Cum s-a schimbat topul RCA, după falimentul City Insurance: Euroins și-a consolidat poziția, dar a crescut ușor. Ce alte companii au preluat riscuri RCA și ce controale a făcut ASF
Euroins și-a consolidat poziția de lider RCA, după falimentul demarat la City Insurance, dar crește ușor. De ce? Pentru că a notificat creșteri de tarife și pentru că a oferit comisioane foarte mici intermediarilor din dorinta de a nu lua mult din clienții City Insurance, a precizat miercuri Valentin Ionescu, directorul general al sectorului asigurări din ASF. Groupama și Allianz ocupă următoarele două locuri în funcție de primele distribuite prin brokerii de asigurări.
Oficialul ASF a spus că autoritatea de supraveghere face săptămânal verificări ale cotelor de piață pe segmenetele de asigurări RCA și de garanții, tocmai pentru a ține sub control situația după falimentul demarat la City Insurance, iar ultimul top aferent perioadei 25 noiembrie – 5 decembrie 2021 în funcție de volumul de prime distribuite prin companii de brokeraj este următorul:
1. Euroins își consolidează poziția, dar creste usor. De ce? pentru ca a notificat creștere de tarife și pentru că a oferit comisioane foarte mici intermediarilor din dorința de a nu lua mult din clienții City
2. Groupama
3. Allianz
4. Asirom
5. Grawe
6. Omniasig
7. Generali
Uniqa Asigurări s-a retras din piața RCA.
- „Ce arată aceste date? Alte companii au preluat riscuri în piața RCA, Groupama și Allianz, iar Euroins nu a crescut proporțional cu cota de piață pe care o avea. Topul fluctuează, dar se conturează o tendință, în sensul că în top 3 sunt Euroins, Groupama și Allianz. În ultimele săptămâni a fost Allianz pe locul 2. Aceste două companii au subscris mult pe RCA față de ce aveau în vară.”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al direcției de asigurări din ASF.
În aceeași perioadă, topul firmelor cu cele mai multe asigurări de garanții intermediate a fost:
1. Exim Asig pe primul loc – cotă de piață de 24,45%
2. Euroins – 17,83%
3. Allianz – 12,5%
Ce controale a făcut ASF în piața RCA: Nu au fost abateri grave. La 2 din cele 8 companii am constatat plăți întârziate
Directorul ASF a precizat că autoritatea a intensificat controalele după falimentul demarat la City Insurance, pentru a se asigura că firmele rămase în piașa RCA nu au probleme.
Acesta a spus că au fost efectuate 7 controale periodice (care erau programate anterior) și 17 controale inopinate. Ce s-a verificat? Fluxul zilnic de soluționare a dosarelor de daună și respectarea obligațiilor asigurătorilor.
7 controale periodice erau stabilite la si 17 controale inopinate pentru a ne asigura ca firmele ramase in piata nu au probleme.
8 controale recente 2-12 decembrie – fluxul zilnic de solutionare a dosarelor de dauna RCA si respectarea obligatiilor asiguratorilor din legea 132 și Norma 20.
„Rezultatele controalelor vor fi valorificate probabil în luna ianuarie. Nu au fost abateri grave identificate. La 2 din cele 8 companii (inclusiv Uniqa, care între timp s-a retras din piața RCA) am identifcat plăți întarziate ale dosarelor de daună RCA”, a precizat Valentin Ionescu.
Lista păgubiților și clienților City Insurance: Peste 191.000 de dosare deschise, printre care și Ministere, Servicii de Ambulanță, SPP ori CNAIR / Fostul lider RCA are peste 3,13 milioane de polițe în vigoare
Lista păgubiților și clienților City Insurance: Peste 191.000 de dosare deschise, printre care și Ministere, Servicii de Ambulanță, SPP ori CNAIR / Fostul lider RCA are peste 3,13 milioane de polițe în vigoare
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a publicat miercuri lista creditorilor de asigurări ale căror creanțe au rezultat din evidențele transmise de City Insurance, fostul lider RCA intrat în procedură de faliment. Datele publicate arată că momentan sunt deschise peste 191.000 de dosare (în care se solicită despăgubiri ori sume asigurate), inclusiv din partea unor Ministere, Servicii publice de Ambulanță, SPP ori CNAIR. Pe de altă parte, sunt în vigoare peste 3,13 milioane de polițe de asigurare la acest asigurător.
Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a reamintit miercuri faptul că, potrivit legii, este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015.