
Parcă nu mai sunt așa amuzante nici „glumițele” legate de acest subiect, dar nici nu trebuie să fim speriați, asta cu siguranță nu ajută pe nimeni. E bine să ne informăm din surse sigure, să nu răspândim zvonuri, să nu dăm apă la moară celor care aberează pe acest subiect, iar în cazul unei izolări la domiciliu, să o respectăm cu strictețe.
Dacă vă uitați, majoritatea celor depistați pozitiv au luat virusul de la persoane care au mințit autoritățile, iar asta spune multe despre noi.
Marius Manole, actor: „N-am intrat în vria cumpărăturilor”
Marius Manole. FOTO via pagina personală de Facebook
Cum vă desfășurați activitatea în aceste zile?
Eu personal nu prea îmi desfășor activitatea, că nu fac nimic. Sunt suspendate toate spectacolele, atât din țară cât și la București. Teatrul Național și-a întrerupt activitatea momentan până pe 31 martie, deci nu prea fac nimic.
Am văzut că în unele teatre s-a luat decizia să se transmită reprezentații online, foarte frumos, mi se pare foarte ok.
V-ați făcut provizii?
Am făcut câteva cumpărături, nu foarte multe, azi am fost puțin la cumpărături, cât să nu fiu nevoit să ies din casă o zi sau două în caz că va fi nevoie. N-am intrat în vria asta a cumpărăturilor, nu cred că e cazul să ne panicăm.
Eu, cel puțin, nu sunt panicat că nu voi avea chiar ce mânca.
Ce măsuri de protecție ați luat împotriva virusului?
Ca măsuri de protecție, nu prea știu ce altceva să utilizez decât spirt, apă, săpun, îmi șterg hainele, încălțămintea, îmi șterg telefonul. Sunt măsuri generale de igienă care au fost recomandate și de autorități.
De unde vă luați informațiile despre coronavirus?
De informat, mă informez în general din social media și de la televizor, în special Digi 24, de obicei mă uit la mai multe surse și compar, încerc să mai gândesc și cu capul meu, totuși.
Damian Drăghici, artist, compozitor și producător muzical: „Poți ajunge la balamuc dacă te iei după toate informațiile neverificate care circulă pe Facebook”
Damian Drăghici. FOTO: Hotnews
Cum vă desfășurați activitatea în aceste zile?
Sincer, nu ne mai desfășurăm nicio activitate. Suntem ascultători, așa cum ni s-a spus. Stăm acasă și încercăm să avem simțul ăsta civic, să ne protejăm atât pe noi cât și pe cei din jur.
Am amânat toate concertele și evenimentele la care trebuia să participăm, ăsta e cel mai corect lucru de făcut acum.
V-ați făcut provizii?
Am cumpărat doar câteva lucruri de la supermarket, nu ne-am aprovizionat acum pentru cine știe ce perioadă, am făcut cumpărături ca de fiecare dată, atât pentru bebeluș, cât și pentru noi, să avem niște lucruri prin casă, ca orice alt cetățean.
Ce măsuri de protecție ați luat împotriva virusului?
Am luat măsuri normale, după cum am fost informați de autorități: ne dezinfectăm hainele și încălțămintea la intrare în casă, folosim măști sau eventual și mănuși de unică folosință dacă e nevoie să ieșim din casă, ne spălăm cât mai des posibil, după recomandările primite de la autorități, de la domnul Raed Arafat.
Încercăm să respectăm ceea ce ni se transmite, să dăm dovadă de spirit civic pentru a ne proteja atât familia noastră, dar și pe cei din jur, pentru că e important să înțelegem că doar respectând aceste reguli de bun simț putem trece cât mai repede peste perioada asta.
De unde vă luați informațiile?
Mă informez doar din surse oficiale, pentru că așa cred eu că e cel mai corect. Altfel, ca să o zic pe românește, poți ajunge la balamuc dacă te iei după toate informațiile neverificate care circulă pe Facebook.
Pentru că multe persoane care postează pe Facebook te induc în eroare, așa că eu și familia ne informăm doar din surse oficiale.
Oana Băluță, activistă și conferențiar universitar doctor la Universitatea București: „Îmi voi desfășura activitatea didactică doar online”
Oana Băluță. FOTO via pagina personală de Facebook
Cum vă desfășurați activitatea în aceste zile?
Momentan sunt la Cluj, la o conferință care s-a anulat, însă am să încerc să stau acasă cât mai mult, să reduc la minim contactul cu alte persoane. Am să ies din casă doar din rațiuni de necesitate, iar activitatea didactică o voi desfășura online, pentru că Universitatea din București, din fericire, a luat această decizie.
V-ați făcut provizii?
Legat de provizii, l-am rugat pe partenerul meu, pentru că eu sunt la Cluj acum. El va face unele cumpărături, dar fără panică, fără agitație, încercăm să stăm cât mai echilibrați și mai raționali.
Ce măsuri de protecție ați luat împotriva virusului?
Măsuri de protecție uzuale, spălat pe mâini cât mai des și eficient, dezinfectat și păstrarea distanței de minim un metru între mine și alte persoane. Dar sunt măsuri uzuale, nimic ieșit din comun.
Am vorbit și cu părinții mei și i-am rugat să nu mai iasă din casă, pentru că au peste 60 de ani și sunt într-un grup de risc, din ceea ce am citit.
De unde vă luați informațiile despre coronavirus?
Mă informez de pe site-uri medicale, m-am uitat și la ce comunică Ministerul Sănătății, Raed Arafat, universitățile. Teama e un element natural, e oarecum firesc ca oamenii să se teamă.
Ce cred eu că e important e ca instituțiile să comunice adecvat. Mai puțin plăcut e când vezi că premierul anunță într-o conferință de presă că a fost expus, atunci e normal că se generează panică, pentru că asta nu este totuși o comunicare rațională și responsabilă.