Sari direct la conținut

Cum răspund parlamentarii ruși acuzați că au vrut să-l asasineze pe Ramzan Kadîrov după ce liderul cecen le-a declarat „răzbunare de sânge”

HotNews.ro
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Bekhan Barakhoyev și Rizvan Kurbanov au respins acuzațiile că au comandat asasinarea liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, și au subliniat că nu au nicio implicare în acțiunile incriminate, relatează The Moscow Times.

Săptămâna trecută, Ramzan Kadîrov le-a declarat „răzbunare de sânge” celor doi membri ai Dumei de Stat și lui Suleiman Kerimov, un influent miliardar și senator în Consiliul Federației, după ce i-a acuzat că au complotat pentru asasinarea sa. Cei trei sunt originari din Ingușeția și Daghestan, două regiuni învecinate cu Cecenia.

„Avându-l pe Allah martor, declar că nu am știut nimic despre asta (nr. tentativa de asasinat)”, a declarat Barakhoyev, în timpul unui miting alături de susținătorii din Ingușeția, citat de publicația independentă Fortanga.

Kurbanov a negat, la rândul său, acuzațiile într-un mesaj video publicat vineri ca urmare a acuzațiilor lansate de liderul cecen.

„Nu am conspirat niciodată să-l asasinez pe onorabilul Ramzan Akhmatovich Kadyrov și îl am pe Allah martor pentru asta”, a declarat Kurbanov. „Sunt sigur că va veni timpul și justiția va prevala și ticăloșii care au provocat acest conflict și încearcă să mă incrimineze pe mine vor fi pedepsiți precum merită”, a transmis Kurbanov.

Cel de-al treilea acuzat, Suleiman Kerimov, nu a răspuns la amenințările lui Kadîrov, dar guvernatorul din Daghestan, numit de Kremlin, și-a exprimat tot sprijinul pentru afaceristul devenit politician, iar autoritățile regionale i-au dat titlul de „cetățean de onoare” la începutul săptămânii.

Kadîrov a emis amenințarea cu moartea în timpul primelor sale comentarii publice cu privire la împușcăturile de luna trecută din fața sediului Wildberries din Moscova, care au dus la moartea a doi agenți de securitate de etnie ingușă.

Numeroase acuzații penale au fost emise împotriva etnicilor ceceni implicați în incident și a fostului soț al directorului general al Wildberries, Tatiana Kim, Vladislav Bakalchuk, care a solicitat ajutorul lui Kadîrov pentru a bloca fuziunea dintre gigantul comerțului electronic și grupul mai mic de publicitate outdoor Russ, au fost formulate mai multe acuzații, inclusiv de crimă.

Publicațiile de știri economice au sugerat că fuziunea Wildberries-Russ în noua societate RVB face parte dintr-o dispută mai amplă, de culise, între Kadîrov și Kerimov.

INTERVIURILE HotNews.ro