Sari direct la conținut

Cum s-a nascut noul Frankenstein al politicii romanesti

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Cine are interesul sa umfle un partidulet nationalist, nefrecventabil, cu discurs anti-UE si extremist? Cum a ajuns o creatie politica marginala sa capteze dintr-o data atentia publicului si, mai ales, de ce se investeste atat de mult in ea? Avem cateva posibile explicatii. Unu: marii perdanti ai politicii din Romania cazuti in dizgratie sau ramasi fara loc pe listele marilor partide incearca sa-si construiasca un vehicul de intrare in Parlament. Doi: sistemul construieste, asa cum sugereaza chiar Dragnea, un nou UNPR si vom incerca sa intelegem mai jos care sunt motivele, daca asa stau lucrurile. Trei: PSD incearca printr-o divizare controlata sa-si mareasca bazinul electoral.

Inclin sa cred ca umflarea PRU este o combinatie intre punctele unu si doi. Altfel spus, de nemultumirea reala a perdantilor din PSD si din afara lui profita cei care nu doresc un PSD puternic, cu sanse de a forma singur guvernul. Marele pericol este, intr-adevar, cel descris de Mircea Geoana, si anume ca Dragnea, Tariceanu si Basescu sa se alieze, cumva, intr-un guvern dupa alegeri. Ceea ce nu inseamna ca solutia este la unul ca Ghita sau la Geoana, agatat pana mai ieri in planurile lui Vanghelie. Dragnea a mirosit bine: cei care au inventat UNPR-ul au nasit ideea expandarii PRU. Tocmai se naste noul Frankenstein al politicii romanesti.

N-ar fi prima data cand sistemul naste monstruleti politici, pe care apoi ii scapa de sub control. Asa s-a intamplat cu mai toate miscarile nationaliste sau ultrapopuliste de la Vadim Tudor incoace. Au iesit din eprubeta si au luat-o razna pe masura ce puterea si influenta lor au crescut. Veti spune, cu siguranta, ca suna cam prea conspirationist. De ce n-ar fi la mijloc doar oportunismul unor politicieni obositi, ratati, expirati, in criza de idei, care au identificat un culoar liber? De ce n-ar fi doar ambitia unora ca Ghita sau Geoana de a supravietui cu orice pret, apeland la cel mai facil mod de a aduna voturi: discursul patriotard, nationalist, etnocentric, sovin si intolerant mai ales ca face ravagii prin toata Europa?

Va spun de ce cred avem de-a face cu opera unui maestru papusar. In primul rand, toti acesti oameni au avut, fiecare in felul sau, legaturi cu sistemul. Ghita cu SRI, Geoana – care nici el nu mai stie cati erau – cu ceilalti. Amandoi prezinta vulnerabilitati majore si sunt perfect manevrabili. Prin urmare, nu mai conteaza ca acum doi ani se injurau temeinic in public. Daca noul Frankenstein politic are nevoie de imaginea de diplomat pro-occidental a lui Mircea Geoana, de tipetele anti-UE si anti-maghiare ale lui Bogdan Diaconu si de bata mediatica a unuia ca Sebastian Ghita, toate aceste piese se ansambleaza rapid chiar daca arata horror impreuna. As putea spune ca o creatie mai horror n-am vazut in ultimii ani.

Apoi, va mai sugerez un element: comunicarea si organizarea evenimentelor mediatice indica mana de profesionist. Politicienii romani nu dispun singuri de aceasta capacitate de planificare.

Mai e ceva, partidul-gazda arata el insusi foarte suspect. De doi ani incoace, de cand s-a infiintat PRU, n-am avut nici o clipa senzatia ca asistam la nasterea unei miscari nationaliste autentice. Mai degraba am vazut cum o papusa politica joaca destul de neconvingator un rol impus. N-am nici o proba sau dovada ca Bogdan Diaconu este o creatie de laborator, desi sunt destule indicii, dar cu certitudine aria cantata de partidul sau suna strident si fals. A parut de la bun inceput o vuvuzea patriotarda scoasa din joben pentru a capta valul de euroscepticism ridicat in unele state occidentale si care ameninta sa ajunga mai devreme sau mai tarziu in Romania.

Or, nationalismul de grota este un pericol pentru orice democratie. Nu m-ar mira foarte tare, avand in vedere viteza cu care au aparut noi experimente politice care au testat terenul nationalismului (Forta Nationala a lui Rebegea, Marian Munteanu), ca sistemul sa incerce, din ratiuni profilactice, punerea sub control al fenomenului. Cu putin ajutor, am avut pana acum noroc ca tema nationalista n-a incaput pe mana vreunui zaltat charismatic ca Le Pen, Farage sau Wilders.

Cu televiziunea tabloid a lui Ghita, sistemul poate umfla destul de repede un nou partid asa cum s-a intamplat cu Dan Diaconescu si al sau Partid al Poporului, alta creatie artificiala menita, la fel ca noua alcatuire, sa stopeze ascensiunea PSD, dar in alte vremuri. Pana si resaparea lui Marian Munteanu a fost un episod ratat din acelasi film – incercarea de tine sub control discursul nationalist pentru a nu lasa PSD sa ocupe si acest segment electoral. Revarsarea PSD in bazinul ocupat in trecut de PRM ar duce la un dezechilibru grav al scenei politice prin supradimensionarea unui partid cu reflexe anti-democratice dovedite.

In paranteza fie spus, merita urmarit cum se va raporta RTV-ul lui Ghita de aici incolo la Traian Basescu. Il mai invita la televizor la fel de des? Va cauta sa-si elimine un potential rival sau Ghita va dori sa colaboreze si cu PMP? Din comportamentul RTV fata de fostul presedinte vom putea trage alte concluzii interesante.

In fine, in ce priveste ultima varianta din cele trei enuntate la inceput, sansele sa asistam la o regie pusa in scena chiar de PSD tind spre zero. Nu cred ca asistam la o divizare controlata a partidului cu scopul extinderii bazinului electoral.

Rivalitatea dintre Dragnea si Ponta este reala, ea nu s-a stins peste noapte. Insusi faptul ca oamenii lui Ponta trec in bloc la Partidul Romania Unita (Mihai Sturzu, Mirel Palada, finul Manolache, Cristian Rizea) ne arata ca plecarile sunt generate de tensiunile din partid. Toti acestia n-ar mai fi prins un loc pe listele lui Dragnea, nici intr-un eventual guvern. In consecinta, cei care vad in PRU o extensie premeditata a PSD-ului cred ca gresesc. Pur si simplu n-au mai incaput toti la impartirea ciolanului.

E adevarat ca PRU a fost infiintat de un fost pesedist, ca se ingrasa azi cu oameni din acest partid si poate parea in ochii unora o simpla clona. Evident ca noul Frankenstein poarta ADN pesedist. Dar in nici un caz nu pare o clona comandata de Dragnea deoarece – vom vedea asta cu timpul – noua creatura politica va lucra impotriva intereselor lui. Multi se intreaba acum ce va face Victor Ponta: va pleca din partid sau nu? Personal, nu cred ca o va face. Tot mai ros de frustrari si umori, Ponta va astepta ziua condamnarii lui Dragnea, avand grija sa aminteasca partidului ca exista. Dar adevarul e ca noua situatie ii profita lui Ponta, care se vede cu o carte puternica de negociere in mana in relatia cu rivalul sau din PSD. Sub santajul ca va pleca la PRU si va rupe astfel procente importante partidului inainte de alegeri, poate obtine o pozitie ceva mai buna in partid si chiar functii importante in viitoarea ecuatie de putere.

In fine, o ultima observatie: s-ar putea ca tocmai aparitia unui partid anti-democratic si anti-occidental sa fie cea mai buna justificare pentru formarea unui guvern de mare coalitie dupa alegeri, varianta cea mai dorita de sistem. De vazut insa cum va performa noul Frankenstein si, mai ales, daca si acesta va scapa la un moment dat de sub control.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro